میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از لایوساینس، با پرتاب صفحههای گرافیت به اندازهی یک سکه به سمت یک دیوار با سرعت ۲۴۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دانشمندان توانستند برای لحظاتی الماسهای ششضلعی تولید کنند که سخت و مقاومتر از انواع طبیعی مکعبی آن هستند.
الماسهای ۶ضلعی که با نام لونسدالیت(Lonsdaleite) نیز شناخته میشوند انواع خاصی از الماسها هستند که در آن اتمهای کربن در ساختاری شش ضلعی قرار میگیرند. این الماسها زمانی که گرافیت تحت دما و فشار شدید قرار میگیرند ساخته میشوند. مانند محل برخورد شهابسنگها. مدتهاست تصور میشود این نوع الماسها از الماسهای مکعبی مقاومتر هستند.
با این حال، الماسهای شش ضلعی یافت شده در محل برخورد شهابسنگها ناخالصی زیادی دارند و دانشمندان تاکنون با دقت ویژگیهای آنها را بررسی نکردهاند.
اکنون محققان نه تنها این الماسهای شش ضلعی را ساختهاند بلکه سختی آنها(مقاومت آنها در برابر تغییر شکل هنگام فشرده یا خراشیده شدن) را نیز با ترکیبی از امواج صوتی و پرتو لیزر اندازهگیری کردهاند.
یوژاندرا گوپتا(Yogendra Gupta) یکی از نویسندگان این مقاله و مدیر دانشگاه ایالت واشنگتن در بیانیهای گفت: الماس مادهی بسیار منحصر به فردی است و نه تنها محکمترین ماده است بلکه ویژگی ظاهری زیبایی دارد و رسانای بالای گرماست. ما اکنون فرم شش ضلعی الماس را ساختهایم که به طور قابل توجهی سختتر و محکمتر از انواع معمولی آن است.
الماسهای مکعبی معمولا بیش از ۱۵۰ کیلومتر زیر سطح زمین تشکیل میشوند در فشاری بسیار زیاد و در دمای بالای ۱۵۰۰ درجهی سانتیگراد. اما برای ساخت الماسهای شش ضلعی محققان انرژی بالای برخورد شهابسنگ را شبیهسازی کردند. آنها با استفاده از باروت و هوای فشرده گرافیت را با سرعت بسیار بالا به سمت دیوار پرتاب کردند، موج ضربهی ناشی از این برخورد به سرعت صفحات گرافیت را تبدیل به الماسهای شش ضلعی کرد.
برای اندازهگیری مقاومت و سختی الماسها محققان کسری از ثانیه پیش از متلاشی شدن و تبدیل این مواد معدنی به قطعات ریز ، امواجی صوتی منتشر کردند و با استفاده از لیزر بررسی کردند که این امواج با چه سرعتی از میان الماسهای شش ضلعی عبور میکنند.
امواج صوتی باعث ایجاد نوسان در چگالی الماسها شده که بر روی طول پرتوهای لیزر اثر میگذارد. هر چقدر یک ماده سختتر باشد امواج صوتی با سرعت بیشتری از آن عبور میکنند.
نمیتوان به آسانی گفت که الماسهای شش ضلعی از الماسهای معمولی محکمتر هستند زیرا برای بررسی میزان سختی باید مقاومت ماده در برابر خراشیده شدن بررسی شود و الماسهای شش ضلعی به اندازهی کافی پایدار نیستند که دانشمندان بتوانند آنها را آزمایش کنند.
در حال حاضر دانشمندان موفق نشدند راهی برای ایجاد الماسهای شش ضلعی با طول عمر بالاتر پیدا کنند اما اگر این روش کشف شود. محققان کاربردهای زیادی برای آن پیشبینی میکنند از متههایی با سری کاربردیتر گرفته تا حلقههای ازدواج تجملیتر.
گوپتا میگوید: اگر ما روزی بتوانیم این الماسها را تولید کنیم و جلا دهیم احتمالا تقاضای بیشتری نسبت به الماسهای مکعبی خواهند داشت.
محققان نتیجهی یافتههایشان را در تاریخ ۳۱ مارس(۱۱ فرودین) در مجلهی Physical Review B منتشر کردند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مشخصات کامل دو موبایل جدید «تی سی ال» فاش شد
شرکتهای تجاری هدف اول حملات سایبری دولتها شده اند
ضرورت استفاده از تجارب دانشمندان برتر در توسعه همکاری با صنعت
ماجرای ویدئوهای منتشر شده در مورد اختلال عصبی ناشی از واکسن کووید-۱۹ چیست؟
راهکاری برای کاهش شدت وزوز گوش
دسترسی به دو قلم داروی کرونا تسهیل شود
آغاز ثبت نام وام تحصیلی و مسکن دانشجویان علوم پزشکی تهران
رشد ۸ درصدی فرآورده های دارویی ایران در تحریم ها
شرایط دریافت وام ویژه دکتری در نیمسال دوم سال تحصیلی
۲۲۰ شرکت دانشبنیان فعال در حوزه حمل و نقل هوشمند شناسایی شد
آزمونهای بینالمللی زبان لغو شدند
تدوین آئیننامه همسان سازی حقوق اعضای هیات علمی/ تعلل دانشگاهها در بازنشستگی اساتید
لغو یک آزمون دانشگاه آزاد
جزئیات افزایش حقوق دانشگاهیان اعلام شد
تدوین ضوابط آئیننامهای همسان سازی حقوق اعضای هیات علمی/ تعلل دانشگاهها در بازنشستگی اساتید
کارگاه بینالمللی ظرفیتسازی از طریق به کارگیری تفکر سیستمی
دانشگاه انگلیسی صاحب پردیس ۳۰۰ میلیون پوندی میشود
شناسایی ۱۹۶۶۶ بیمار جدید کرونایی/۱۹۳ نفر دیگر فوت شدند
نقص فنی تازه در بوئینگهای ۷۳۷ مکس
آزمون شفاهی و عملی بورد تخصصی دامپزشکی دانشگاه آزاد لغو شد
انتخابات شورای صنفی دانشجویان علوم پزشکی اصفهان مجازی برگزار می شود
درمان کووید-۱۹ با داروهای ضد روانپریشی!
طراحی سیستم استارتر موتور جت در کشور
تشخیص افسردگی و اختلال دو قطبی با یک آزمایش خون جدید
فضانوردان جدیدی به ایستگاه فضایی بینالمللی رفتند
دانشمندان اکنون میتوانند ژنها را خاموش و روشن کنند
ستاد زیست فناوری از ۵ پروژه ملی احیای باغها حمایت می کند
پذیرش دانشجوی جدید در خوابگاه امکان پذیر نیست
۳ سیارک امروز از کنار زمین می گذرند
ماهوارههای "وانوب" و "اسپیسایکس" در یک قدمی برخورد!