میرنیوز
به گزارش ایسنا، نوجوانی ازجمله مراحل رشد و تکامل است که آثارش در بلندمدت اهمیت خاصی دارد. روابط پدر و مادر با یکدیگر و فرزندان نقش تعیینکنندهای در سلامت روانی نوجوان بر جای میگذارد. اگر این روابط بر اساس درستی استوار باشد میتواند نوجوان را در گذار از این مرحله دشوار، یاری کند. برعکس نامناسب بودن روابط، زمینه را برای ایجاد مشکلات و انحرافات فراهم میکند. الگوهای رفتاری مهمی که میتوانند در تمام طول عمر بر زندگی فرد اثرگذار باشند، در این دوره شکل میگیرند.
به اعتقاد متخصصان، والدین نقش برجستهای در شکلگیری رفتارهای سازنده و مخرب فرزندان دارند. در میان بحران هویت دوره نوجوانی نقش والدین و مهارت آنان در برقراری ارتباط مثبت و سازنده با فرزند نوجوانشان بسیار حساس و حیاتی است. گرچه در دوره نوجوانی به دلیل برخی ویژگیهای تکاملی نوجوانان ازجمله ارتباطات بیشتر با گروه همسالان، استقلالخواهی و آرمانگرایی، ارتباط نوجوان با خانواده کمتر میشود، اما همین روند تکاملی نیز در سایه خانواده و بستری که خانواده برای پرورش و تکامل نوجوان از طریق ارتباط درست فراهم میکند، خواهد بود.
در همین خصوص و در رابطه با تأثیر مهارتهای ارتباطی والدین بر میزان عزتنفس نوجوانان، تیمی پژوهشی از دانشگاه تربیت مدرس مطالعهای را انجام داده است که نتایج آن اخیراً در فصلنامه «پایش» متعلق به پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی منتشر شده است.
در این پژوهش نیمه تجربی که بر روی 77 نوجوان دختر یکی از دبیرستانهای دولتی شهرستان دماوند و والدینشان انجامشده، محققان به کمک پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز را گردآوری کردهاند. قبل از این کار، آنها با توجه به نیازهای آموزشی والدین در خصوص بهبود مهارتهای ارتباطی، ۱۶ جلسه آموزشی را طراحی کرده و در قالب آموزش گروهی در گروههای 10 نفره برای آنها اجرا کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد که اجرای چنین برنامههای آموزشی برای ارتقای مهارتهای ارتباطی والدین به شکل قابلتوجهی در افزایش عزتنفس دانشآموزان دختر نوجوان مؤثر است.
ربابه معماریان، محقق دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس و همکارانش دراینباره میگویند: «شناخت تغییرات رفتاری دختران نوجوان و طراحی برنامه مهارتهای ارتباطی والدین توانست کمک کند تا والدین ارتباط بهتری با نوجوان دختر خود برقرار کنند. درواقع برخورد با نوجوانان باید بهگونهای باشد که به تشدید عصبانیت، عصیانگری و عناد منجر نشود».
به گفته آنها، «یافتههای پژوهش ما همچنین نشان داد که چنین آموزشهایی میتوانند سبب افزایش مسئولیتپذیری و سازگاری با مدرسه در دانشآموزان شود».
عزت نفس جزء ویژگیهایی است که وابستگی چندانی به عوامل مادی ندارد، بلکه نحوه ارتباط والدین با نوجوان و نحوه برخورد آنها با نیازهای روانی خاص این سنین در ایجاد آن به شکل مطلوب نقش بسیار مهمتری دارد.
معماریان و همکارانش معتقدند: «بررسی مطالعات نشان میدهد که در بسیاری از موارد عدم آگاهی والدین از نحوه رفتار با نوجوانان، علت پایین بودن میزان عزت نفس در آنها است و برعکس شناخت والدین از تواناییهای دانشآموز دختر نوجوان یکی از عوامل مهم در افزایش عزت نفس بوده است. با شناخت نوجوان، والدین مسئولیتها و تصمیمگیریهای مربوط به نوجوان را به آنها واگذار میکنند و این عوامل میتواند در افزایش عزت نفس اثرگذار باشد».
