میرنیوز
به گزارش ایسنا، "آفلاتوکسینها"، گروهی از ترکیبات بسیار سمی، جهشزا و سرطانزا هستند که عمدتاً توسط قارچهایی به نام" آسپرژیلوس پارازیتیکوس" و "آسپرژیلوس فلاووس" تولید میشوند. این قارچها در سراسر جهان در هوا و خاک یافت شده و میتوانند بافتهای زنده یا مرده گیاهان و جانوران را آلوده کنند. تولید آفلاتوکسین در شرایط انبار روی بسترهای غذایی مختلفی ازجمله غلات تحت تأثیر ترکیب گازی محیط، فعالیت آبی، اسیدیته، برهمکُنشهای میکروبی و طول مدت انبارداری اتفاق میافتد. در این میان، آفلاتوکسین نوع B1، از همه خطرناکتر است و توسط آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان در گروه یک سرطانزایی قرار گرفته است.
متخصصان علوم صنایع غذایی میگویند آفلاتوکسینها در بسیاری از کشورها و در محصولات کشاورزی متعددی ازجمله غلات مانند ذرت و برنج، دانههای روغنی نظیر پنبهدانه و کنجد و همچنین انواع میوههای آجیلی مثل پسته، بادامزمینی و فندق شیوع دارند. وجود این سموم یا اصطلاحاً توکسینها در محصولات کشاورزی، اثری منفی در بهداشت، ایمنی غذایی و اقتصاد جامعه دارد و جلوگیری از آلودگی مواد غذایی با قارچهای تولیدکننده این سموم، بهعنوان منطقیترین و بهصرفهترین رویکرد برای پرهیز از این ماده سمی، تحت شرایط رایج انبارداری مواد غذایی مطرح است.
برای رسیدن به این هدف، محققانی از دانشگاه یزد و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد پژوهشی را انجام دادهاند که در آن با استفاده از یک روش و فناوری نوین، به مبارزه با چنین قارچهایی پرداخته شده است. در این تحقیق، اثر پرتوهای فرابنفش و تنگستن بر میزان آفلاتوکسین نو B1 در آرد برنج مورد ارزیابی واقع شده است.
محققان فوق برای انجام این پژوهش، آرد برنج آلودهشده با دو غلظت مختلف از آفلاتوکسین B1 را که توسط قارچ "آسپرژیلوس فلاووس" تولید شده بود، در آزمایشگاه و در مدتزمانهای مختلف تحت تابش فرابنفش با طول موج ۳۶۶ نانومتر و لامپ تنگستن ۱۰۰ وات قرار دادند و سپس تأثیرات حاصله را با استفاده از روشهای آماری و به کمک کامپیوتر، تجزیهوتحلیل کردند.
نتایج این تحقیق نشان میدهند که هرچه فاصله بین آرد برنج آلوده به آفلاتوکسین B1 به منبع نور فرابنفش و تنگستن کمتر باشد، کاهش آفلاتوکسین در اثر پرتودهی بیشتر رخ میدهد. در ضمن هرچه مدتزمان در معرض پرتو قرار گرفتن نیز بیشتر باشد، این کاهش باز هم بیشتر میشود. لذا به نظر میرسد استفاده از این پرتوها بهمنظور کاهش آلودگی مواد غذایی به آفلاتوکسین میتواند مورد توجه قرار گیرد.
در این رابطه، حسین محمدی منش، استادیار گروه شیمیفیزیک دانشکده شیمی دانشگاه یزد و همکارانش اظهار داشتهاند: «نتایج بررسیهای ما نشان داد که حداکثر و حداقل کاهش آفلاتوکسین B1 بعد از ۵۰ و ۱۰ دقیقه پرتودهی در فاصله ۷ و ۱۴ سانتیمتری و به ترتیب توسط نور فرابنفش و تنگستن اتفاق میافتد».
آنها ادامه میدهند: «غلظت اولیه آفلاتوکسین B1 در نمونههای مورد بررسی نیز تأثیری در میزان کاهش آفلاتوکسین بعد از پرتودهی نداشت، اما کاهش فاصله تا منبع نور و افزایش زمان در معرض نور قرارگرفتن، تأثیرات مناسبی روی کاهش این سم در آرد برنج داشته است».
این یافتههای علمی پژوهشی که در فصلنامه «علوم غذائی و تغذیه» منتشر شدهاند، میتوانند در آگاهسازی عموم نقش مهمی داشته و همچنین موجبات توجه بیشتر متولیان امر به استفاده از روشهای نوین در سمزدایی از محصولات غذایی را فراهم آورند.
گفتنی است نشریه علمی پژوهشی فوق توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات بهصورت چهار شماره در سال به چاپ میرسد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا