میرنیوز

از «جمعه آزادی» تا رویای آبادی / نگاهی به دو دهه اخیر سوریه

از «جمعه آزادی» تا رویای آبادی / نگاهی به دو دهه اخیر سوریه 2022-10-13T14:32:09+03:30

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله – علیرضا رأفتی: «دمشق! ای آوای نوت‌های من! و ای زبانی که شعرها در تو زیبایی نغمه‌شان را نمایان می‌کنند…»

این ترجمه دست و پا شکسته که چیزی از زیبایی بیت اصلی را در خود ندارد، نزدیک‌ترین ترجمه‌ای بود که می‌توانستم برای یک بیت از نزار قبانی درباره دمشق، برگردانم. جمله ناموزونی که احتمالاً خواننده کم‌ترین ارتباطی با آن برقرار نمی‌کند. انگار ترجمه زیبایی‌ها و زشتی‌ها، غم‌ها و شادی‌های یک ملت، چیزی را در دل ملتی دیگر که غیر هم‌خون است و غیر هم‌زبان، بیدار نمی‌کند اما روایت‌های دیگر ملت‌ها از خودشان، از غم‌ها و شادی‌هایشان و از سرگذشت و سرنوشت‌شان، هر قدر هم که ناموزون ترجمه شوند، بزرگتر از آنند که بشود نادیده‌شان گرفت.

دمشق را اگر در شعرهای نزار قبانی جست و جو کنید، چیزی جز یک زیبایی غم‌ناک نمی‌بینید. شاید اگر کسی بنشیند و از دل روایت‌های شاعران و نویسندگان، آمار نسبت دادن یک شهر به عشق و عاشقی را بیرون بیاورد و تحلیل کند، دمشق این گوی را از پاریس برباید. اما به هر حال، امروز دمشق آن شهر عاشقی که شاعران و نویسندگان دهه‌های قبل از آن می‌نوشتند و می‌سرودند نیست. دیگر حلب، آن شکوه معماری رومی و اسلامی که چشم‌های جهانگردان از دیدنش گرد می‌شد را در خود ندارد. دیگر اهالی موسیقی دنیا، مثل جواد بدیع‌زاده برای ضبط قطعات موسیقی‌شان بار و بنه نمی‌بندند و از تهران راهی سوریه نمی‌شوند. حالا اگر کلیدواژه‌های مربوط به سوریه را در اینترنت جست و جو کنید، چیزی جز جنگ و ویرانی نمی‌بینید. بد نیست حالا کمی به عقب برگردیم و خاکستر شدن رویاهای مردم سوریه را مرور کنیم.

خیلی اجمالی اگر بخواهیم نگاهی به تاریخ حکومت فعلی سوریه بیندازیم، باید تا زمان تشکیل «حزب بعث» در سال ۱۹۴۷ عقب برویم. «حزب عربی سوسیالیستی بعث» در این سال، در دو شاخه عراق و سوریه تشکیل شد که مرکز آن در دمشق بود و قرار بود رویاهای پان‌عربی‌اش را به ثمر برساند. رویاهایی که شاید بافته شدن آن را در جهان معاصر باید در مصر و حکومت جمال عبدالناصر جست و جو کرد. به هر حال حزب بعث سوریه در سال ۱۹۶۳ در این کشور حکومت را در دست گرفت اما اختلاف‌هایی بین این حزب و شاخه عراق آن به وجود آمده بود که روز به روز بیشتر می‌شد و در نهایت به جدایی کامل حزب بعث عراق و سوریه انجامید. به طوری که در جریان جنگ تحمیلی حزب بعث عراق به ایران، تنها کشوری که به طور رسمی از ایران حمایت کرد، سوریه بود.

از «جمعه آزادی» تا رویای آبادی / نگاهی به دو دهه اخیر سوریه

سال ۱۹۷۳ پس از کشاکش‌های بسیار، حافظ اسد به ریاست جمهوری سوریه رسید و در یکی از اولین اقداماتش تغییراتی در قانون اساسی اعمال کرد که یکی از آن‌ها مجوز رئیس جمهور شدن فرد غیرمسلمان در سوریه را صادر می‌کرد که تا پیش از آن ممکن نبود. این بند قانون اساسی صدای مسلمانان افراطی سوریه را درآورد و باعث شد گروه «اخوان المسلمین» در این کشور دست به قیام بزند. قیام‌هایی که خنثی شد اما جو امنیتی آن در کشور باقی ماند به طوری که سوریه تا سال ۲۰۱۱ در شرایط اضطراری قرار داشت و تجمع بیش از ۵ نفر در این کشور ممنوع بود.

سال ۲۰۰۰ که بشار اسد رئیس جمهور سوریه شد را «بهار دمشق» می‌نامند. سالی که شروع باز شدن محدودیت‌ها و اعطاء برخی آزادی‌ها در این کشور بود اما این بهار آن‌چنان که باید به بار ننشست و خیلی زود با بحران‌هایی جدی گره خورد. سال ۲۰۰۶ سوریه درگیر بزرگترین قحطی تاریخ خود شد. خشکسالی بزرگی که تا سال ۲۰۱۱ ادامه داشت. این خشکسالی که کارشناسان علت آن را گرم شدن زمین معرفی کردند، از منطقه شام که در تاریخ به سرسبزی و باروری معروف بود، سرزمینی ساخت که در تأمین مایحتاج اولیه مردم خود نیز دچار چالش شد. از طرفی دیگر، سال ۲۰۰۳ حزب بعث عراق با دستگیری و اعدام صدام حسین سقوط کرده بود و پیروی از این حزب در این کشور جرم به حساب می‌آمد. جرم بعثی بودن در عراق و هم‌چنین آوارگی ناشی از جنگ آمریکا در عراق، باعث شد تا بعد از سال ۲۰۰۶ بیش از ۱.۵ میلیون نفر از این کشور به سوریه پناهنده شوند. درست در زمانی که سوریه درگیر خشکسالی بزرگ و دست و پنجه نرم کردن با مخالفان اسلام‌گرای افراطی خود بود.

فقر، بی‌کاری و معضلات اجتماعی روز به روز در سوریه رشد می‌کرد و نارضایتی‌های اجتماعی از عملکرد دولت بیشتر می‌شد. این نارضایتی‌ها سال ۲۰۱۱ و هم‌زمان با خیزش کشورهای عربی شمال آفریقا و غرب آسیا به خیابان‌ها ریخته شد. اپوزیسیون سوریه که شامل گروه‌های مخالف دولت بودند به خیابان‌ها آمدند و دست به اعتراضات سراسری علیه دولت بشار اسد زدند.

از «جمعه آزادی» تا رویای آبادی / نگاهی به دو دهه اخیر سوریه

معترضان روزهای خاصی از هفته، به خصوص جمعه‌ها را برای اعتراضات سراسری خود انتخاب می‌کردند و فراخوان می‌دادند. روزهایی که «جمعه عزت»، «جمعه آزادی»، «جمعه نگهبانان میهن» و کلماتی از این دست نامیده می‌شد. در شروع این اعتراضات پلیس سوریه چند جوان و نوجوان را به جرم دیوارنگاری علیه حکومت دستگیر کرد و در پی آن معترضان چند مقر حزب بعث سوریه را به آتش کشیدند. موج خشونت همین‌طور بین معترضان و مأموران حکومتی بیشتر می‌شد تا اینکه پای نیروهای مسلح به میان آمد.

گروه «ارتش آزاد سوریه» که جدا شدگان از ارتش سوریه بودند و گروه «جبهة النصره» که شاخه‌ای از القاعده بود، اولین گروه‌های مسلحی بودند که به صف معترضان اضافه شدند و دیگر چیزی از اعتراضات و تظاهرات مسالمت‌آمیز باقی نماند. دیگر جنگ داخلی ارتش سوریه و مخالفانش شروع شده بود.

در همین وانفسا، ایالات متحده آمریکا هم در این آتش دمید و دارایی‌های دولت سوریه در آمریکا را مسدود کرد. در گیر و دار جنگ داخلی، دولت سوریه برای پایان دادن به جنگ و خشونت، پیش‌نویس قانون اساسی جدید را به همه‌پرسی گذاشت. یک قانون اساسی که تا حد زیادی با خواسته‌های اولیه معترضان دولت هماهنگ بود. دوره هفت ساله را برای ریاست جمهوری تعیین می‌کرد و از عدم رهبری حزب بعث بر دولت و جامعه می‌گفت. این قانون اساسی با ۸۶ درصد آراء مردم پذیرفته شد اما آتش جنگ نخوابید. دیگر جنگ داخلی سوریه فقط شامل مردم معترض سوریه نبود که بشود با برآوردن خواسته‌های آنان آبی به روی آن ریخت.

از «جمعه آزادی» تا رویای آبادی / نگاهی به دو دهه اخیر سوریه

کم کم سر و کله گروهی جدا شده از القاعده پیدا شده بود که خود را «دولت اسلامی عراق و شام» به اختصار «داعش» می‌نامید و جنگ تمام عیار با تجهیزات و اموال غربی-عربی را علیه حکومت سوریه و عراق شروع کرده بود. در این میان، کردهای شمال سوریه نیز جبهه‌ای را تشکیل دادند که نه همراه با دولت سوریه بود و نه با مخالفینش. کردهای سوریه داعیه تجزیه‌طلبی داشتند که سال ۲۰۱۶ به هدف‌شان رسیدند و با حمایت غرب، حکومت فدرال کردستان در شمال سوریه به رسمیت شناخته شد.

از طرف دیگر، ترکیه که هم قدرت گرفتن کردهای شمال سوریه را برای خود خطر می‌دید و هم بدش نمی‌آمد که در این وانفسا یک بار برای همیشه معضل شمال سوریه را برای خودش حل کند، دست به تجاوز به این مناطق زد. هم‌چنین رژیم صهیونیستی هم که زمین جنگ را مناسب ضربه زدن به سوریه و متحدانش می‌دید، حملات هوایی‌اش را به این کشور شروع کرد.

امروز اگر چه مناطق تحت کنترل داعش در سوریه به طور کلی آزاد شده است اما این گروه تروریستی هم‌چنان به طور پراکنده در این کشور فعالیت دارد. گروه «تحریر الشام» که از ادغام گروه «جبهة النصرة» با چند گروه اسلام‌گرای افراطی دیگر در سال ۲۰۱۷ تشکیل شد نیز هم‌چنان در این کشور دست به اقدامات مسلحانه می‌زند. هم‌چنان نظام فدرال کرد کنترل بخش‌های شمالی سوریه را در دست دارد و حالا سوریه تبدیل به زمین جنگ کشورهای مختلف شده است. بنا بر گزارش سازمان ملل تا امروز بیش ۵۱۱ هزار نفر از مردم سوریه در جریان این جنگ کشته شده‌اند و آمار آوارگان سوری در دنیا بیش از ۱۲ میلیون نفر است.

از «جمعه آزادی» تا رویای آبادی / نگاهی به دو دهه اخیر سوریه

حالا دیوارهای شهرهای سوریه که زمانی پر از دیوارنگاره‌های اعتراضی بودند، اگر در جنگ سالم مانده باشند، جملات حسرت‌بار و برخی اشعار غم‌انگیز نزار قبانی در رثای سوریه و تروریسم را بر تن خود دارند. نزار قبانی که همسرش، بلقیس را در جریان یک انفجار تروریستی در لبنان از دست داده بود، اشعار بسیاری در این باره سروده است که البته نمی‌دانم اگر امروزِ دمشق‌، شهر دوست‌داشتنی‌اش را می‌دید، چه می‌سرود.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار مجازی

فرهنگ جوامع محلی ایران با خطر مرگ رو به رو است!

فرهنگ جوامع محلی ایران با خطر مرگ رو به رو است!
2023-03-26T15:48:48+04:30
در سال‌های اخیر شاهد اختلافات زیادی بین گردشگران و جامعه محلی بوده‌ایم. اختلافاتی که اولین دلیل آن بیگانگی گردشگر با فرهنگ آن جامعه محلی است. امروز درباره اه...

مهدی گل‌فروش دنیا را زیبا می‌بیند

مهدی گل‌فروش دنیا را زیبا می‌بیند
2023-03-21T18:16:49+03:30
می‌توانند سبزه عید را از همین مغازه‌ها و دست‌فروش‌ها بخرند که دم عید همه جا هستند. ولی صفحه مهدی گل‌فروش را باز می‌کنند، سفارش سبزه می‌دهند و با تاکسی اینترن...

عید من با تحویل سال تمام می‌شود

عید من با تحویل سال تمام می‌شود
2023-03-19T13:43:26+03:30
درک شادی رسیدن بهار و عید نوروز در دوره‌های مختلف عمر، متفاوت است. نوروز جوانی فرق دارد با نوروز میانسالی. نوروز میانسالی غمی نهفته دارد که از ناممکنی بازگشت...

ایرانی که نمی‌بینند

ایرانی که نمی‌بینند
2023-03-17T13:30:08+03:30
در این گزارش نتایج یک افکارسنجی را مرور می‌کنیم که می‌گوید ۸۸ درصد بانوان کم‌حجاب تهرانی خداباورند.

بیم و امیدهای حفظ پرنده‌های مهاجر در ایران/ چرا امید تنها شد؟

بیم و امیدهای حفظ پرنده‌های مهاجر در ایران/ چرا امید تنها شد؟
2023-03-14T10:36:58+03:30
ایمان ابراهیمی سال‌هاست زندگی‌اش را وقف پرنده‌های ایران کرده است. امروز به سراغ او رفتیم تا درباره امید، تنها درنای باقی‌مانده در ایران حرف بزنیم.

زندگی به روایت مسعود دیانی

زندگی به روایت مسعود دیانی
2023-03-11T12:31:47+03:30
مرحوم مسعود دیانی شاعر، مجری، برنامه‌ساز و دین‌پژوه برجسته کشورمان بود که در ماه‌های اخیر با سرطان درگیر بود. مواجهه عاشقانه و مومنانه او با سرطان و روزنوشت‌...

بازنده بزرگ

بازنده بزرگ
2023-03-11T10:30:10+03:30
توافق ایران و عربستان در چین ضربه‌ای مهلک به صهیونیست‌ها و آمریکا بود و گفت‌وگوی نتانیاهو با ایران اینترنشنال تیر خلاص به حیثیت براندازان ایرانی.

تو دانشجوی دانشگاه امام حسین (ع) هستی، مراقب خودت باش!

تو دانشجوی دانشگاه امام حسین (ع) هستی، مراقب خودت باش!
2023-03-10T12:04:06+03:30
در این گزارش پای صحبت‌های اخلاقی و معرفتی حاج منصور ارضی در جمع مداحان جوان نشسته‌ایم.

تو شبیه هیچ کدام از تصورات ما نیستی

تو شبیه هیچ کدام از تصورات ما نیستی
2023-03-10T12:04:06+03:30
هزار و چند سال است که دعای شیعیان و مظلومان جهان به ظهور امام عصر (عجل الله فرجه) گره خورده است. امام حاضری که احتمالا با بسیاری از تعریف‌ها و معیارهای امروز...

قهرمانی که غریب مانده است

قهرمانی که غریب مانده است
2023-03-05T13:10:18+03:30
علی‌رغم عدم همراهی مسئولان آتش‌نشانی تهران برای گفت و گو با همکاران شهید رضا دارابی، آخرین شهید آتش‌نشانی کشورمان، مجله مهر در آستانه هفتم این شهید گفت و گوی...

«اعتدال» سعودی، اسم رمز راهبردهای تروریستی

«اعتدال» سعودی، اسم رمز راهبردهای تروریستی
2023-03-04T13:56:46+03:30
سال۲۰۱۷ را باید نقطه عطف جنگ‌های سایبری در جهان خواند. سالی که ترامپ به عربستان سفر می‌کند و با همراهی پادشاه عربستان و رئیس‌جمهور مصر مرکزی را در ریاض با عن...

توصیه‌های معرفتی حاج منصور ارضی به مداحان جوان

توصیه‌های معرفتی حاج منصور ارضی به مداحان جوان
2023-03-03T10:30:13+03:30
در این گزارش پای صحبت‌های اخلاقی و معرفتی حاج منصور ارضی در جمع مداحان جوان نشسته‌ایم.

چه قدر باید از مرگ پیروز ناراحت باشیم؟

چه قدر باید از مرگ پیروز ناراحت باشیم؟
2023-02-28T15:07:07+03:30
مرگ «پیروز» موجی از ابراز احساسات را در مردم و کاربران شبکه‌های اجتماعی ایرانی برانگیخته است. در این گزارش پای صحبت یکی از اعضای انجمن یوز ایرانی نشسته‌ایم ت...

خطای سلبریتی‌سازی از پیروز

خطای سلبریتی‌سازی از پیروز
2023-02-27T09:53:54+03:30
«پیروز، یوزپلنگ آسیایی ناخوش است». خبری که در روزهای گذشته موجی از بیم و نگرانی را میان دوستداران این توله‌یوز برانگیخته و ابهامات و نقدهای پیشین کارشناسان، ...

همسرم گفت النگوی من را بفروش و برای کمک برو ترکیه!

همسرم گفت النگوی من را بفروش و برای کمک برو ترکیه!
2023-02-25T12:53:50+03:30
داستان محمد عبداللهیان داستان جالبی است. او که در حوادث طبیعی بسیاری حضور داوطلبانه دارد، این بار تصمیم می‌گیرد برای سفر به ترکیه النگوی همسرش را بفروشد! با ...

مادرها هم فوتبال بازی می‌کنند

مادرها هم فوتبال بازی می‌کنند
2023-02-25T08:53:51+03:30
حضور فرزند یکی از بازیکنان در مراسم فینال رقابت‌های لیگ فوتبال زنان، سوژه خاص عکاسان شد.

از حل ۹۹ درصد پرونده‌های اختلافی تا برنامه‌های فرهنگی و مذهبی

از حل ۹۹ درصد پرونده‌های اختلافی تا برنامه‌های فرهنگی و مذهبی
2023-02-22T12:33:48+03:30
حجت‌الاسلام عظیمی زندگی‌اش را وقف مردم و تبلیغ کرده است. خودش می‌گوید خیلی از روزها ۲۴ساعته درحال پیگیری مشکلات مردم است و از اینکه مبلّغ است خوشحال است. این...

ماجرای مسمومیت‌های دانش‌آموزان قمی چیست؟

ماجرای مسمومیت‌های دانش‌آموزان قمی چیست؟
2023-02-21T14:52:07+03:30
از 9آذر تا پایان بهمن امسال، 217 دانش‌آموز قمی دچار مسمومیت‌هایی شده‌اند که به‌صورت سریالی در مدارس این استان تکرار می‌شود. ماجرایی که به بحث داغ شبکه‌های اج...

هیأت توییتری‌ها در خوی چه می‌کند؟!/ آخرین وضعیت خوی

هیأت توییتری‌ها در خوی چه می‌کند؟!/ آخرین وضعیت خوی
2023-02-19T15:16:53+03:30
گروه‌های جهادی زیادی در خوی به خدمات‌رسانی مشغول هستند. امروز با گروه جهادی شهید قربانخانی درباره فعالیت‌های این گروه و آخرین وضعیت زلزله‌زدگان خوی صحبت کردیم.

روایت هاروارد از روند غلط توسعه به سبک پهلوی

روایت هاروارد از روند غلط توسعه به سبک پهلوی
2023-02-16T10:43:29+03:30
در این گزارش سعی داریم با استناد به تجربیات کارشناسان دانشگاه هاروارد از حضور در ایران، به چرایی شکست سیاست‌های توسعه‌ای غربی در ایران در سال‌های پیش از انق...

اتحاد تروریست‌ها، تجزیه‌طلب‌ها و تحریم‌خواهان علیه ایران!

اتحاد تروریست‌ها، تجزیه‌طلب‌ها و تحریم‌خواهان علیه ایران!
2023-02-14T13:03:30+03:30
سه-چهار ماهی که گذشت، روزهای خاصی در تاریخ ایران بودند. جنبش زن زندگی آزادی، با نام ایران و حمایت از زنان ایرانی، تمام جنایتکاران و تروریست‌ها و تجزیه‌طلب‌ها...

