میرنیوز
به گزارش ایسنا، امروزه تقلب در مواد غذایی، چالش بزرگی است که بیشتر کشورها با آن روبرو هستند. سودجویان اغلب از مواد خوراکی ارزانقیمت بهصورت مخلوط با سایر مواد غذایی استفاده میکنند، هرچند در مواردی بسیاری معدود، گاه حتی گزارشهایی نیز مبنی بر استفاده از مواد غیر خوراکی در تقلب مواد غذایی وجود داشته که متأسفانه منجر به مسمومیتهای غذایی شدید و حتی در پارهای موارد، مرگ افراد شده است. تاکنون تحقیقات فراوانی بهمنظور تشخیص تقلب در مواد غذایی انجام شده و روشهای معمول تشخیص تقلب شامل روشهای فیزیکی، شیمیایی، بیوشیمی، مورفولوژیکی و یا بر اساس DNA بودهاند.
به گفته متخصصان، از معایب این روشها میتوان بهسرعت پایین، هزینهبر بودن، نیاز به افراد خبره و پیچیدگی فرآیند اشاره کرد. ازاینرو توسعه شیوههای سریع و ارزان برای کشف چنین تقلبهایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. همچنین ضروری به نظر میرسد روشهای طیفسنجی بهعنوان روشهای غیر مخرب سریع و دقیق که قابلیت استفاده بهصورت آنلاین را نیز دارا هستند بیشتر مورد توجه قرار گیرند. این روشها برای ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی و خوراکی و بهویژه تقلب در آنها قابلیت استفاده بالایی دارند.
در همین رابطه، پژوهشگرانی از دانشگاه اراک، مطالعهای را انجام دادهاند که در آن کاربرد روشی به نام «طیفسنجی فروسرخ نزدیک» در تشخیص تقلب در آرد نخودچی بررسی شده است.
در این مطالعه پژوهشی، محققان آرد گندم و آرد لپه را در نسبتهای مختلف با ماده اصلی یعنی آرد نخودچی مخلوط کرده و با استفاده از طیفهای فروسرخ نزدیک یا اصطلاحاً NIR در ناحیه 950 تا 1650 نانومتر به بررسی امکان تشخیص چنین اختلاطی پرداختند.
نتایج بهدستآمده از این تحقیق نشان داد که امکان استفاده از روش طیفسنجی فروسرخ نزدیک بهعنوان یک تکنیک سریع و غیرمخرب برای تفکیک آرد نخودچی خالص از مختلط شده با آرد گندم و یا لپه بهعنوان جایگزین روشهای آزمایشگاهی وجود دارد.
دراینباره، رضا محمدی گل، استادیار و پژوهشگر مهندسی مکانیم بیوسیستم دانشگاه اراک و دیگر همکارش در مطالعه فوق میگویند: «طبق بررسیهای ما، میتوان بهجای استفاده از روشهای آزمایشگاهی در تشخیص تقلب در آردهایی مانند آرد نخودچی، از روش سریع و غیر مخرب طیفسنجی امواج مادون قرمز یا فروسرخ در محدوده ۹۵۰ تا ۱۶۵۰ استفاده کرد».
به گفته آنها، «این روش علاوه بر کارآمدی در تشخیص وجود آرد گندم و آرد لپه، بهطورکلی تفکیکپذیری خوبی بین درصدهای اختلاط مختلف آرد گندم و لپه با آرد نخودچی ایجاد نمود. لذا این نتیجه، شروع مناسبی برای امکانسنجی استفاده از مدلهای پیشبینی کننده دقیق درصد وزنی آردهای افزوده شده به آرد اصلی است».
بر اساس یافتههای این پژوهش، بیشترین علائم طیفی تمایز دهنده در نواحی طیفی ۱۴۸۰ تا ۲۶۰۰ و 1000 تا ۱۳۳۰ نانومتر مشاهده شد که میتواند راهگشای تحقیقات بعدی در این خصوص باشد.
این یافتههای علمی پژوهشی که روشی مناسب و قابل اتکا را برای تشخیص تقلب در محصولاتی نظیر آرد نخودچی ارائه دادهاند، در فصلنامه «پژوهشهای مکانیک ماشینهای کشاورزی» متعلق به دانشگاه شهرکرد منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا