میرنیوز

چرا در دومین کشور دارای منابع گاز دنیا مشکل گاز داریم؟

چرا در دومین کشور دارای منابع گاز دنیا مشکل گاز داریم؟ 2023-01-18T09:37:51+03:30

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله - جواد شیخ الاسلامی: حتماً شما هم بارها و بارها این جمله را شنیده‌اید که «چرا ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای دارای منابع گازی، هر سال با کمبود گاز روبرو می‌شود؟». این هست و همه ماجرا این نیست. روسیه، ایران، قطر، ترکمنستان، عربستان و ایالات متحده آمریکا پنج کشوری هستند که در رأس کشورهای دارای منابع گاز طبیعی قرار دارند. با این حقیقت آشکار باید به کسانی که این سوال را مطرح می‌کنند حق داد. ایران به عنوان دومین کشور دارای منابع گازی، طبیعتاً نباید با مشکل کمبود گاز مواجه شود. اما چرا هرسال مسئولان از مردم می‌خواهند در مصرف گاز صرفه جویی کنند؟

آیا مصرف گاز ما از چین هم بیشتر است؟!

ابتدا بیایید یکی از شبهات مشهور درباره مصرف گاز مردم ایران را پاسخ بدهیم. آیا مردم ایران مردم پرمصرفی هستند؟ اگر شما هم این روزها درباره گاز کنجکاو شده باشید و اخبار و اطلاعات و شایعات و گفته‌های فضای مجازی را دنبال کرده باشید، حتماً خوانده‌اید که مصرف گاز مردم ایران از چین با یک میلیارد و چهارصد میلیون جمعیت بیشتر است. بعد نتیجه گرفته‌اید که مردم ما مردم پر مصرفی هستند. درست است؟ بارها دیده‌ایم که بعضی مسئولان دولتی نیز همین جمله را تکرار کرده‌اند و با استناد به میزان مصرف گاز در چین یا اتحادیه اروپا نتیجه گرفته‌اند که مردم ما مردم پرمصرفی هستند و اگر با کمبود گاز مواجه هستیم، دلیلش نه سیاست‌گذاری‌ها، بلکه خود مردم هستند. پس بیایید نگاهی داشته باشیم به همین مقایسه‌ای که میان ایران و دیگر کشورها درباره مصرف گاز انجام می‌شود.

همین ابتدا بگوییم که این مقایسه از اساس اشتباه، نوعی مغالطه و بیان آن خاصه از سمت مسئؤلین بسیار عجیب است. اولاً در کشورهای دیگر من جمله چین، سهم گاز از تولید انرژی بسیار بسیار کمتر از ایران است. در کشور چین نزدیک ۵۵ درصد از تولید برق و انرژی توسط زغال‌سنگ تأمین می‌شود و سهم گاز از تولید انرژی حدود ۸.۵ درصد است. همچنین کشور چین بیش از ۷.۵ درصد انرژی خود را از آب و نزدیک ۴ درصد را از باد تأمین می‌کند؛ یعنی سهم گاز در مصرف انرژی این کشور تقریباً نزدیک به همان رقم تولید انرژی از آب است. در حالی که در ایران سهم گاز از تولید انرژی حدود ۷۱ درصد است و سهم تولید انرژی از آب و باد و انرژی هسته‌ای تقریباً نزدیک به صفر است. با این مقدار از سهم گاز در مصرف انرژی، بسیار طبیعی است که سهم مصرف سرانه گاز ایران به اندازه چین باشد.

آیا ایرانی‌ها از اتحادیه اروپا بیشتر گاز مصرف می‌کنند؟!

سرانه مصرف انرژی ایران طبق آمار بانک جهانی در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۸ هزار کیلووات ساعت بوده است و کل انرژی مصرفی آن تنها از دو منبع نفت و گاز به دست آمده است. از این ۳۸ هزار کیلووات ساعت حدود ۲۵ هزار کیلووات ساعت از گاز به دست آمده است و بقیه از نفت؛ یعنی بیش از ۷۰ درصد انرژی تولیدی در ایران از گاز است و به همین دلیل سهم گاز در مصرف انرژی بالاست. این در حالی است که بقیه کشورها ترکیب متنوعی از تولید انرژی را به کار بسته‌اند. مثال دیگر کشور آمریکا است. مصرف سرانه انرژی آمریکا در سال ۲۰۲۱ حدود ۷۵ هزار کیلووات ساعت بوده که تنها ۲۴ هزار کیلووات ساعت آن سهم گاز بوده؛ یعنی حدود ۳۳ درصد. این به این معناست که تنها ۳۳ درصد انرژی کشور از منبع گاز به دست آمده است. به این ترتیب میزان مصرف سرانه گاز برای شهروندان آمریکایی کاهش پیدا می‌کند، چرا که آن‌ها بخشی از انرژی خود را از سوخت‌های دیگر تأمین می‌کنند. نمونه دیگر کشور سوئد است که سرانه مصرف انرژی در آن ۶۰ هزار کیلووات ساعت است که سهم گاز در این میزان انرژی صفر است! کل انرژی سوئد از نفت، انرژی هسته‌ای، آب و باد است. این یعنی سوئد برای تولید انرژی، گاز را کاملاً کنار گذاشته و از دیگر منابع استفاده می‌کند. پس اساساً مقایسه ایران با دیگر کشورها، بدون در نظر داشتن اینکه سهم گاز در تأمین انرژی آنها چقدر است، مغالطه و اشتباه است. کشورهای دیگر یا تأمین انرژی از گاز را کاملاً کنار گذاشته‌اند، مثل سوئد، یا در کنار گاز از دیگر منابع تولید انرژی هم استفاده می‌کنند. این در صورتی است که در ایران گاز به عنوان اولین منبع تولید انرژی استفاده می‌شود.

برخلاف تصور عمومی، مردم ایران مردم پرمصرفی نیستند

سوال دیگری که باید به آن پرداخت این است که آیا مصرف انرژی در ایران بالا یا بسیار بالا است؟ آیا ایران جزو کشورهایی است که مردم آن بیشترین استفاده از انرژی را دارند؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید سری به آمارهای جهانی زد. آمارهای جهانی به ما می‌گوید ایران با رتبه ۴۲ جهانی مصرف سرانه انرژی پس از کشورهایی مثل قطر، سنگاپور، بحرین، امارات متحده، کانادا، کویت، عربستان، عمان، آمریکا، ترکمنستان، کره جنوبی، استرالیا، سوئد، تایوان، فنلاند، هلند، روسیه، قزاقستان، آلمان، چک و اتحادیه اروپا قرار می‌گیرد. یعنی سرانه انرژی مردم ما از بسیاری کشورها کمتر است. آمار بانک جهانی البته نکته دیگری نیز به ما می‌گوید و آن هم اینکه مصرف انرژی در ایران آن طور که در رسانه‌ها بازتاب داده می‌شود، زیاد نیست. به عنوان مثال سوئد با ۱۰ میلیون نفر جمعیت سرانه مصرف انرژی آن حدود ۶۰ هزار کیلووات ساعت است که تقریباً دو برابر هر ایرانی است. همچنین جمعیت نروژ حدود ۵ میلیون نفر است، اما سرانه مصرف انرژی این کشور حدود ۱۰۴ هزار کیلووات ساعت است؛ یعنی بیش از سه برابر هر ایرانی. اما نکته اینجاست که بیش از ۷۰ هزار کیلووات ساعت این میزان انرژی مصرفی سهم آب است و سهم گاز تنها ۷ هزار کیلووات ساعت است! دیگر مقایسه‌ای که توسط مسئولین و بعضی فعالان سیاسی مطرح می‌شود، مقایسه میزان انرژی ایران و اتحادیه اروپا است. سرانه مصرف انرژی در اتحادیه اروپا، یعنی ۲۷ کشور، ۳۷ هزار کیلووات ساعت، و سرانه مصرف انرژی در ایران ۳۸ هزار کیلووات ساعت است. اما نکته اصلی این است که تنها ۹ هزار کیلووات ساعت از انرژی اتحادیه اروپا از گاز تأمین می‌شود؛ این در صورتی است که این میزان در ایران ۷۰ درصد یا به عبارتی ۲۵ هزار کیلووات ساعت است. پس می‌توان نتیجه گرفت که مردم ایران در مقایسه با دیگر کشورها در مصرف انرژی پر مصرف نیستند، اما به این دلیل که گاز در رأس تأمین انرژی آنها قرار دارد، این‌طور برداشت می‌شود که پرمصرف‌ترین مردم دنیا در استفاده از گاز هستند.

حال برای حل مشکل گاز و انرژی چه باید کرد؟

چیزی که مشخص است این است که کشور ما نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر باید انرژی مورد نیازش را از سبدهای مختلف تأمین کند. اتکای بیش از اندازه ما به گاز، سبب می‌شود هر سال با کمبود گاز مواجه شویم. در حالی که چین با جمیعتی بیش از یک میلیارد و چند صد میلیون نفر، سبد متنوعی از انرژی برای خودش فراهم کرده، ما با جمعیتی کمتر از ۹۰ میلیون نفر، به دلیل اتکای بیش از اندازه به گاز، مشکل گاز داریم. انرژی هسته‌ای، آب، باد و انرژی خورشید دیگر منابع تجدیدپذیری هستند که سال‌هاست درباره آن صحبت می‌شود، اما اقدام در خوری انجام نمی‌گیرد. اگر بخواهیم به دیگر مشکلات کشورمان در حوزه مصرف انرژی اشاره کنیم، باید به غیراستاندارد بودن ساختمان‌ها اشاره کنیم که بخش زیادی از مصرف خانگی ما را هدر می‌دهد. در حالی که در کشورهای توسعه یافته قوانین سفت و سختی برای ساختمان‌سازی و عایق بودن ساختمان‌ها تصویب کرده‌اند، در کشور ما ساختمان‌سازی هیچ قاعده و قانونی ندارد. بسیاری از خانه‌هایی که ما در آنها زندگی می‌کنیم، خود عامل هدررفت انرژی هستند. جدا از غیراستاندارد بودن خانه‌ها، استفاده مردم ما از بخاری‌های قدیمی یکی دیگر از عوامل هدررفت گاز خانگی است. پژوهش‌ها و تجربیات زیادی هستند که نشان می‌دهند با یک تغییر کوچک در بخاری‌ها و وسایل گرمایشی، میزان زیادی از مصرف گاز ذخیره می‌شود. استفاده از وسایل گرمایشی برقی که هم آلودگی ندارند و هم بهره‌وری بیشتر دارند، یکی از راه‌هایی است که باید برای آن فرهنگ‌سازی کرد.

چرا در دومین کشور دارای منابع گاز دنیا مشکل گاز داریم؟

ذخیره‌سازی گاز و کاهش گاز فلر؛ موارد مغفول‌واقع شده در ایران

ذخیره‌سازی گاز از دیگر ضروریاتی است که متأسفانه در دولت‌های اول و دوم روحانی برای آن هیچ اقدامی صورت نگرفت؛ بلکه دو شرکت دولتی که در حوزه ذخیره‌سازی گاز فعالیت می‌کردند به بخش خصوصی منتقل و تعطیل شدند. مورد بعدی نیز گاز فلر است؛ همان گازی که سوزانده می‌شود و شعله‌های آن به آسمان می‌رود. بانک جهانی می‌گوید ایران سومین کشوری است که بیشترین گاز فلر را می‌سوزاند؛ این در حالی است که دیگر کشورها هرساله سعی می‌کنند میزان گاز فلر خود را کاهش دهند، ایران هرساله افزایش بیشتری در سوازندن گاز دارد. طبق گزارش بانک جهانی، ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۳ میلیارد متر مکعب گاز سوزانده و این رقم در سال ۲۰۲۱ به بیش از ۱۷ میلیارد مترمکعب رسیده است؛ یعنی افزایش بیش از ۳۰ درصدی. این در حالی است که فلرینگ روسیه در سال ۲۰۲۰ اندکی کمتر از ۲۵ میلیارد مترمکعب بوده که در سال ۲۰۲۱ این رقم به اندکی بیش از ۲۵ میلیارد مترمکعب رسیده است؛ یعنی یک رشد ناچیز. آمریکا در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۷.۵ میلیارد مترمکعب فلرینگ داشته که در سال ۲۰۲۰ به حدود ۱۱ میلیارد مترمکعب و در سال ۲۰۲۱ با ادامه روند کاهشی به حدود ۸ میلیارد مترمکعب در سال رسیده است. در واقع آمریکا طی این دو سال با بهره‌گیری از تکنولوژی توانسته گاز آزاد شده در نتیجه حفاری را ذخیره‌سازی کند. ایران می‌تواند با سرمایه‌گذاری روی استخراح گاز فلر و کاهش سوزاندن آن، بخش زیادی از انرژی صنایع خود مثل فولاد و سیمان را تأمین کند. صنعت فولاد و سیمان ایران روی هم رفته سالی ۱۰ میلیارد مترمکعب مصرف گاز دارند. از طرفی ایران هرسال حدقل ۱۷ میلیارد مترمکعب گاز را می‌سوزاند. با سرمایه‌گذاری روی استخراج گاز فلر و کاهش سوزاندن آن، می‌تواند تمام گاز مصرفی در صنایع فولاد و سیمان را تأمین کند. و این یعنی هر سال ۱۰ میلیارد مترمکعب صرفه‌جویی و ذخیره‌سازی گاز!

به صورت کلی باید گفت مدیریت مصرف انرژی و حل مشکل گاز یک مسأله یک خطی نیست و باید برای رفع آن سبدی از راهکارها را پیش روی گذاشت. تنها با یک سیاست‌گذاری خردمندانه و دوراندیشانه است که می‌توان هم مصرف انرژی را کاهش داد، هم آن را عادلانه کرد، و هم به صادرات گاز و انرژی دست یافت.

مردم ایران کم‌مصرف هستند، ولی مرفهین نه! / خانواده‌های مرفه ۶۷ برابر مردم عادی گاز مصرف می‌کنند

با اینکه در فراز قبلی گفتیم که مردم ایران در مقایسه با دیگر کشورها مردم پر مصرفی نیستند، اما باید این حقیقت را گفت که بخشی از مردم ما بسیار پرمصرف هستند. طبق آمارهایی که شرکت گاز منتشر کرده است، در تهران ۸۰ درصد گاز توسط مناطق یک، دو و سه مصرف می‌شود؛ یعنی سه منطقه مرفه‌نشین و ثروتمند تهران، ۸۰ درصد از مصرف انرژی را به خودشان اختصاص داده‌اند. طبق آمار باید گفت یک خانواده مرفه در مناطق مرفه‌نشین تهران، ۶۷ برابر یک خانواده عادی از گاز مصرف می‌کند! درواقع باید گفت مصرف‌کنندگان این سه منطقه، هم سهم دیگر مناطق و دیگر شهرها و روستاها را خورده‌اند، هم از دیگر شهروندان یارانه بیشتری دریافت کرده‌اند. بسیاری از شهروندان ساکن در این مناطق ماهانه ده‌ها میلیون تومان یارانه دریافت می‌کنند! یارانه‌ای که سهم تمام ایرانیان است، اما چون مصرف کمتری دارند، به آنها تعلق نمی‌گیرد. بنابراین از مهم‌ترین کارهایی که دولت می‌تواند انجام دهد، عادلانه کردن مصرف انرژی و از بین بردن این یارانه پنهان برای دهک‌های ثروتمند کشور است. به نحوی که هرکس مصرف بیشتری دارد، پول بیشتری هم بپردازد. نمی‌توان قبول کرد در شرایطی که بسیاری از مردم ما با قطعی گاز و برق و آب روبرو هستند، عده‌ای ثروتمند در استخرهای آب گرم و باغ‌ها و ویلاهای چراغانی‌شده و ساختمان‌های چندطبقه و وسیع که هم تمام چراغ‌هایشان روشن است و هم تمام طبقات را گرم کرده‌اند، زندگی کنند. هم مصرف بیشتری داشته باشند، هم یارانه بیشتری بگیرند!

سیاست‌گذاری؛ حلقه مفقوده مشکل گاز در ایران

نکات بالا نشان می‌دهد که دلیل بحران کنونی گاز در ایران بر خلاف تصور بسیاری از مردم و همچنین بر خلاف گزارش بعضی رسانه‌ها و مقامات نه مصرف بیش از حد، که یک کلیشه کاملاً کاذب است، بلکه نتیجه سیاست‌گذاری انرژی در کشور است. این سیاست‌گذاری هم شامل ترکیب سهم سوخت‌ها در تولید انرژی است و هم شامل معیوب بودن ساختار اقتصادی، تحریم‌های کمرشکن، عدم سرمایه‌گذاری، عدم اصلاح ساختاری اقتصاد به ویژه در بحث سوخت و انرژی است.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار مجازی

فرهنگ جوامع محلی ایران با خطر مرگ رو به رو است!

فرهنگ جوامع محلی ایران با خطر مرگ رو به رو است!
2023-03-26T15:48:48+04:30
در سال‌های اخیر شاهد اختلافات زیادی بین گردشگران و جامعه محلی بوده‌ایم. اختلافاتی که اولین دلیل آن بیگانگی گردشگر با فرهنگ آن جامعه محلی است. امروز درباره اه...

مهدی گل‌فروش دنیا را زیبا می‌بیند

مهدی گل‌فروش دنیا را زیبا می‌بیند
2023-03-21T18:16:49+03:30
می‌توانند سبزه عید را از همین مغازه‌ها و دست‌فروش‌ها بخرند که دم عید همه جا هستند. ولی صفحه مهدی گل‌فروش را باز می‌کنند، سفارش سبزه می‌دهند و با تاکسی اینترن...

عید من با تحویل سال تمام می‌شود

عید من با تحویل سال تمام می‌شود
2023-03-19T13:43:26+03:30
درک شادی رسیدن بهار و عید نوروز در دوره‌های مختلف عمر، متفاوت است. نوروز جوانی فرق دارد با نوروز میانسالی. نوروز میانسالی غمی نهفته دارد که از ناممکنی بازگشت...

ایرانی که نمی‌بینند

ایرانی که نمی‌بینند
2023-03-17T13:30:08+03:30
در این گزارش نتایج یک افکارسنجی را مرور می‌کنیم که می‌گوید ۸۸ درصد بانوان کم‌حجاب تهرانی خداباورند.

بیم و امیدهای حفظ پرنده‌های مهاجر در ایران/ چرا امید تنها شد؟

بیم و امیدهای حفظ پرنده‌های مهاجر در ایران/ چرا امید تنها شد؟
2023-03-14T10:36:58+03:30
ایمان ابراهیمی سال‌هاست زندگی‌اش را وقف پرنده‌های ایران کرده است. امروز به سراغ او رفتیم تا درباره امید، تنها درنای باقی‌مانده در ایران حرف بزنیم.

زندگی به روایت مسعود دیانی

زندگی به روایت مسعود دیانی
2023-03-11T12:31:47+03:30
مرحوم مسعود دیانی شاعر، مجری، برنامه‌ساز و دین‌پژوه برجسته کشورمان بود که در ماه‌های اخیر با سرطان درگیر بود. مواجهه عاشقانه و مومنانه او با سرطان و روزنوشت‌...

بازنده بزرگ

بازنده بزرگ
2023-03-11T10:30:10+03:30
توافق ایران و عربستان در چین ضربه‌ای مهلک به صهیونیست‌ها و آمریکا بود و گفت‌وگوی نتانیاهو با ایران اینترنشنال تیر خلاص به حیثیت براندازان ایرانی.

تو دانشجوی دانشگاه امام حسین (ع) هستی، مراقب خودت باش!

تو دانشجوی دانشگاه امام حسین (ع) هستی، مراقب خودت باش!
2023-03-10T12:04:06+03:30
در این گزارش پای صحبت‌های اخلاقی و معرفتی حاج منصور ارضی در جمع مداحان جوان نشسته‌ایم.

تو شبیه هیچ کدام از تصورات ما نیستی

تو شبیه هیچ کدام از تصورات ما نیستی
2023-03-10T12:04:06+03:30
هزار و چند سال است که دعای شیعیان و مظلومان جهان به ظهور امام عصر (عجل الله فرجه) گره خورده است. امام حاضری که احتمالا با بسیاری از تعریف‌ها و معیارهای امروز...

قهرمانی که غریب مانده است

قهرمانی که غریب مانده است
2023-03-05T13:10:18+03:30
علی‌رغم عدم همراهی مسئولان آتش‌نشانی تهران برای گفت و گو با همکاران شهید رضا دارابی، آخرین شهید آتش‌نشانی کشورمان، مجله مهر در آستانه هفتم این شهید گفت و گوی...

«اعتدال» سعودی، اسم رمز راهبردهای تروریستی

«اعتدال» سعودی، اسم رمز راهبردهای تروریستی
2023-03-04T13:56:46+03:30
سال۲۰۱۷ را باید نقطه عطف جنگ‌های سایبری در جهان خواند. سالی که ترامپ به عربستان سفر می‌کند و با همراهی پادشاه عربستان و رئیس‌جمهور مصر مرکزی را در ریاض با عن...

توصیه‌های معرفتی حاج منصور ارضی به مداحان جوان

توصیه‌های معرفتی حاج منصور ارضی به مداحان جوان
2023-03-03T10:30:13+03:30
در این گزارش پای صحبت‌های اخلاقی و معرفتی حاج منصور ارضی در جمع مداحان جوان نشسته‌ایم.

چه قدر باید از مرگ پیروز ناراحت باشیم؟

چه قدر باید از مرگ پیروز ناراحت باشیم؟
2023-02-28T15:07:07+03:30
مرگ «پیروز» موجی از ابراز احساسات را در مردم و کاربران شبکه‌های اجتماعی ایرانی برانگیخته است. در این گزارش پای صحبت یکی از اعضای انجمن یوز ایرانی نشسته‌ایم ت...

خطای سلبریتی‌سازی از پیروز

خطای سلبریتی‌سازی از پیروز
2023-02-27T09:53:54+03:30
«پیروز، یوزپلنگ آسیایی ناخوش است». خبری که در روزهای گذشته موجی از بیم و نگرانی را میان دوستداران این توله‌یوز برانگیخته و ابهامات و نقدهای پیشین کارشناسان، ...

همسرم گفت النگوی من را بفروش و برای کمک برو ترکیه!

همسرم گفت النگوی من را بفروش و برای کمک برو ترکیه!
2023-02-25T12:53:50+03:30
داستان محمد عبداللهیان داستان جالبی است. او که در حوادث طبیعی بسیاری حضور داوطلبانه دارد، این بار تصمیم می‌گیرد برای سفر به ترکیه النگوی همسرش را بفروشد! با ...

مادرها هم فوتبال بازی می‌کنند

مادرها هم فوتبال بازی می‌کنند
2023-02-25T08:53:51+03:30
حضور فرزند یکی از بازیکنان در مراسم فینال رقابت‌های لیگ فوتبال زنان، سوژه خاص عکاسان شد.

از حل ۹۹ درصد پرونده‌های اختلافی تا برنامه‌های فرهنگی و مذهبی

از حل ۹۹ درصد پرونده‌های اختلافی تا برنامه‌های فرهنگی و مذهبی
2023-02-22T12:33:48+03:30
حجت‌الاسلام عظیمی زندگی‌اش را وقف مردم و تبلیغ کرده است. خودش می‌گوید خیلی از روزها ۲۴ساعته درحال پیگیری مشکلات مردم است و از اینکه مبلّغ است خوشحال است. این...

ماجرای مسمومیت‌های دانش‌آموزان قمی چیست؟

ماجرای مسمومیت‌های دانش‌آموزان قمی چیست؟
2023-02-21T14:52:07+03:30
از 9آذر تا پایان بهمن امسال، 217 دانش‌آموز قمی دچار مسمومیت‌هایی شده‌اند که به‌صورت سریالی در مدارس این استان تکرار می‌شود. ماجرایی که به بحث داغ شبکه‌های اج...

هیأت توییتری‌ها در خوی چه می‌کند؟!/ آخرین وضعیت خوی

هیأت توییتری‌ها در خوی چه می‌کند؟!/ آخرین وضعیت خوی
2023-02-19T15:16:53+03:30
گروه‌های جهادی زیادی در خوی به خدمات‌رسانی مشغول هستند. امروز با گروه جهادی شهید قربانخانی درباره فعالیت‌های این گروه و آخرین وضعیت زلزله‌زدگان خوی صحبت کردیم.

روایت هاروارد از روند غلط توسعه به سبک پهلوی

روایت هاروارد از روند غلط توسعه به سبک پهلوی
2023-02-16T10:43:29+03:30
در این گزارش سعی داریم با استناد به تجربیات کارشناسان دانشگاه هاروارد از حضور در ایران، به چرایی شکست سیاست‌های توسعه‌ای غربی در ایران در سال‌های پیش از انق...

اتحاد تروریست‌ها، تجزیه‌طلب‌ها و تحریم‌خواهان علیه ایران!

اتحاد تروریست‌ها، تجزیه‌طلب‌ها و تحریم‌خواهان علیه ایران!
2023-02-14T13:03:30+03:30
سه-چهار ماهی که گذشت، روزهای خاصی در تاریخ ایران بودند. جنبش زن زندگی آزادی، با نام ایران و حمایت از زنان ایرانی، تمام جنایتکاران و تروریست‌ها و تجزیه‌طلب‌ها...

من خلیل صراف، کهنه‌سرباز جمهوری اسلامی/ روایت یک ارتشی از انقلاب

من خلیل صراف، کهنه‌سرباز جمهوری اسلامی/ روایت یک ارتشی از انقلاب
2023-02-10T13:59:13+03:30
حتما درباره بیعت و دیدار همافران نیروی هوایی ارتش پهلوی با امام خمینی زیاد شنیده‌اید. مجله مهر در مصاحبه با خلیل صراف، از همافران حاضر در دیدار ۲۹ بهمن، به ر...

از «خوی» چه خبر؟ / آخرین وضعیت زلزله‌زدگان و امداد رسانی

از «خوی» چه خبر؟ / آخرین وضعیت زلزله‌زدگان و امداد رسانی
2023-02-06T13:29:16+03:30
این روزها اخبار متفاوتی از شهر زلزله‌زده خوی در رسانه‌ها منعکس می‌شود. برای پی بردن به وضعیت حقیقی مردم پای صحبت یکی از فعالان میدانی این روزهای امدادرسانی ن...

هم‌نوایی شاعران بزرگ زبان فارسی در وصف امیرالمومنین (ع)

هم‌نوایی شاعران بزرگ زبان فارسی در وصف امیرالمومنین (ع)
2023-02-04T10:55:55+03:30
در این مطلب نگاهی داریم به پنج عنوان از بهترین اشعار در وصف امیرالمومنین (علیه السلام).

با پیرهن عزای برادرم، ۵۰۰ متر جنگل را خاموش کردم

با پیرهن عزای برادرم، ۵۰۰ متر جنگل را خاموش کردم
2023-01-31T14:05:56+03:30
پرویز سلیمانی در یک روز دو داغ می‌بیند؛ اول برادری که او و پنج خواهر و برادرش را بزرگ کرده، بعد داغ مادر که بر سر جنازه برادر پر می‌کشد. پیرهن عزای آنان سه س...

اعتراض بخشی از حاکمیت علیه بخش دیگری از آن

اعتراض بخشی از حاکمیت علیه بخش دیگری از آن
2023-01-30T13:02:38+03:30
با علنی شدن متن نامه ریاست سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی مبنی بر فیلتر کردن فیلیمو، رئیس دانشگاه صدا و سیما در توئیتر واکنش نشان داد.

برای کمک‌ به زلزله‌زدگان چه کارهایی نکنیم؟

برای کمک‌ به زلزله‌زدگان چه کارهایی نکنیم؟
2023-01-30T09:56:00+03:30
با شنیدن وقوع زلزله و سیل حس همدردی ما را آرام نمی گذارد و برای کمک به هموطنان‌مان و اطلاع از شرایطشان بی‌قراریم. اما آیا در این مواقع هر لباس یا هر خوراکی ب...

یک روحانی خوب می‌تواند مشکلات یک منطقه را حل کند

یک روحانی خوب می‌تواند مشکلات یک منطقه را حل کند
2023-01-29T13:29:19+03:30
حجت الاسلام حسین‌پور یکی از هزاران روحانی است که زندگی خودشان را وقف تبلیغ و مردم کرده‌اند. امروز پای صحبت‌های روحانی نشسته‌ایم که سال‌هاست زندگی‌اش در تبلیغ...

پرچمدار المپیک ایران پناهنده شد/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟

پرچمدار المپیک ایران پناهنده شد/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟
2023-01-28T16:15:57+03:30
امروز رسانه‌ها از مهاجرت و پناهندگی پرچمدار کاروان المپیکی ایران به کشور آلمان خبر دادند. در این گزارش نگاهی به دلایل مهاجرت ورزشی داشته‌ایم.

خبر ضد و نقیض مهاجرت المپین ایرانی/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟

خبر ضد و نقیض مهاجرت المپین ایرانی/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟
2023-01-28T15:49:22+03:30
امروز رسانه‌ها از مهاجرت و پناهندگی پرچمدار کاروان المپیکی ایران به کشور آلمان خبر دادند. خبری که هنوز از سمت خود ورزشکار رد یا تایید نشده. در این گزارش نگاه...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)