میرنیوز
به گزارش ایسنا، سیروز کبدی یکی از بدترین مشکلات کبدی است که نگرانیهای های زیادی را برای بهداشت جهانی به همراه آورده و میزان مرگومیر بالایی هم دارد. از شایعترین علل این بیماری میتوان به آلوده شدن به ویروس مزمن هپاتیت B و هپاتیت C و همچنین کبد چرب الکلی و غیرالکلی اشاره کرد.
مطالعات نشان دادهاند که سوءتغذیه در بیماران مبتلابه سیروز کبدی از شیوع فراوانی برخوردار است و بر ۵۰ تا ۹۰ درصد بیماران اثرمیگذارد. درواقع سوءتغذیه پیشبینی کنندهای قوی از پیامدهای بالینی منفی ازجمله عفونت، انسفالوپاتی کبدی و مرگ و میر ناشی از سیروز است که البته با تغذیه درست قابل اصلاح است.
به گفته متخصصان، آگاهی از اهمیت و نقش تغذیه در مدیریت بیماری سیروز برای کمک به بهبود نتایج بالینی بیماران مبتلابه آن بسیار مهم است. به همین دلیل راهنماهای اخیر تغذیهای، اهمیت ارزیابی سوء تغذیه را بهعنوان بخشی اساسی در مراقبتهای روتین سیروز برجسته کردهاند. بر این اساس رژیم غذایی باید بهگونهای باشد که کل کالری روزانه با تأکید بر کیفیت پروتئین و همچنین رفع هرگونه کمبود ویتامین و ریزمغذیها را تأمین کند.
به دلیل تغییر در متابولیسم اسیدآمینه و مقاومت به انسولین در بیماران مبتلابه سیروز، حصول اطمینان از اینکه رژیم غذایی مربوطه نیازهای پروتئینی بیمار را برآورده میکند، برای حفظ توده بدون چربی بدن ضروری است.
در رابطه با این موضوع، پژوهشی توسط تیمی شش نفره از محققان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است که در آن بر مصرف سویا بهعنوان یک ماده مغذی سالم برای بیماران مبتلابه بیماری سیروز کبدی تأکید شده است.
در این مطالعه مقطعی، ۶۸ بیمار مبتلابه سیروز با میانگین سنی ۵۴ سال مشارکت داشته و محققان با استفاده از دادههای جمع آوری شده از آنها، به بررسی موضوع فوق پرداختهاند.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که مصرف سویا و گنجاندن این دانه روغنی در برنامه غذایی، با شدت سیروز کبدی ارتباط معکوس دارد. این بدان معنی است که هرچه استفاده از سویا در برنامه غذایی بیشتر باشد، امکان شدت گرفتن بیماری سیروز کمتر میشود.
در این خصوص، آزیتا حکمت دوست، استاد و محقق گروه تغذیه بالینی و رژیمدرمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانش اظهار داشتهاند: «در مطالعه ما، بین شدت بیماری سیروز کبدی بهصورت کیفی با میزان دریافت سویا و محصولات آن ارتباط معنیداری دیده شد. همچنین ازنظر آماری ارتباط معنیداری بین گروه دریافتکننده مقادیر بیشتر سویا و شدت کمتر بیماری مشاهده گردید که همگی حکایت از اثربخشی تغذیه با سویا و کاهش شدت بیماری سیروز دارند».
آنها افزودهاند: «به زبان ساده، این مطالعه نشان داد که مصرف سویا باعث شدتهای کمتر سیروز کبدی میشود و با توجه به هم سویی یافتههای مطالعات پیشین با نتایج این مطالعه، میتوان سویا و محصولات آن را بهعنوان مواد غذایی مفید جهت جلوگیری از پیشرفت سیروز کبدی به بیماران توصیه نمود».
این یافتهها در قالب یک مقاله فنی و علمی پژوهشی در مجله «علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر شدهاند.
انتهای خبر
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا