میرنیوز

راه حلی جادویی برای تقویت زبان فارسی در میان دانش‌‌آموزان

 راه حلی جادویی برای تقویت زبان فارسی در میان دانش‌‌آموزان 2020-12-01T15:16:37+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، آموزش زبان فارسی در مدارس کشور با چالش‌های مختلفی روبروست. برآورد برخی از کارشناسان بر این است که روش‌های آموزشی که طی سال‌های گذشته به کار گرفته شده، نتیجه دلخواه را به دنبال نداشته است؛ به طوری که دانش‌آموزان پس از فارغ‌التحصیلی از مدرسه و در آستانه ورود به دانشگاه و حتی پس از آن بر تمامی مهارت‌های زبانی تسلط ندارند. به نظر می‌رسد که آموزش زبان ملی در سطوح مختلف آموزشی ایران به امری سهل ممتنع تبدیل شده است؛ هم می‌دانیم که چه می‌خواهیم و هم نمی‌دانیم.

گزارش هفته نامه پیک سنجش که اخیراً منتشر شده، نتیجه ملموس این روند را نشان می‌دهد. آمار و ارقام ارائه شده در این گزارش بیانگر عملکرد فاجعه‌بار داوطلبان کنکور سراسری در زبان فارسی است. در سال‌های 95 تا 98 عملکرد داوطلبان در زبان فارسی نه تنها بهبودی نداشته بلکه تعداد افراد دارای عملکرد صفر یا منفی در این درس افزایش یافته است.

کارشناسان دلایل مختلفی را برای ضعف در این زمینه برمی‌شمارند؛ از تغییر سبک زندگی ایرانی‌ها طی سال‌های گذشته گرفته و تغییر اولویت‌های تربیتی تا اشکالات اساسی که برای کتاب‌های درسی و روش‌های آموزشی یادآور می‌شوند. این موضوع حتی در میان دانش‌آموزان رشته علوم انسانی که بیشتر از دیگر دانش‌آموزان، منابع درسی ادبیات و زبان فارسی سر و کار دارند نیز دیده می‌شود. با وجود اینکه طی سال‌های گذشته بارها و بارها این ضعف و مشکلاتی که در ادامه ممکن است گریبان فارسی‌زبانان را بگیرد، یادآور شده اما اقدام مناسبی در جهت بهبود وضعیت فعلی صورت نگرفته است.

حسن ذوالفقاری، استاد رشته زبان و ادب فارسی که سال‌ها مدیریت بخش آموزش زبان فرهنگستان را برعهده داشت، در یادداشتی که در شماره اخیر خبرنامه این گروه منتشر شده، حفظ کردن شعر را یکی از راه‌های مؤثر برای تقویت زبان و آگاهی‌های زبانی در میان دانش‌آموزان می‌داند. او با اشاره به اختلاف نظر میان کارشناسان در زمینه مفید یا غیر مفید بودن حفظ کردن شعر در میان دانش‌آموزان می‌نویسد: یکی از مواد آموزش ادبیات در مدارس از گذشته تا امروز حفظ شعر بوده است. در گذشته، درس ادبیات دو نمره در کارنامه داست: یک نمره شفاهی و یکی کتبی. حفظ شعر در نمره شفاهی محاسبه می‌شد و با حذف عنوان شفاهی از کارنامه، نمره و هدف آن نیز رنگ باخت. اکنون در قالب سؤالات کتبی دو نمره بدان اختصاص یافته و معمولاً مصراعی از یک بیت می‌آید و دانش‌آموز باید جای مصراع خالی را پر کند. در کتاب‌ها نیز سه یا چهار شعر برای همین مقصود گنجانیده شده است.

حفظ شعر همواره مناقشه برانگیز بوده و در مورد آن نظرات متفاوت گاه متناقض اظهار شده است. برخی حفظ شعر را بازمانده نظام مکتب‌خانه و کاری عبث می‌پندارند و با وجود نرم‌افزارها و دسترسی به دنیای مجازی، انباشته کردن ذهن از محفوظات را بیهوده می‌دانند. برخی دیگر، اتفاقاً بسیار مفید و باعث تشحیذ و تقویت ذهن و افزونی گنجینه واژگان می‌شمارند. یکی از همین افراد می‌گفت چرا باید ذهن کودک معصوم را با اشعار ثقیل و سنگین حافظ و سعدی پر کرد که معانی هیچ یک را هم نمی‌داند. خاطره‌ای از استاد شفیعی کدکنی برای ایشان نقل کردم که می‌فرمودند: در کودکی و مکتب ملا مکتبی اشعار زیادی از حافظ و سعدی و بزرگان می‌دادند که به اجبار حفظ کنیم و می‌کردیم، بی‌آنکه معنی آن اشعار را بدانم در کوچه باغ‌های کدکن می‌دویدیم و می‌خواندیم. بعدها که به این اشعار می‌اندیشیدم گویا کشفی بزرگ برایم رخ داده است.

حفظ شعر در گذشته که مبنای ارتباطات بیشتر شفاهی بود، بسیار اهمیت داشت؛ به گونه‌ای که حتی افراد بی‌سواد هم بسیاری اشعار را در حافظه داشتند. در چهار مقاله نظامی عروضی می‌خوانیم شاعر باید پنج هزار بیت شعر از متقدمان در حافظه داشته باشد. یک علت تمایل مردم به حفظ اشعار معروف، شعر دوستی ایرانیان بود؛ اما امروزه با دسترسی افراد به مواد مکتوب و دنیای مجازی این نیاز کمتر احساس می‌شود و از سویی علاقه به ادبیات هم رنگ باخته است. در فرهنگ شفاهی نسل جدید، کاربرد مقولاتی چون ضرب‌المثل‌، شعر، جملات حکمت‌آمیز، بسیار اندک و زبان هم درست به همین علت، افسارگسیخته و نافرهیخته شده است. در فرهنگ شفاهی و عامه نیز داشتن حافظه شعری یک اصل مهم به شمار می‌آمد و مبنای بسیاری آیین‌های مردمی، داشتن حافظه شعری قوی بود؛ مثل مشاعره، نقالی، سخنوری، چل سرو و ...؛ اما این فرهنگ هم‌اکنون با شهری شدن جوامع رنگ باخته و تضعیف شده است.

ذوالفقاری در ادامه این یادداشت به تأثیرات حفظ شعر در یادگیری زبان فارسی اشاره می‌کند و اینطور برمی‌شمارد:

1.شعرهای حفظی، به خصوص در کودکی که چون نقش در سنگ است، مانند سایه تا آخر عمر ماندگار خواهد بود. این اشعار اگر از ناب‌ترین و شاهکارهای ادبی باشند، قدرت زیادی در ساختن دیدگاه و بینش و تفکر دانش‌آموز در قبال زندگی حال و آینده‌شان دارند. البته ممکن است در نظر اول برای دانش‌آموزان ساده و خوشایند نباشند اما بعدها همین اشعار باقی‌مانده در ذهن آنان در زندگی اجتماعی و بزرگسالی‌شان در مواقع گوناگون می‌تواند مورد استناد و استفاده آنان قرار گیرد.

2.شعرهای حفظی، موجب رشد و تقویت حافظه و تقویت ذهن و قوای شناختی و کلامی می‌شود. آنان که اشعار زیادی حفظ می‌کنند، کمتر دچار کند ذهنی و آلزایمر و بیماری‌های ناشی از آن می‌شوند.

3.حفظ شعر موجب روان‌خوانی و درست‌خوانی می‌شود. چون اشعار حفظی قافیه‌دارند، قافیه‌ها کمک می‌کنند آواهای مشابه در کلمات متفاوت را زودتر درک کنند و در نتیجه بتوانند روان‌تر بخوانند و حتی بعدها روان‌تر بنویسند. تلفظ صحیح کلمه‌های جدید را هم یاد می‌گیرند.

4. قدرت درک مفاهیم را بالا می‌برند؛ زیرا شعر فشرده‌ای از مفاهیم است و آنان که اشعاری زیاد در حافظه دارند، لابد با درک درست، آن اشعار را به حافظه سپرده‌اند که اگر  جز این باشد، هیچ‌گاه هنگام نیاز به یاد نمی‌آید.

این استاد دانشگاه گسترش دایره واژگانی و فزونی گنج‌واژه‌ها در کار دانش‌آموزان، تقویت قدرت بیان و تأثیرگذاری کلام، بهبود تفکر انتقادی در میان دانش‌آموزان و تحول فرهنگی و اجتماعی را از دیگر تأثیرات مثبت حفظ شعر بر زبان کودکان و نوجوانان می‌داند.

زبان فارسی سال‌هاست که در میان خویش و بیگانه غریب است. زبانی که تحت تأثیر فرهنگ ایجاد شده، مورد بی‌مهری است و به واسطه گسترش فضای مجازی، در آستانه تغییراتی است که گویا به چشم صاحبانش نمی‌آید. موضوعی که امیراسماعیل آذر نیز به آن اشاره کرد و به تسنیم گفت: اشتباه خواندن متون ادبی از دیگر خسارت‌هایی است که فضای مجازی برای زبان فارسی ایجاد کرده است. خاطرم هست زمانی که کلاس ششم ابتدایی تحصیل می‌کردم، یکی از کتاب‌های ما گلستان سعدی بود. اما امروز دانشجویانی که تحصیلات بالایی هم دارند، بوستان و گلستان را غلط می‌خوانند. متأسفانه جامعه ما به این سمت پیش می‌رود که کمتر به سمت خواندن مطالب ادبی روی می‌آورد. مادران در روزگار ما برای کودکان خود قصه‌های کلیله و دمنه می‌خواندند، اما الآن کودکان ما وقت خود را پای شبکه‌های ماهواره‌ای می‌گذرانند. خواندن‌هایمان کم شده چون پدر و مادرها دیگر مطالعه نمی‌کنند.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟

 آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟
2024-05-19T22:58:52+03:30
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران هر روز بخشی از آمار فروش را به درگاه‌های غیررسمی و کارت به کارت مرتبط می‌‌کند،‌ اما این آمار چگونه احصا می‌شود؟

«مرد ابدی» در کمتر از یک هفته پس از انتشار به چاپ دوم رسید

 «مرد ابدی» در کمتر از یک هفته پس از انتشار به چاپ دوم رسید
2024-05-19T22:58:52+03:30
«مرد ابدی» نوشته معصومه سپهری از جمله کتاب‌های پرفروش نمایشگاه کتاب تهران در کمتر از یک هفته به چاپ دوم رسید.

یکی از راهکارهای امام رضا (ع) برای جذب مردم به دین

 یکی از راهکارهای امام رضا (ع) برای جذب مردم به دین
2024-05-19T22:58:52+03:30
حوزه‌های علمیه و مراکز علمی و دانشگاهی تا زمانی که در عرصه معارف دین احساس نکنند باید به سمت رسانه بیایند، مردم به تعبیر امام رضا (ع) با زیبایی کلام اهل بیت...

روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»

 روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»
2024-05-19T22:58:51+03:30
کتاب «فاطمۀ شهر قم»، شامل ۲۰ روایت داستانی از ۲۰ کرامت حضرت معصومه(س) است که هرکدامشان هم به ماجرایی از گره­‌گشایی­‌های حضرت از کار زائر...

معتمدی: ذائقه سازی هنری را با کاشان می‌توان آغاز کرد‌

 معتمدی: ذائقه سازی هنری را با کاشان می‌توان آغاز کرد‌
2024-05-19T22:58:51+03:30
محمد معتمدی خواننده و فعال موسیقی، ضمن قدردانی از وزارت فرهنگ و شورای انقلاب فرهنگی برای تدوین سند‌ ملی موسیقی، بر آغاز ذائقه سازی هنری از کاشان تاکید کرد.

هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار برگزیدگان خود را معرفی کرد

 هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار برگزیدگان خود را معرفی کرد
2024-05-19T22:58:50+03:30
مراسم اختتامیه هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار شامگاه ۲۸ اردیبهشت در تالار فخرالدین اسعد گرگانی در شهر گرگان برگزار و برگزیدگان این دوره از جشنواره معرفی شدند.

چند نکته به‌بهانه ساخت سریالی درباره شهید طهرانی‌مقدم

 چند نکته به‌بهانه ساخت سریالی درباره شهید طهرانی‌مقدم
2024-05-19T22:58:50+03:30
کتاب «مرد ابدی» با استقبال کم‌نظیر مخاطبان در نمایشگاه کتاب مواجه شد و توانست به چاپ دوم برسد، در عین حال خبری درباره ساخت سریالی با اقتباس از این...

۳ ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند

 ۳ ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند
2024-05-19T22:58:49+03:30
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران در آخرین نشست خبری خود در پاسخ به پرسش تسنیم، بیشترین آمار فروش را متوجه ۳ ناشر سرشناس حوزه کودک و نوجوان دانست.

بسته پیشنهادی متوقف شد؟/ ادامه بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون

 بسته پیشنهادی متوقف شد؟/ ادامه بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون
2024-05-19T22:58:49+03:30
عدم پخش «بسته پیشنهادی» تلویزیون یک بحث است و عدم اطلاع‌رسانی تلویزیون بحثی دیگر؛ مدتی است درباره بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون چه در بحث برنامه و...