من خلیل صراف، کهنه‌سرباز جمهوری اسلامی/ روایت یک ارتشی از انقلاب

من خلیل صراف، کهنه‌سرباز جمهوری اسلامی/ روایت یک ارتشی از انقلاب
2023-02-10T13:59:13+03:30
حتما درباره بیعت و دیدار همافران نیروی هوایی ارتش پهلوی با امام خمینی زیاد شنیده‌اید. مجله مهر در مصاحبه با خلیل صراف، از همافران حاضر در دیدار ۲۹ بهمن، به ر...

از «خوی» چه خبر؟ / آخرین وضعیت زلزله‌زدگان و امداد رسانی

از «خوی» چه خبر؟ / آخرین وضعیت زلزله‌زدگان و امداد رسانی
2023-02-06T13:29:16+03:30
این روزها اخبار متفاوتی از شهر زلزله‌زده خوی در رسانه‌ها منعکس می‌شود. برای پی بردن به وضعیت حقیقی مردم پای صحبت یکی از فعالان میدانی این روزهای امدادرسانی ن...

هم‌نوایی شاعران بزرگ زبان فارسی در وصف امیرالمومنین (ع)

هم‌نوایی شاعران بزرگ زبان فارسی در وصف امیرالمومنین (ع)
2023-02-04T10:55:55+03:30
در این مطلب نگاهی داریم به پنج عنوان از بهترین اشعار در وصف امیرالمومنین (علیه السلام).

با پیرهن عزای برادرم، ۵۰۰ متر جنگل را خاموش کردم

با پیرهن عزای برادرم، ۵۰۰ متر جنگل را خاموش کردم
2023-01-31T14:05:56+03:30
پرویز سلیمانی در یک روز دو داغ می‌بیند؛ اول برادری که او و پنج خواهر و برادرش را بزرگ کرده، بعد داغ مادر که بر سر جنازه برادر پر می‌کشد. پیرهن عزای آنان سه س...

اعتراض بخشی از حاکمیت علیه بخش دیگری از آن

اعتراض بخشی از حاکمیت علیه بخش دیگری از آن
2023-01-30T13:02:38+03:30
با علنی شدن متن نامه ریاست سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی مبنی بر فیلتر کردن فیلیمو، رئیس دانشگاه صدا و سیما در توئیتر واکنش نشان داد.

برای کمک‌ به زلزله‌زدگان چه کارهایی نکنیم؟

برای کمک‌ به زلزله‌زدگان چه کارهایی نکنیم؟
2023-01-30T09:56:00+03:30
با شنیدن وقوع زلزله و سیل حس همدردی ما را آرام نمی گذارد و برای کمک به هموطنان‌مان و اطلاع از شرایطشان بی‌قراریم. اما آیا در این مواقع هر لباس یا هر خوراکی ب...

یک روحانی خوب می‌تواند مشکلات یک منطقه را حل کند

یک روحانی خوب می‌تواند مشکلات یک منطقه را حل کند
2023-01-29T13:29:19+03:30
حجت الاسلام حسین‌پور یکی از هزاران روحانی است که زندگی خودشان را وقف تبلیغ و مردم کرده‌اند. امروز پای صحبت‌های روحانی نشسته‌ایم که سال‌هاست زندگی‌اش در تبلیغ...

پرچمدار المپیک ایران پناهنده شد/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟

پرچمدار المپیک ایران پناهنده شد/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟
2023-01-28T16:15:57+03:30
امروز رسانه‌ها از مهاجرت و پناهندگی پرچمدار کاروان المپیکی ایران به کشور آلمان خبر دادند. در این گزارش نگاهی به دلایل مهاجرت ورزشی داشته‌ایم.

خبر ضد و نقیض مهاجرت المپین ایرانی/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟

خبر ضد و نقیض مهاجرت المپین ایرانی/ چرا ورزشکاران مهاجرت می‌کنند؟
2023-01-28T15:49:22+03:30
امروز رسانه‌ها از مهاجرت و پناهندگی پرچمدار کاروان المپیکی ایران به کشور آلمان خبر دادند. خبری که هنوز از سمت خود ورزشکار رد یا تایید نشده. در این گزارش نگاه...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)