در این برنامه آموزشی، مواردی چون عدم مقایسه نوجوان با دیگران و توجه به نقاط مثبت او، توجه به نحوه بیان جملات و استفاده از کلمات محبتآمیز، پرهیز از جملات دستوری درکنار رعایت احترام در برقراری ارتباط ازجمله مواردی بود که به والدین ارائه شد.
مجریان این پژوهش با توجه به نتایج مثبت آن پیشنهاد دادهاند که جهت ارتقای سلامت دختران نوجوان، توجه ویژهای به آموزش والدین بر اساس نیاز و خصوصیات دوران نوجوانی شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعلام فراخوان جذب هیات علمی پیمانی در دانشگاه توانبخشی
برگزاری کنفرانسی درباره زبالههای فضایی
فراخوان ملی طرح های پژوهشی دانشگاه فنی و حرفه ای منتشر شد
۱۰ کشور برتر دنیا در قدرت سایبری/ ایران در جایگاه ۲۳ قرار دارد
انجمنهای علمیدانشجویی به سمت کارآفرینی و حل مسائل سوق پیدا کنند
شیوه نامه «دوره مشاهده گری» به منظور همکاری اعضای هیات علمی تصویب شد
"هوش مصنوعی"محبوبترین رشته در میان دانشجویان چینی
ردیابی میزان اکسیژن در بدن با ابزاری نوین
افزایش موارد مسمومیت با الکل صنعتی در موج چهارم کرونا
یک تبصره برای تقویت زیرساخت های پارکهای فناوری تصویب شد
تدوین شیوهنامه اهرمهای تشویقی برای فعالیت های علمی دانشجویان
کرونا با خوردن الکل صنعتی نابود نمی شود/افزایش موارد مسمومیت
توسعه همکاری هلال احمر و پارکهای فناوری برای انجام غربالگریهای دقیقتر کووید-19
همکاری پارک علم و فناوری شهید بهشتی با هلال احمر
ایرلند درباره فیس بوک تحقیق می کند
تاکید بر همافزایی سه نهاد دانشجویی در دانشگاه های علوم پزشکی
ضرورت ایجاد اهرمهای تشویقی و انگیزشی برای فعالیتهای علمی و تحقیقاتی دانشجویان
جف بزوس یک قدم به گردشگری فضایی نزدیک شد
تغذیه روزه داری در ایام کرونا/خوردنی های افطار تا سحر
واکسن مهمترین بخش آموزش عالی در ماههای آینده/ دانشجویان خارجی به آموزش ترکیبی رأی دادند
خاکشیر، گیاهی مفید برای روزهداران در ماه مبارک رمضان
تغذیه روزه داری در ایام کرونا چگونه باشد/خوردنی های افطار تا سحر
دستیابی به ۵ میلیون دوز واکسن ایرانی تا خرداد/ واکسن پاستور هفته آینده وارد فاز ۳ بالینی میشود
خاک شیر، گیاهی مفید برای روزهداران در ماه مبارک رمضان
دستیابی به ۵میلیون دوز واکسن ایرانی کرونا تا خرداد/ واکسن پاستور هفته آینده وارد فاز ۳ بالینی می شود
تشکیل کارگروه آینده پژوهی در دانشگاه تربیت مدرس
فروش آنلاین داروهای بدون نسخه منع قانونی ندارد
دیابتی ها در چه شرایطی می توانند روزه بگیرند/با پزشک مشورت کنید
دریافت ۳۰۰ اثر برای جشنواره پایاننامه سال/برگزیدههای حوزه علوم انسانی چاپ میشوند
واکسن های کووید ۱۹ چین خیلی موثر نیستند