میرنیوز

میزگرد// "کانون وکلا" استنکاف کرد و قوه قضائیه تکلیف خود را در کمال آزاداندیشی و احترام انجام داد

 میزگرد// "کانون وکلا" استنکاف کرد و قوه قضائیه تکلیف خود را در کمال آزاداندیشی و احترام انجام داد 2020-04-29T12:36:38+04:30

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ چند وقتی است که هیاهویی بین حقوقدانها و وکلا بر سر تدوین و تصویب آئین نامه اجرایی کانون وکلا به وجود آمده است؛ کانون وکلا بر این اعتقاد است که با تدوین آئین نامه مذکور توسط قوه قضائیه، استقلال کانون زیر سؤال رفته است.

این در حالی است که سال گذشته در برنامه صرف افطاری با حضور رئیس قوه قضائیه با وکلا، رئیس محترم این قوه اعلام کردند که وکلا آئین‌نامه پیشنهادی خود را نوشته و برای مراحل بعدی به قوه قضائیه ارجاع دهند اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد، پیش از عید نوروز نیز معاون حقوقی این قوه تاکید کرد که وکلا آئین‌نامه پیشنهادی خود را هر چه سریعتر نوشته و ارجاع دهند اما باز هم این اتفاق رخ نداد.

آیا در چنین شرایطی که کانون وکلا صراحتا از شفافیت، گریزان است، قوه قضائیه نباید اقدام به تصویب  و تدوین آئین‌نامه اجرایی کانون وکلا می‌کرد؟ برای بررسی این موضوع میزگردی را با جمعی از وکلای پایه یک دادگستری ترتیب دادیم. در این میزگرد خانم دکتر فرزانه سریر، آقای پیمان حاج محمود عطار و مجید لکایی اندی حضور داشتند؛ در ادامه مشروح این میز گرد را خواهید خواند.

قوه قضائیه هیچ وقت تا این اندازه دموکرات عمل نکرده است

سریر: ماجرا از این قرار است آقای مصدق، معاون حقوقی قوه قضائیه جلساتی را با اعضای کانون وکلا مخصوصا اعضای کانون وکلا مرکز ترتیب دادند و با نظر وکلا آئین نامه اجرایی را تدوین کردند، با این اوصاف باز هم بعد از تدوین آئین نامه آن را به نظر سنجی گذاشته‌اند.

قوه قضائیه از زمان به وجود آمدنش تاکنون هیچ وقت این طور دموکرات عمل نکرده است؛ چرا که آئین نامه ای را که با خرد جمعی تدوین شده است را دوباره به فراخوان گذاشته است و نگفته اندکه این آئین نامه اجرایی است و لاغیر؛ با اینکه اگر چنین چیزی را عنوان می کرد هم حق داشت. حالا آئین‌نامه‌ای که با نظر وکلا تدوین شده است، باز به نظرسنجی گذاشته و از همه حقوقدان‌ها نظر خواسته شده که اعم از وکیل و غیر وکیل در خصوص این آئین نامه نظرشان را ارائه بدهند. وکلای کانون وکلا اگر حسن نیت داشته باشند در خصوص آئین نامه مذکور پیشنهاد اصلاحیشان را بیان می کنند.

اما حالا چیزی که می‌بینیم این است که به این دلیل که  این آئین نامه دارای شفافیت است، استقلال را بهانه کرده‌اند و با این بهانه‌ها می خواهند حقانیت این آئین نامه اجرایی را نیز زیر سوال برند. موضوعاتی که باید به آن پرداخته شود این است که جایگاه حقوقی این آئین نامه کجاست؟ صرف نظر از هر نظر مخالف یا موافقی، باید بگویم سال 1333 که لایحه قانونی استقلال کانون وکلا به تصویب مجلس شورای وقت رسید قوه قضائیه‌ای وجود نداشت، ایران فاقد قوه قضائیه بود و وظایف این قوه را وزیر دادگستری که منصوب دولت بود انجام می داد. حالا ما می خواهیم یک دادگاهی داشته باشیم که بر دو وزنه وکیل و قاضی استوار باشد.

چطور ممکن است ما تعادل و هماهنگی بین این وزنه را بخواهیم اما یکی را بگوئیم به صورت صنفی اداره شود اما وزنه دیگر که قاضی است به طور کلی زیر نظر قوه قضائیه باشد! از طرف دیگر ما نسبت به قاضی دو اصل داریم که هیچکس نمی تواند آن ها را زیر پا بگذارد، استقلال قاضی هم در تصمیم و هم در عزل و نصب است، رئیس قوه قضائیه که قاضی را منصوب می‌کند حتی خودش اجازه جابه جایی قاضی را ندارد. آیا این قاضی را قوه قضائیه تربیت می کند یا خیر؟ آیا پروانه قضاوت از سوی قوه قضائیه به ایشان تعلق می‌گیرد یا خیر؟ آیا این موارد نافی استقلال قاضی است؟ یا این موارد ارتباطی با هم دارند؟

حالا بر می‌گردیم به مسائل مربوط به وکلا، وقتی قوه قضائیه به وجود آمد وظایف دادگستری طبق قانون بر عهده شورای عالی قضائی نهاده شد و پس از آن مجلس شورای اسلامی طی مصوباتی در سال 1371 و سال 1378تصویب کرد که همه اختیارات شورای عالی قضائی و وزیر دادگستری بر عهده رئیس قوه قضائیه است، به هیچ وجه هم به رئیس قوه قضائیه گفته نشد که بابت آئین نامه نظر سنجی انجام دهد. مقرر شده بود که تنظیم پیش نویس آئین نامه را کانون انجام بدهد تا باری از دوش قوه قضائیه برداشته شود اما تصویب، تغییرات و اصلاح به صورت کلی در اختیار رئیس قوه قضائیه است.

بنابراین سؤالی که مطرح است این است که اعتراض برخی وکلا چه منشاء قانونی دارد؟ وقتی قانونگذار این اجازه و اختیار را داده است این عده از وکلا می‌خواهند روی حرف قانون حرف بزنند؟ کجای این موضوع  نفی استقلال کانون وکلا است؟ چون رئیس قوه قضائیه الان جایگزین برخی از وظایف وزیر دادگستری شده است که بر اساس قانون بر عهده وی بوده است، اکنون نافی استقلال کانون شده؟ این موضوع به استقلال کانون چه ربطی دارد؟آئین نامه اجرایی امور داخلی کانون را عهده‌دار شده است، اصلا کانون از کجا این حق را پیدا کرد که پروانه صادر کند؟ این حقی است که حاکمیت به آن داده است پس چه بخواهد و چه نخواهد زیر نظر حاکمیت است. اینکه می گویند آئین نامه اجرایی نافی استقلال کانون است از چه باب است به غیر از . . . ؟

رئیس قوه قضائیه برای اصلاح آیین نامه هم حق دارد و هم تکلیف

پیمان حاج محمودعطار: لایحه ی قانونی استقلال را بر اساس اختیاراتی که مجلسین آن زمان به نخست وزیر وقت آقای دکتر مصدق داده بودند، تصویب شد. کاری به این موضوع نداریم که تفویض اختیار قانونی است یا خیر ، این موضوع به هر حال انجام شده است. در آن لایحه قانونی استقلال کانون وکلا که به تصویب نخست وزیر وقت و قائم مقامقوه مقننه وقت تصویب شده بود، پیش بینی شده بود که آئین‌نامه اجرایی آن را وزیر دادگستری تصویب کند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تغییر نظام حاکمیت، قوه قضائیه مستقلی تشکیل شد و وزارت دادگستری که اختیارات قضائی داشت، این اختیارات را به رئیس قوه قضائیه واگذار کرد.

یکی از نوع آوری های قانون اساسی کشور ما که در قانون اساسی پیشین پیش بینی نشده بود و یکی از افتخارات قانون اساسی ما است، این بود که قوه مستقلی به نام قوه قضائیه تشکیل شد. بالای سر این قوه شورایی بود متشکل از 5 قاضی عالی رتبه که همگی مجتهد جامع الشرایط بودند و شورای عالی قضائی را در بر می گرفتند، به موجب اصول قانون اساسی این شورا، مدیریت قوه قضائیه ما را بر عهده گرفتند و در اجرای اصول قانون اساسی قوانین عادی در مجلس شورای اسلامی در دوره های مختلف تصویب شد که به تائید شورای نگهبان هم بر اساس اصل 4 قانون اساسی رسید که اختیاراتی را که وزیر دادگستری به موجب قانون اساسی منسوخه قبلی داشته است، بر اساس قانون اساسی معتبر کنونی عینا به شورای عالی قضائی به عنوان مدیریت قوه قضائیه تفویض شود.

بعد از اصلاح قانون اساسی در سال 1368 و رفراندوم عمومی و تصویب قانون اساسی، شورای عالی قضائی با تائید اکثریت مردم توسط شورای بازنگری قانون اساسی منحل شده و اختیارات آن عینا به شخصی به نام رئیس قوه قضائیه که توسط رهبرجمهوری اسلامی ایران تعیین می شود تفویض شد. در نتیجه سلسله مراتبی که گفته شد اختیاراتی که وزیر دادگستری به موجب لایحه قانونی استقلال کانون وکلا داشت با این پرسه قانونی که همگی توسط مراجع تقنینی کشور بر اساس قانون اساسی کشور تصویب شده اند به رئیس قوه قضائیه داده شده است. حالا در قالب امر به معروف و نهی از منکر و جمهوریت نظام، رئیس قوه قضائیه این حق را به افراد حتی غیر از حقوقدان ها داده است که در تدوین پیش نویس اظهار نظر کنند و به صورت ویژه هم این حق در اختیار حقوقدان ها قرار داده است. رئیس قوه قضائیه بر اساس مستنداتی که گفته شد برای تدوین این آئین نامه هم حق دارد و هم تکلیف دارد که اگر مصلحت نظام و خواسته جامعه حقوقی اعم از قضات، وکلا و کارشناسان این بود که آئین نامه باید تغییر پیدا کند، ایشان تکلیف دارد که بر اساس آن مصوبه و ضرورتی که قانونگذار به او داده است، این آئین نامه را اصلاح کند.

کانون وکلا در پیشنهاد نکردن اصلاح آیین‌نامه تعمد داشته است

لکایی اندی: موردی که در این خصوص مورد مناقشه قرار می گیرد استناد به ماده 22لایحه قانون استقلال کانون وکلا است که ورود به بحث ماده 22 و خروج از آن مرجع پیشنهاد و تصویب آئین نامه را مشخص کرده است. استنادی که برخی از همکاران وکیلمان انجام می دهند این است که می گویند حتما باید کانون وکلا به موجب صدر ماده 22 اصلاح آئین نامه را پیشنهاد بدهد و مرجع تائید که در حال حاضر رئیس قوه قضائیه است می تواند برای اجرا آن را تائید، تصویب و ابلاغ نماید.من غیر از مواردی که مطرح شد چند مورد خاص را مورد نظر قرار داده ام که می خواهم به آنها اشاره کنم که آن نقش قوه قضاییه در این موارد دیده می شود. وقتی ما به وظایف و تکالیف قوه قضاییه در قوانین عادی قانون اساسی نگاه می‌کنیم مهمترین آنها اصول 156 و  158 قانون اساسی هستند که  وظایف قوه قضاییه را به صورت حصری مطرح می کنند، به موجب قوانین عادی برخی هم یکسری اختیارات و تکالیفی را به رئیس قوه قضاییه واگذار کرده است، برخی موارد دیگری هم وجود دارد که بر اساس قانون بالادستی تکالیفی را به قوه قضاییه و رئیس قوه قضاییه ابلاغ کرده است که مهمترین آنها سیاست‌های کلی نظام و ابلاغیه مقام معظم رهبری است.

بند 13 سیاست های کلی قویه قضاییه را مکلف ساماندهی امر وکالت کرده است . برخی از اختیارات هم به صورت استثنایی به رئیس قوه قضاییه داده شده است، وقتی به اصل 158 قانون اساسی نگاه می‌کنیم آیین نامه نویسی را جزو شرح وظایف هیئت وزیرانیا وزرا می‌داند اما قانون دیگری هم داریم مثل قانون سوم توسعه در ماده 187، طبق این ماده قانونی آیین نامه اجرایی مرکز وکلا که در آن موقع به نام مرکز مشاوران بود، جزو اختیارات رئیس قوه قضاییه قرار داده شده است. بر اساس این چهار بندی که درباره تکالیف و وظایف قوه قضایی گفته شد حالا باید درباره این موضوع بحث کنیم که اصلاح آیین نامه آیا جزو اختیارات قوه قضاییه است؟ جزو تکالیف رئیس قوه قضایی است؟ و از چه بابی موجب اختلاف شده است؟

استناد من این است که قوه قضاییه  به عنوان تامین کننده امنیت قضایی کشور متولی امرقضا و به عبارتی متولی عدالت است و بر اساس  بند 13سیاست های کلی و اجرایی مقام معظم رهبری موظف شده است تا امر وکالت را ساماندهی کند، بنابراین باید ببینیم این تکلیف چه روشها و چه اختیارات و چه قوانین و مقرراتی را بر عهده دارد. قوه قضائیه بر اساس ضرورت هایی که به آن رسیده است ممکن است برای ساماندهی امر وکالت نیاز به اصلاح یا تدوین قانون داشته باشد و این موضوع بر اساس تکلیفی که این قوه  دارد می‌تواند به شکل لایحه به مجلس شورای اسلامی پیشنهادشود، ممکن است قوه قضائیه به این نتیجه برسد که اصلاح آیین نامه باید صورت بگیرد، ممکن است به صورت عمل نظارتی ورود پیدا کند مثل تایید صلاحیت کاندیداهای هیئت مدیره کانون‌ها. حالا قوه قضاییه به این نتیجه رسیده است که اصلاح آیین‌نامه یک ضرورت است و برای اجرای آن معاونت حقوقی قوه قضاییه  ورود پیدا کرده است و پیشنهاد اصلاحی را با مشورت رایزنی و برپایی جلسات مختلف که با کانون وکلای مرکز داشته است تهیه کردند و در 198 ماده تدوین و پیشنهاد شده است.

البته که این آیین نامه ابلاغ برای اجرا نشده است و الان هم فراخوان داده شده و از همه جامعه حقوقدان ها، وکلا و اشخاص خواسته شده تا اگر نظر خاصی دارند مطرح کنند؛ بنابراین کانون وکلا به نظر من اگر استنادش به صدر ماده 22 آیین نامه لایحه استقلال کانون است و اصرار دارد بر اینکه آیین نامه را آنها باید پیشنهاد بدهند و مرجع پیشنهاد دهنده آیین نامه آنها هستند، در این مدت طولانی که از آن گذشته است و ضرورت هایی هم برای اصلاح آن وجود دارد باید آیین نامه اصلاحی را خودشان تهیه می‌کردند و برای تصویب به قوه قضاییه ارائه می‌دادند. به عبارتی احساس می کنم در این خصوص استنکاف صورت گرفته است و تعمدی در عدم ارائه پیش نویسی پیشنهاد آیین نامه اصلاحی وجود داشته است و قوه قضاییه به عنوان ناظر حاکم و نماینده حکومتی در خصوص ساماندهی امر وکالت نمی تواند بنشیند و مستنکفی را ببیند که از انجام وظایف قانونی اش هم سرباز می‌زند و از طرفی اگر کسی هم بخواهد پیشنهادی برای ساماندهی امر وکالت بدهد فریاد یا اسلاما و وا استقلالا سر بدهد!

به نظرم هر کدام از ما اگر مدعی داشتن اختیارات هستیم هر جا که اختیار صورت گرفته در آن تکلیف هم وجود داشته، من نمی توانم به عنوان کانون وکلا ببینم خلاء قانونی داریم آیین نامه ما آیین نامه است که با خلاء قانونی مواجه است، موارد سکوت و ناسخ و منسوخ فراوانی در آن وجود دارد و در بعضی از موارد تفسیرهای موثقی در جهت تهدید و تضعیف حقوق مردم صورت می گیرد، بعد بگویم که من تکالیفم را انجام نمی‌دهم و قوه قضاییه هم وقتی به عنوان بحث حاکمیتی و هدایتی آیین نامه ای را مطرح می کند که در جهت حقوق عامه است، بگوییم درست نیست و همین آیین نامه کفایت می‌کند! قوه قضاییه از باب مرجع تصویب در این حوزه ورود نکرده است بلکه از باب اجرای تکلیفی که به موجب سیاست های کلی نظام بر عهده آن گذاشته شده است ورود کرده است؛یکی از موارد آن هم ساماندهی امر وکالت است. تا دیروز وکالت تحت یک نهاد آن هم نهاد کانون بوده است و امروز دوتا نهاد وجود دارد، یکی کانون وکلا و دیگری مرکز وکلای قوه قضاییه بنابراین حداقل این است که برای هماهنگی بین این کانون ها،هدایت آن ها، ساماندهی امور وکالتی و بحث حقوق مردم و حقوق عامه در خصوص رعایت تکالیف قانونی، بحث نظارت بر تخلفات و رسیدگی انتظامی به تخلفات وکلا و سایر موارد از این دست، لازمه این است که قوه قضاییه نظارت داشته باشد و از این باب اتفاقاً قوه قضاییه قواعد بازی را هم رعایت کرد چرا که نیامد از باب حاکمیتی و اقتدار آیین نامه را تصویب و اجرا کند که اگر می خواست می توانست این کار را انجام دهد اما آمده و آیین نامه پیشنهادی را برای نظرسنجی قرار داده است.

در جلسه افطاری سال گذشته قرار شد کانون وکلا پیشنهاد خود را برای اصلاح آیین نامه به رئیس قوه قضائیه بدهد

سریر: من باید به نکاتی در این خصوص اشاره کنم؛ اول این که یادمان نرود که حضرت آیت‌الله رئیسی تشریف آورده‌اند که تحول در قوه قضاییه به وجود بیاورند و تحول به وجود نمی‌آید مگر اینکه مبانی قانونی صحیح و درست باشد و رعایت شود، پس اولین ضرورتی که تحول ایجاد می‌کند تغییر در قوانین است.

قوه قضاییه نیامده است فقط مثل یک سفینه فضایی زوم کند روی آیین نامه اصلاحی کانون وکلا، خیر این طور نیست. همه قوانین قوه قضاییه در حال تغییر است و خیلی از آنها هم تغییر کرده است برای مثال دستورالعملی که در خصوص شهادت شهود بود تغییر پیدا کرده است و یا بخشنامه ای که درباره شورای حل اختلاف بود تغییر کرد، همچنین آیین نامه دستمزد وکلا و کارشناسان تغییر کرد، اینطور نیست که تنها روی مسئله آیین نامه اصلاحی کانون وکلا تمرکز کرده باشد. اما باز هم رئیس محترم قوه قضائیه برای آن ارزش قائل شده است و مثل سایر مجموعه قوانین و مقررات قضایی که باید تغییر کند تا بتواند تحول ایجاد کند لازمه این  آیین نامه نیز تغییربوده است.

علاوه بر آن دیوان عدالت اداری طی رای شماره 66 هیئت عمومی که لازم الاجرا هم است و مثل قانون عمل می کند گفته است که باید آیین نامه اجرایی کانون وکلا اصلاح شود، اما کانون وکلا استنکاف کرده است زیرا فقط آراء وحدت رویه صادره از دیوان عالی کشور را لازم الاتباع می‌داند!!

وقتی که استنکاف کردند آیا قوه قضائیه نباید در این خصوص دخالت می‌کرد؟ ما در این خصوص راه‌حل قانونی داریم و یکی از راه حل های قانونی استفاده از ظرفیت های قانونی است که بر اساس اصول 156 و 157 قانون اساسی برای اعمال نظارت قوه قضاییه  بر آنچه که ضامن دادرسی عادلانه در کشور است و ایجاد می‌کند را دارد و بر اساس قانونیکه سال 71 و سال 78 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید تمام وظایف و اختیارات شورای عالی قضایی بر عهده رئیس قوه قضاییه گذاشته شد.

همه حرفهایی که ما میزنیم مستند قانونی دارد. اگر قرار باشد که بگوییم نباید این کار انجام بشود با رای شماره 66 هیئت عمومی دیوان عدالت اداری مخالفت می‌کنیم که عین قانون است. مگر ما حقوقدان ها همه افتخارمان این نیست که بگوییم قانون را رعایت می‌کنیم و ضامن اجرای قانون هستیم؟ اتفاقاً اعتقاد قوه قضاییه بر این است که استقلال نهاد وکالت ضامن استقلال دستگاه قضا است. قوه قضائیه دادرسی عادلانه را بر دو محور قاضی و وکیل می‌بیند و این جایگاه را برای آن قائل است، پس آیین نامه اجرایی لایحه قانونی که ضرورتش را قانون ایجاد کرده تغییر می دهد. این قانون است و وظیفه ما رعایت قانون است حتی اگر قانونی زمینه اجرا ندارد زمینه‌سازی برای اجرای قانونی که در جهت اجرای عدالت است وظیفه ذاتی قوه قضائیه است. با آنکه در جلسه افطاری سال گذشته قرار شد که کانون آیین نامه پیشنهادی خود را به رئیس محترم قوه قضائیه تسلیم نماید و با وجود رأی مزبور و استنکاف کانون از اجرای آن و پس از پیشنهاد آیین نامه اجرایی از سوی معاون حقوقی محترم قوه قضائیه و فراخوان عمومی برای اظهار نظر در مورد آن، این موضوع چرا باید مورد اعتراض قرار بگیرد؟

اسکودا و کانون‌های وکلا از اعتماد دو رئیس قوه قضائیه قبلی سوء‌استفاده کردند

پیمان حاج محمودعطار: دوستانی که مخالف اصلاح توسط رئیس قوه قضاییه هستند باید به این نکته توجه بفرمایند که رئیس قوه قضاییه فقط در خصوص آیین‌نامه اجرایی استقلال ورود نکرده است، در آیین‌نامه‌های دیگر نیز شرایط به همین منوال است و آن آیین‌نامه‌ها را نیز چه با مشورت وکلا و چه با مشورت سایر کارشناسان قضایی تهیه و تصویب کرده است.

خیلی از آنها هم سالیان سال است که  در حال اجرا است، یکی از مواردی که می خواهم درباره آن صحبت کنم آیین نامه تعرفه حق‌الوکاله و حق‌المشاوره وکلا و مشاوران حقوقی مصوبه 1385 است که مرحوم آیت الله شاهرودی تصویب کردند و به موجب آن آیین نامه که قبلاً هم همین آیین نامه در رژیم گذشته توسط وزیر دادگستری تبیین شده بود، و به موجب توضیحاتی که داده شد  این اختیارات به رئیس قوه قضاییه تفویض شد، این آیین نامه تعرفه حق الوکاله و حق المشاوره وکلای دادگستری در سال 1385 توسط رئیس محترم وقت قوه قضاییه تصویب منتشر و اجرا شد.

وکلای کانون وکلا و هیئت مدیره کانون وکلا هیچ تعرضی به این تصویب نامه نکردند و نگفتند که ما باید پیشنهاد می‌دادیم و اصلا هم بحث ماده 22 مطرح نشد و تا قبل از اینکه این آیین نامه تعرفه وکلا در 9 فروردین سال 1399 اصلاح بشود، آیین نامه گذشته کماکان در حال اجرا بود و حتی بر اساس آن آیین نامه دادگاه ها رای صادر می‌کردند و هیچیک از کانون ها معترض به این آیین نامه نبود.یک مثال تاریخی دیگر در رابطه با این مسئله می توان زد در سال73 همین آیین نامه توسط رئیس قوه قضاییه  وقتکه مرحوم آیت الله شاهرودی بودند بدون نظر سنجی امضا و ابلاغ شد، نکته مهم این است که بعد از امضا و ابلاغ این آیین‌نامه و لازم الاجرا شدن آن مرحوم بهمن کشاورز در آن زمان رئیس اتحادیه سراسری کانونهای دادگستری یا مخفف آن اسکودا بود به همراه هیئت مدیره کانون وکلا مرکز خدمت حضرت آیت الله شاهرودی شرفیاب شدند و ضمن اینکه تایید کردند کار جنابعالی مر قانون بوده است و هیچ تعرضی به آن وارد نیست، از ایشان6 ماه برای اجرایی کردن این آیین نامه مهلت خواستند، حضرت آیت‌الله شاهرودی نیز از اختیاراتی که داشت استفاده کرد و شش ماه به آنها مهلت داد با این برخورد هیئت مدیره اسکودا و هیئت مدیره کانون وکلا تایید کردند که رئیس قوه قضاییه این حق را دارد که این آیین نامه را تصویب کند.

بعد از آن آیت‌الله شاهرودی تشریف بردند و جایگزین ایشان آیت‌الله آملی لاریجانی شدند و دوباره همان گروه یعنی هیئت مدیره اسکودا و هیئت مدیره کانون وکلا خدمت آقای لاریجانی رسیدند و 12 ماه هم از آقای لاریجانی مهلت گرفتند اما متاسفانه بعد از آن 18 ماه این مسئله کاملاً مسکوت باقی ماند و به عبارتی از اعتمادی که دو رئیس قوه قضاییه به هیئت مدیره اسکودا و هیئت مدیره کانون وکلا داشتند سوءاستفاده شد و کاملاً به فراموشی سپرده شد و حالا قوه‌قضاییه را ناگزیر کردند که در این مسئله دخالت کند و آیین نامه پیشنهادی ارائه بدهد. جالب اینجاست که با وجود اینکه هیئت مدیره اسکودا و کانون وکلا ، این حق را برای روسای قبلی قوه قضاییه قائل بودند، امروز اعتراض می‌کنند البته که با پیشنهاد کانونها این آیین نامه تهیه شده و باز هم به همه پرسی گذاشته شده است.

فراخوان قوه قضائیه برای نظرخواهی از وکلا نشان می‌دهد دستگاه قضا از منظر اجبار ورود نکرده است

لکایی اندی: با توجه به توضیحاتی که درباره شرح وظایف قوه قضاییه داده شد متوجه شدیم وظیفه و تکلیف امر ساماندهی  وکالا بر عهده رئیس قوه قضائیه است؛ یکی از اقدامات این قوه اصلاح آیین نامه لایحه استقلال بود، هم قوه قضاییه و هم کانون وکلا باید از این موضوع استقبال کنند، زبان مشترک ما زبان حقوقی است.

ابزاری که ما از آن تمسک می‌جوییم طبق قانون است، قانون ،عرف و رویه ابزار مذاکره ما هستند، ما نمی توانیم هر چه که دلمان می خواهد بگوییم، تاکنون به این نتیجه رسیده‌ایم که قوه قضاییه در مقام حق و مقام ساماندهی یکسری شرح وظایف را اجرایی کرده است و امروز نوبت رسیده به اصلاح آیین نامه لایحه استقلال؛ اقدامی که معاونت محترم حقوقی قوه قضاییه در خصوص استعلام و دعوت به همه پرسی کرده که هر کس نظری در مورد آیین نامه دارد ارائه کند، این را نشان می‌دهد که قوه قضائیه اصلاً از منظر اقتدار و از منظر اجبار و الزام ورود نکرده است بلکه این موضوع را به عنوان یک ضرورت دیده، پیش نویس آن را هم ارائه کرده و نظرات را خواسته است.

حالا به این بپردازیم که چرا من می‌گویم کانون وکلا بر اساس صدر ماده 22 استنکاف کرد؟ با اینکه خودشان بر این اعتقادند که استنکاف نیستو آئین نامه کفایت میکند، من دلایل متعددی را می توانم عرض کنم که این گزاره را اثبات می کند که آن ها  استنکاف کرده اند؛ بازنگری و اصلاح قوانین و مقررات مربوط به نهاد وکالت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.

برای آنچه که امروز باید صورت بگیرد ضرورت وجود دارد چرا که باید قوانین اصلاح شود و به عبارتی آیین نامه هایی که ناسخ و منسوخ هستند هم باید مورد اصلاح قرار بگیرند، من چند نمونه را به عنوان دلیل ذکر می‌کنم، در ابتدا باید بگویم که معاونت حقوقی ریاست جمهوری قبل از تصویب قانون تنقیح کار تنقیح قوانین را انجام می داد و یک مجموعه وسیعی از تنقیح قوانین دارد و آثار و انتشارات بسیار عالی در این رابطه دارد، چند سال پیش مجلس شورای اسلامی این تکلیف را به خود مجلس واگذار کرد که تنقیح قانون را بر اساس آیین نامه ها و مصوبات خودشان انجام بدهند، هر قانونی که به تصویب می رسد قانون سابقی را که نسخ کرده است باید صراحتاً ذکر کند، وقتی صراحتاً ذکر نشده و قوانین ناسخ و منسوخ مشخص نشده باشند، تجمیع کننده قانون یا تدوین کننده قانون که می خواهدیک مجموعه قانونی را به چاپ برساند حق ندارد بر اساس استنباط شخصی بگوید این قانون ناسخ بخش عمده‌ای از  قانون دیگری است مگر اینکه اشاره کند این نظر شخصی او است.

بنابراین کسانی که در مجموعه قوانین ذکر کردند که بخش عظیمی از قانون سال 1315 منسوخ شده است به نظر من نظر شخصی و تفسیر شخصی خود را بیان کرده اند، چه بسا بسیاری از موارد دیگری وجود دارد که حقوقدان ها می گویند نسخ نشده و قابلیت اجرایی دارد. بسیاری از مفاد آیین نامه لایحه استقلال کانون بر اساس رای شماره 66 دیوان عدالت اداری باطل شده است، بارزترین مواردی که  وجود داشته در خصوص رسیدگی به تخلفات انتظامی وکلا بوده است، مهمترین نکته‌ای که وجود داشته تعیین درجات انتظامی از جمله ابطال پروانه وکلا بوده است که گفتند در تدوین آیین نامه شبهه ورود به اختیارات قانونگذاری وجود داشته است.

وقتی که ابطال شد ما با یک خلاء روبه‌رو شدیم که در خصوص رسیدگی به تخلفات به کدام قانون استناد کنیم، چون اصلاح صورت نگرفته بود تاکنون مجبور بودیم برای اینکه وکلای متخلف مورد رسیدگی قرار بگیرند این خلاء را با بازگشت به موادی که قبلا گفته می‌شد منسوخ شده است مثل ماده 51 قانون سال 1315 که درجات مجازاتهای انتظامی را ذکر کرده بود پر کنیم؛ نکته دیگری که به نظرم می‌رسد لازمه آن اصلاح است تفسیر برای برخی از مواد آیین نامه است، در آیین نامه رسیدگی به تخلفات انتظامی یک بحثی وجود دارد که مربوط به رفتار خلاف شان وکیل است که این موضوع یک گستره ای را دربردارد. اگر بخواهیم یک رفتار خلاف شأن وکیل را توضیح بدهیم نمونه متنوعی که امروز با آن روبه‌رو هستیم عدم همکاری وکیلی است که پروانه اش را از کانون وکلا گرفته و وکیلی که پروانه را از مرکز وکلا گرفته است، این دو در دفاع از یک موکل به صورت مجتمعا و منفرداً نمی توانند با یکدیگر همکاری داشته باشند! چون جزو رفتار خلاف شان وکیل محسوب می شود و برای آن مجازات تعیین می‌کنند. به نظر من این تضییع حقوق مردم است در صورتی که این تفسیر به رای است. اینها موارد مسکوتی است که باید در آیین نامه مورد بررسی و بازنگری قرار می‌گرفت؛ مواردی که وجود دارد از موارد مسکوت، ناسخ و منسوخ، ابهام و ایهام، مواردی هستند که ضرورت بازنگری مقررات را واجب می‌کنند.

از سوی دیگر نکته مهمی که این روزها از سوی برخی همکاران کانون  پررنگ می شود در خصوص استقلال است، می گویند فلان وکیل که از مرکز وکلا پروانه گرفته است اصلاً وکیل نیست من وکیل هستم! در واقع کسی را که قانون او را وکیل خطاب کرده است، کسی را که قانون به قوه قضاییه تایید صلاحیت آن را اجازه داده و همانی که به کانون اجازه داده پروانه صادر کند، پروانه  این شخص را هم  صادر کرده است، بعد کانون وکلا او را وکیل نمی داند و می گوید وکیل ما هستیم! واقعیت این است که ما وکیل و وکیلتر نداریم؛ مردم هم عاقل هستند و می دانند به چه کسی بدون نگاه به مرجع صادر کننده پروانه ها رجوع  بکنند! این را هم بگویم که استقلال یک امر ذاتی است وکیل اگر بخواهد از موکلش بر اساس موازین قانونی،اخلاق حرفه‌ای و اخلاق دینی و بر اساس موازین و قوانین و نظامات دفاع کنند، زیر بار هیچ ارعاب و هیچ تطمیعی نخواهد رفت و اگر بخواهد به این موارد رجوع کند دیگر هیچ ربطی به مرجع صادرکننده پروانه ندارد.

استقلال یک امر ذاتی است و یک کالا نیست؛ یک درجه نیست که بگوییم از سوی شخص یا نهادی همراه با  اهدا پروانه، داده می‌شود و به برخی داده نمی‌شود! وکیل قبل از شروع در امر خطیر وکالت سوگند یاد می‌کند که در دفاع از حق و حقیقت بر اساس موازین دینی اخلاقی و قانونی و رعایت نظامات عمل کند و شرافت خودش را وسیله سوگندش قرار می دهد، انشای این سوگند صرف نظر از این دارد که مرجع صادر کننده پروانه کدام نهاد است، سواد علمی، شجاعت، سلامت و اجتناب از موارد شبهه در امور شغلی، رعایت نظامات و رعایت اخلاق حرفه ای منوط و وابسته به مرجع صادر کننده پروانه شغلی نیست. خودستایی و  خود برتر بینی و نفی ممتد عقاید و نظرات مخالف نتیجه‌ای جز استبداد ندارد؛ خیلی ها با شعار دموکراسی مستبد بودند. ما باید از این موارد مراقبت کنیم. در نهایت این که اصلاح قوانین و مقررات مرتبط با وکالت امری ضروری است. قوه قضاییه با توجه به سیر تاریخی و تکلیف قانونی که دارد متولی ساماندهی امر وکالت است و موظف و مکلف است که این کار را انجام بدهد؛ بنابراین در حال حاضر با شور و مشورت این کار را انجام می دهد و ما هم به جای این که فریاد سر بدهیم بهتر است بنشینیم و  حالا که دعوت به مشاور شده‌ایم نظرات و پیشنهادات خودمان را ارائه بدهیم و این موضوع را به سرانجام برسانیم.

سریر: فکر می‌کنم از اینکه مبانی و جایگاه  حقوقی را درخصوص اصلاح آیین‌نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلا عرض کردیم نکته‌های ناگفته نمانده و این کار کاملاً قانونی، درست و بسیار آزادمنشانه صورت گرفته است، وگرنه رئیس قوه قضائیه می‌توانست مثل روسای دیگر قوه قضاییه آمرانه اقدام کند اما در کمال آزاداندیشی، احترام و در کمال رعایت کرامت انسانی و کرامت صنفی این کار را انجام دادند و این شایسته نیست کسی که احترام کامل و کرامت کامل را رعایت می‌کند با او برخوردی غیرانسانی صورت بگیرد.

من می‌گویم غیرانسانی به این دلیل که چیزی را که خودشان در آن مشارکت داشته‌اند را حالا تکذیب می‌کنند و می‌گویند استقلال شان به خطر افتاده است! آیا آیت‌الله رئیسی با این‌ها اینگونه برخورد کرد؟ اگر زبان علم و زبان منطق باشد زبان تهدید دیگر به کار نمی‌آید.

منبع: روزنامه آفتاب یزد

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اجتماعی

پایان انحصار آمریکا در گرده‌افشانی با پهپادهای ایرانی!

 پایان انحصار آمریکا در گرده‌افشانی با پهپادهای ایرانی!
2024-04-14T13:18:23+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان موفق به طراحی و ساخت پهپاد گرده‌افشان شد. این ماژول که قابلیت نصب بر روی انواع پهپادهای ایرانی و خارجی را دارد، به صورت هوشمند می‌تواند ب...

ربودن دختر ۱۷ساله توسط خواستگار شرور در تهران!

 ربودن دختر ۱۷ساله توسط خواستگار شرور در تهران!
2024-04-14T12:51:47+03:30
فرد شرور که در جریان خواستگاری از دختر مورد علاقه خود جواب منفی شنیده بود در اقدامی هولناک دست به آدم‌ربایی این دختر زد اما با اقدام ضربتی و به‌موقع پلیس دس...

ماجرای سنگ‌اندازی برای واردات واگن‌های متروی تهران چیست؟

 ماجرای سنگ‌اندازی برای واردات واگن‌های متروی تهران چیست؟
2024-04-14T12:38:24+03:30
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران درباره ماجرای سنگ‌اندازی برای واردات واگن‌های چینی مورد نیاز متروی تهران توضیح داد.

رویه غلط سازمان محیط زیست برای توسعه "قرق‌های شکار"

 رویه غلط سازمان محیط زیست برای توسعه "قرق‌های شکار"
2024-04-14T12:38:23+03:30
یک سالیست که سازمان محیط زیست با نادیده گرفتن حکم شرعی شکار و تاکید رهبر انقلاب بر لزوم توقف شکار، بدون پاسخگویی به نقدهای دانشگاهیان و بی‌توجه به ابعاد اجت...

ساخت پهپادهای آشیانه‌دار توسط یک شرکت دانش‌بنیان

 ساخت پهپادهای آشیانه‌دار توسط یک شرکت دانش‌بنیان
2024-04-14T11:58:31+03:30
متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت پهپادهای آشیانه‌دار برای تصویربرداری از مناطق صعب‌العبور شدند.

حل مشکلات ۱۲ساله تملکات ملکی پروژه روددره فرحزاد

 حل مشکلات ۱۲ساله تملکات ملکی پروژه روددره فرحزاد
2024-04-14T11:58:31+03:30
معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران از حل مشکلات ۱۲ساله تملکات ملکی پروژه روددره فرحزاد خبر داد و گفت: با آغاز فرایند پرداخت و تملک معارضات ملکی؛ پیش...

آغاز اجرای طرح "نور" برای برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی

 آغاز اجرای طرح "نور" برای برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی
2024-04-14T11:58:30+03:30
فرمانده انتظامی تهران بزرگ گفت: پلیس از امروز در همه معابر و اماکن عمومی، اقدامات خود را به منظور برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی مانند بی‌حجابی با جدیت بیشت...

شناسایی ۷۹ مبتلا به وبا در سال گذشته/کاهش چشمگیر آمار بیماری

 شناسایی ۷۹ مبتلا به وبا در سال گذشته/کاهش چشمگیر آمار بیماری
2024-04-14T11:58:30+03:30
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به شناسایی ۷۹ مورد ابتلا به وبا در سال گذشته، از کاهش چشمگیر آمار این بیماری در کشور نسبت به سال‌ ۱۴...

طرح کالا برگ فجرانه در ایستگاه پایانی

 طرح کالا برگ فجرانه در ایستگاه پایانی
2024-04-14T11:58:29+03:30
مرحله اول طرح فجرانه از ۱۸ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. مرحله دوم آن از ۲۰ اسفند تا ۱۸ فروردین ماه ۱۴۰۳ ادامه داشت و مرحله سوم نیز از ۲۰ فروردین آغاز شده و تا ۱۸ اردی...

التیام سریع‌تر زخم‌های دیابتی با کمک پانسمان نانویی

 التیام سریع‌تر زخم‌های دیابتی با کمک پانسمان نانویی
2024-04-14T11:58:29+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان زخم‌پوش نانویی تولید کرده که می‌تواند به التیام سریع‌تر زخم‌های دیابتی کمک کند. این پانسمان باکتری‌ها را از بین برده و روند بهبود را تسری...

۳ میدان میوه و تره‌بار در جنوب تهران احداث می‌شود

 ۳ میدان میوه و تره‌بار در جنوب تهران احداث می‌شود
2024-04-14T11:58:29+03:30
شهردار منطقه ۱۷ با اشاره به احداث و بهره‌برداری از ۳ میدان میوه و تره‌بار در سطح منطقه گفت: در راستای تکمیل شبکه توزیع میوه و کالاهای اساسی، میدان های میوه ...

مشکلات واگن‌های مترو با ورود رئیس‌جمهور حل می‌شود؟

 مشکلات واگن‌های مترو با ورود رئیس‌جمهور حل می‌شود؟
2024-04-14T11:58:28+03:30
رئیس شورای شهر تهران با اشاره به مشکلات پیش آمده برای واگن‌های وارداتی از سوی وزارت کشور گفت: به همین جهت شخص رئیس جمهور برای برطرف کردن موانع و مشکلات ورود...

تقویت دانش لازمه مدیریت سرمایه انسانی

 تقویت دانش لازمه مدیریت سرمایه انسانی
2024-04-14T11:31:56+03:30
معاون شهردار تهران، تولید و تقویت دانش سرمایه انسانی را لازمه مدیریت چالش‌های این حوزه دانست.

امتحانات شبه نهایی دانش‌آموزان دهم و یازدهم از دوشنبه

 امتحانات شبه نهایی دانش‌آموزان دهم و یازدهم از دوشنبه
2024-04-14T11:31:55+03:30
دانش‌آموزان پایه‌های دهم و یازدهم دوره متوسطه دوم از روز دوشنبه ۲۷ فروردین در امتحانات شبه نهایی شرکت می‌کنند.

ورود واگن‌های مترو امسال منتفی نیست

 ورود واگن‌های مترو امسال منتفی نیست
2024-04-14T11:31:54+03:30
رئیس شورای شهر تهران گفت: ورود واگن‌های مترو امسال منتفی نیست.

ثبت‌نام رسمی برای دریافت مشوق‌های سربازی از ۱۵ اردیبهشت

 ثبت‌نام رسمی برای دریافت مشوق‌های سربازی از ۱۵ اردیبهشت
2024-04-14T11:31:54+03:30
فرمانده قرارگاه مرکزی مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح گفت: سامانه مشوق‌های سربازی تولید شده و در حال تست است، ثبت‌نام رسمی واجدین شرایط از ۱۵ اردیبشه...

چند درصد از زائران حج تمتع امسال زنان هستند؟

 چند درصد از زائران حج تمتع امسال زنان هستند؟
2024-04-14T11:31:54+03:30
مدیرکل دفتر طرح و برنامه سازمان حج و زیارت گفت: حدود ۳۷ درصد زائران شیعه حج تمتع امسال، مرد و ۴۷ درصد زائران شیعه را زنان تشکیل می‌دهند.

افزایش ۳۰۰ درصدی برداشت میگو از مزارع خاکی پرورش میگو

 افزایش ۳۰۰ درصدی برداشت میگو از مزارع خاکی پرورش میگو
2024-04-14T11:31:54+03:30
طرح بهسازی و نوسازی مزارع خاکی پرورش میگو به همت مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی به منظور تکمیل و بهسازی اجرای فرایند پرورش میگو در مزارع و اف...

انتقاد بهزیستی از کم‌کاری مسئولان شهری در قبال معلولان

 انتقاد بهزیستی از کم‌کاری مسئولان شهری در قبال معلولان
2024-04-14T11:31:53+03:30
رئیس سازمان بهزیستی کشور نسبت به عدم توجه مدیریت شهری به معلولان انتقاد کرد.

ربودن دختر ۱۷ ساله توسط خواستگار شرور در تهران!

 ربودن دختر ۱۷ ساله توسط خواستگار شرور در تهران!
2024-04-14T11:31:53+03:30
شرور که در جریان خواستگاری از دختر مورد علاقه خود، جواب منفی شنیده بود در اقدامی هولناک دست به آدم‌ربایی این دختر زد اما با اقدام ضربتی و به‌موقع پلیس دستگی...

"زورگیران مسلح اتوبان صدر" دستگیر شدند

 "زورگیران مسلح اتوبان صدر" دستگیر شدند
2024-04-14T11:31:52+03:30
رئیس مرکز اطلاع‌رسانی تهران بزرگ از دستگیری زورگیران مسلح در اتوبان صدر خبر داد.

"برقی شدن پایتخت" فروردین پاک تهران را همیشگی می‌کند

 "برقی شدن پایتخت" فروردین پاک تهران را همیشگی می‌کند
2024-04-14T11:31:52+03:30
یک کارشناس صنعت خودرو معتقد است که برقی کردن حمل و نقل عمومی و ارتقای سیستم احتراق خودروهای داخلی باعث می‌شود تا هوای مطلوبی که در این فروردین تجربه می‌کنیم...

فوت ۱۶۸ نفر در حوادث ویژه هفته گذشته/ ۱۵۹۴ مصدوم در تصادفات

 فوت ۱۶۸ نفر در حوادث ویژه هفته گذشته/ ۱۵۹۴ مصدوم در تصادفات
2024-04-14T11:31:52+03:30
رئیس سازمان اورژانس کشور با اشاره به فوت ۱۶۸ نفر در حوادث ویژه طی هفته گذشته در ایران،‌ گفت: در تصادفات هفته گذشته ۱۵۹۴ نفر دچار مصدومیت شده‌اند.

احتمال تغییر زمان آغاز سال تحصیلی

 احتمال تغییر زمان آغاز سال تحصیلی
2024-04-14T11:31:52+03:30
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش درباره تغییر زمان آغاز و پایان سال تحصیلی گفت: این موضوع در کمیسیون آموزش تصویب شده و در انتظار بررسی و تصویب در صحن علنی مج...

استخدام ۱۰۰۰۰ معلم ورزش در سال ۱۴۰۳/ دانش‌آموزان موفق رشته‌های ورزشی بدون کنکور معلم می‌شوند

 استخدام ۱۰۰۰۰ معلم ورزش در سال ۱۴۰۳/ دانش‌آموزان موفق رشته‌های ورزشی بدون کنکور معلم می‌شوند
2024-02-26T06:00:47+03:30
معاون وزارت آموزش‌وپرورش با اشاره به استخدام ۱۰ هزار معلم تربیت‌بدنی در آزمون استخدامی فروردین ۱۴۰۳ گفت:دانش‌آموزان قهرمان رشته‌های ورزشی بدون کنکور وارد دا...

غربالگری اختلالات یادگیری دانش‌آموزان دبستانی بعد از تعطیلات عید

 غربالگری اختلالات یادگیری دانش‌آموزان دبستانی بعد از تعطیلات عید
2024-02-26T06:00:47+03:30
مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و مراقبت در برابر آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش‌وپرورش از اجرای غربالگری اختلالات یادگیری برای دانش‌آموزان دوره ابتدایی خبر داد.

کشف ۳۴۲ عدد لوازم خانگی قاچاق در خیابان فدائیان اسلام

 کشف ۳۴۲ عدد لوازم خانگی قاچاق در خیابان فدائیان اسلام
2024-02-26T06:00:46+03:30
رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ از کشف بیش از ۳۰۰ قلم انواع لوازم آشپزخانه قاچاق خبر داد و گفت: کارشناسان ارزش کالاها کشف شده را بیش از ۱.۵ میلیارد تومان...

ترخیص خودروهای توقیفی به مناسبت نیمه شعبان

 ترخیص خودروهای توقیفی به مناسبت نیمه شعبان
2024-02-26T06:00:46+03:30
سخنگوی پلیس از ترخیص خودروهای توقیفی به مناسبت نیمه شعبان خبر داد.

توصیه‌های پلیس درپی هشدار هواشناسی/ سفر غیرضروری نروید

 توصیه‌های پلیس درپی هشدار هواشناسی/ سفر غیرضروری نروید
2024-02-26T06:00:45+03:30
پلیس راهور فراجا طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: با توجه به صدور هشدار سطح نارنجی از سوی سازمان هواشناسی، هم‌میهنان در صورت لزوم به سفر با آمادگی کامل اقدام به سفر...

صفر تا صد میزان افزایش عوارض ساختمانی، طرح ترافیک و پارک حاشیه‌ای در سال ۱۴۰۳

 صفر تا صد میزان افزایش عوارض ساختمانی، طرح ترافیک و پارک حاشیه‌ای در سال ۱۴۰۳
2024-02-26T06:00:45+03:30
براساس مصوبه شورای شهر تهران عوارض ساختمانی، مشاغل سیار و بی‌کانون، نصب دکل، طرح ترافیک، پارک حاشیه‌ای و حفظ و گسترش فضای سبز در سال ۱۴۰۳ افزایش پیدا کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)