عرب‌زبان‌ها کدام یک از سریال‌های ایرانی را بیشتر می‌بینند؟

 عرب‌زبان‌ها کدام یک از سریال‌های ایرانی را بیشتر می‌بینند؟
2024-05-19T22:58:49+03:30
کانال آی‌فیلم عربی در راستای تعامل بیشتر با بینندگان و تحقق خواسته‌هایشان به تازگی اقدام به انجام نظر سنجی از آنها کرده تا به مخاطب‌شناسی که اصل مهمی در سنج...

اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان

 اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان
2024-05-19T22:58:49+03:30
سمفونی فلک الافلاک اثری از کامبیز روشن روان پس از سه سال انتظار، در روز ملی لرستان در قلعه فلک الافلاک نواخته می‌شود.

در ایستگاه پایانی جشنواره رادیو پژواک چه گذشت؟

 در ایستگاه پایانی جشنواره رادیو پژواک چه گذشت؟
2024-05-19T22:58:48+03:30
معاون صدا در جریان اختتامیه سومین دوره جشنواره بین‌المللی پژواک از بین المللی شدن جشنواره مستند رادیویی «پژواک» در دوره بعدی خبر داد.

بازگشت علمی و فرهنگی به ریل اصلی پس از پرداخت بدهی‌ها

 بازگشت علمی و فرهنگی به ریل اصلی پس از پرداخت بدهی‌ها
2024-05-19T22:58:48+03:30
مدیرعامل انتشارات علمی و فرهنگی در گفت‌وگویی با تسنیم از برنامه‌های این نشر برای ورود جدی به حوزه تولید محتوا برای گروه سنی کودک و نوجوان و بزرگسال گفت.

سونامی ترجمه بخش کودک نمایشگاه کتاب تهران را با خود برد

 سونامی ترجمه بخش کودک نمایشگاه کتاب تهران را با خود برد
2024-05-19T22:58:47+03:30
علیرضا سبحانی نسب ناشر کودک و نوجوان می‌گوید:‌ سونامی ترجمه در بازار نشر کودک نتیجه ناکارآمدی ممیزی در این حوزه است.

عادت مخصوص «حاج قاسم» در عملیات های دفاع مقدس

 عادت مخصوص «حاج قاسم» در عملیات های دفاع مقدس
2024-05-19T22:58:47+03:30
حجت‌الاسلام‌ غلامحسین بشردوست از روزهای فتح خرمشهرمی گوید: رو به روی سه‌راهی جفیر، قاسم سلیمانی، فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله را در جلوی امامزاده عباس دیدم....

رسانه‌ها حق ندارند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند

 رسانه‌ها حق ندارند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند
2024-05-19T22:58:47+03:30
وزیر ارشاد گفت:‌ در حوزه رسانه‌ای هیچ رسانه‌ای حق ندارد، مردم را نسبت به گذشته پرافتخار پشیمان و نسبت به آینده با شکوه در انتظارش ناامید کند.

تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند

 تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند
2024-05-19T22:58:47+03:30
رئیس دانشگاه تهران گفت: قرآن کریم به عنوان کتاب جامع، راهنمای مهم برای محققانف اساتید و علما به حساب می‌آید.

نقدها و نظرهای رهبر انقلاب درباره رمان‌های خارجی در راه

 نقدها و نظرهای رهبر انقلاب درباره رمان‌های خارجی در راه
2024-05-19T22:58:46+03:30
معاون بین‌الملل موسسه انقلاب اسلامی گفت: کتاب «رمان خوانی با شوق» شامل نقدها و نظرهای رهبر معظم انقلاب درباره رمان‌های خارجی به کوشش محمدحسن مقیسه...

ادامه سریال بدقولی‌های کنداکتوری این بار با یک سریال تکراری!

 ادامه سریال بدقولی‌های کنداکتوری این بار با یک سریال تکراری!
2024-05-19T22:58:46+03:30
«وضعیت سفید» به کارگردانی حمید نعمت‌الله قرار بود به عنوان سریال شبانه آی‌فیلم باشد که به یک باره با «هشت و نیم دقیقه» جا به جا شد.

نمایشگاه کتاب تهران چقدر موفق بود؟

 نمایشگاه کتاب تهران چقدر موفق بود؟
2024-05-19T22:58:46+03:30
سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پس از ۱۱ روز فعالیت به کار خود پایان داد، اما این نمایشگاه چقدر موفق بود؟ چند گام رو به جلو یا چند گام رو به عقب ...

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)