میرنیوز
به گزارش ایسنا، امروزه گرایش زیادی به مصرف موادغذایی فراسودمند؛ یعنی غذاهای دارای ارزش دارویی و تغذیهای ویژه به وجود آمده است.
از جمله مهمترین موادغذایی فراسودمند، میتوان به غذاهای حاوی میکروارگانیسمهای «پروبیوتیک» اشاره کرد. پروبیوتیکها؛ موجودات ریز زندهای هستند که با حفظ یا بهبود تعادل میکروبی روده میتوانند اثرات سلامتبخشی برای میزبان خود به همراه داشته باشند. باکتریهای لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم از مهمترین گونههای باکتریایی مورد استفاده در محصولات پروبیوتیک هستند.
به طور کلی غذاهای فراسودمند باید حاوی دو دسته مواد شامل مواد مغذی پایه و مواد فعال از نظر فیزیولوژیکی باشند. این دسته دوم، برای فراسودمند کردن غذا استفاده میشود و میتواند به اشکال مختلفی مانند نشاسته، ویتامین، میکروبهای زنده و... باشد.
برای افزایش میزان زندهمانی پروبیوتیکها در مواد غذایی، از ترکیبات «پریبیوتیک» استفاده میشود و به آن دسته از موادغذایی که به طور همزمان دارای پروبیوتیکهای زنده و ترکیبات پریبیوتیک هستند، «سینبیوتیک» گفته میشود.
یکی از ترکیبات طبیعی پریبیوتیک مهم «اینولین» نام دارد که میتوان آن را از برخی گیاهان استخراج کرد. مهمترین منبع استخراج صنعتی پریبیوتیک اینولین گیاهان کاسنی، سیب زمینی ترشی و سیر است. به همین دلیل پژوهشگران علوم و صنایع غذایی با انجام یک مطالعه به بررسی امکان تهیه یک دمنوش سینبیوتیک حاوی این گیاهان پرداختند.
برای تهیه این دمنوشها از درصدهای متفاوتی از کاسنی، سیبزمینی ترشی و سیر استفاده و سپس باکتری «لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس» ۱۰ درصد به آنها اضافه شد. همچنین از گیاهان زیره سیاه، بابونه، دارچین، رازیانه، نعنا و شیرین بیان نیز در این دمنوش استفاده شد.
دمنوشهای تولید شده از نظر کدورت، pH، فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان باکتریها، طعم و... ارزیابی شدند.
همچنین در این مطالعه میزان بریکس این نوشیدنیها نیز محاسبه شد. درجه بریکس؛ نشاندهنده درصد وزن مواد جامد موجود در یک محلول به وزن کل محلول است و هرچه درصد بریکس بیشتر باشد، غلظت مواد جامد در آن محلول بیشتر است.
بررسیهای این مطالعه نشان داد که با کاهش میزان کاسنی، میزان بریکس و فعالیت باکتریهای پروبیوتیک افزایش مییابد؛ در حالی که با کاهش میزان سیبزمینی ترشی و سیر، میزان بریکس و فعالیت باکتریهای پروبیوتیک کاهش داشت. همچنین میزان کاسنی، سیر و سیبزمینی ترشی بر ویژگیهای حسی مانند طعم، رنگ و بوی دمنوشها تاثیر نداشتند.
یافتههای به دست آمده از این مطالعه نشان داد که دمنوش حاوی ۲۰ درصد کاسنی، یک درصد سیر و ۲۰ درصد سیبزمینی ترشی دارای بهترین ویژگیهای شیمیایی، حسی و میکروبی است و میتوان آن را به عنوان دمنوش گیاهی سینبیوتیک تولید کرد.
در انجام این تحقیق سمیه منظمی و افشین جعفرپور؛ پژوهشگران علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی امکان تولید دمنوش گیاهی سین بیوتیک بر پایه کاسنی، سیر و سیبزمینی ترشی توسط باکتری های پروبیوتیک» در مجله علوم و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا