میرنیوز

عروسک‌های ۲۰۰ ساله‌ای که هنوز مشتری دارد

عروسک‌های ۲۰۰ ساله‌ای که هنوز مشتری دارد 2022-03-26T11:52:51+04:30

اردبیلک روستایی در قزوین است که با شهر فاصله چندانی ندارد، ۱۰ سال است که به‌واسطه ساخت عروسک‌های سنتی و بومی بین مردم استان و کشور معروف شده است، عروسک‌سازی حرفه اغلب زنان روستاست، برای آشنایی با ساخت عروسک با یکی از زنان روستا قرار می‌گذارم، زمانی که به روستا می‌رسم زنان روستا یا مشغول خانه‌تکانی و آماده‌شدن برای عید هستند یا برای خرید به شهر رفته‌اند، تنها سه زن عروسک ساز در روستا حضور دارند.

فاطمه بهرامی، مسئول گروه عروسک‌سازی به استقبالم می‌آید، به‌اتفاق هم به خانه یکی از زنان عروسک ساز روستا می‌رویم، عروسک‌ها با لباس‌های متفاوتی کنار هم چیده شده‌اند، هرکدام هنر دست یکی از زنان روستاست، یکی از عروسکان نوزادی را در بغل دارد و دیگری عروسک کوچکی است که شیطنت دخترانه در چشمانش هویدا است.

بهرامی می‌گوید: تا قبل از سال ۹۰ ما هیچ عروسک‌سازی در روستا نداشتیم اما همان سال خانم احسانی کارآفرین روستایی به اینجا آمده بود و از ما پرسید شما عروسک سنتی ندارید و ما را ترغیب کرد که عروسک درست کنیم و بفروشیم، خودش هم در فروش عروسک‌ها به ما کمک کرد درحالی‌که عروسک‌ها کیفیت خوبی نداشتند.

وی ادامه می‌دهد: بعد از مدتی جدی‌تر شدیم و از مادران روستا در مورد پوشش زنان اطلاعات گرفتیم و عروسک‌ها را بر همان مبنا درست کردیم، در اردبیلک قدیم زنان باتوجه‌به نوع لباسشان دسته‌بندی می‌شدند، مثلاً اگر زنی سربند مشکی داشت مادر دارای فرزند است، اگر بندی طلایی روی سرش باشد یا شله گلی (شبیه روسری قرمز) و کلاه پولی داشته باشد نامزد است، تازه‌عروس‌ها هم زلف چتر داشتند و رنگ لباسشان شاد بود، اگر سربند نداشته باشد هم دختر کوچکی است که زمان ازدواجش فرا نرسیده است.

فاطمه با اشتیاق می‌گوید: برای دختران از ۷ سالگی کلاه پولی درست می‌کردند تا زمان ازدواج، بعد از آن کلاه را بر می‌داشتند و دستمال سیاه می‌گذاشتند که بندی طلایی داشت، اما زمانی که فرزندی به دنیا می‌آمد همه زنان روستا جمع می‌شدند طی مراسمی سربند مشکی سرش می‌کردند و با خواندن این شعر «شاه زنا، ماه زنا، بچه بزا، بیا تو زنا» دستمال سرش را عوض می‌کردند تا مشخص شود که این زن بچه‌دار شده است.

وی ادامه می‌دهد: عروسک‌های زن با قامتی بلندتر و کشیده‌تر با کلاهی ساده در نظر گرفته شدند، دختران نیز با قامتی کوتاه‌تر و پهن‌تر یراق‌هایی در پیشانی کلاه‌هایشان دارند، سعی کردیم عروسک‌ها طوری طراحی شوند که کودکان بتوانند با آن‌ها ارتباط بگیرند.

نگاهی به عروسک‌ها می‌اندازم، این جزئیات ریز در ساخت همه عروسک‌ها رعایت شده است؛ هر عروسک نشان‌دهنده فرهنگ و هویت روستا است، روزهای اول ساخت، مشتری چندانی برای عروسک‌ها وجود نداشت اما با گذشت زمان و رعایت کردن جزئیات و افزایش کیفیت، مشتری عروسک‌ها نیز بیشتر شده است.

گرانی پارچه باعث گرانی عروسک شده است

زهرا افلاطونی یکی دیگر از زنان روستاست که ظرافت عروسک‌هایش زبانزد است، زهرا درحالی‌که عروسک‌های نوروزی را درست می‌کند، بیان می‌کند: اوایل کار برای دوخت عروسک از پارچه‌های رومتکایی استفاده می‌کردیم، در روستای ما برای اینکه به مهمان احترام بگذارند از پارچه اصیل برای رومتکایی استفاده می‌کردند.

وی ادامه می‌دهد: سال ۹۰ که کار را شروع کردیم هر عروسک را ۵۰۰۰ تومان می‌فروختیم حتی یادم است که یکی از عروسک‌ها را ۱۰ هزار تومان خریدند بسیار خوشحال بودم که عروسک را با قیمت بالایی گرفتند، اما حالا پارچه بسیار گران شده است و ساخت عروسک نمی‌صرفد، پارچه‌ای که یک سال پیش ۴۵ هزار تومان می‌خریدم حالا باید ۱۰۰ هزار تومان خریداری کنم.

زهرا از مشتریانی می‌گوید که می‌خواهند عروسکی که ۱۵۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده را با قیمت پایین‌تر خریداری کنند درحالی‌که نمی‌دانند هزینه مواد اولیه چقدر شده است، همان‌طور که همه در حال صحبت از گرانی پارچه هستند، خاله صنوبر از راه می‌رسد.

خاله صنوبر نمادی از زنان قدیم روستاست

خاله صنوبر به قول دختران روستا، اصل جنس است عروسکی زنده و نمادی از زنان قدیم روستا که برخلاف بسیاری از زنان، هنوز به لباس‌های سنتی روستا پایبند است و لباس شهری نمی‌پوشد؛ خاله صنوبر با دیدن عروسک‌ها می‌گوید از وقتی دیدم جوانان عروسک‌دوزی را شروع کردند خیلی خوشحال شدم.

خاله صنوبر ادامه می‌دهد: قدیم ما عروسک را با دست درست می‌کردیم، چند روز که بازی می‌کردیم خسته می‌شدیم آن را کنار می‌گذاشتیم و عروسک دیگری درست می‌کردیم، آن زمان نمی‌دانستیم عروسک هم خریدار دارد و عروسک‌های زیادی را بیرون انداختیم اما حالا جوانان در کارشان ماهر شدند و عروسک‌ها را می‌فروشند.

خاله صنوبر ۲ چوب باریک را در دست می‌گیرد و ادامه می‌دهد: ما به این‌ها «چوله» می‌گوییم، با این چوله و پارچه عروسک درست می‌کردیم و چتری زلف (موی چتری) هم می‌گذاشتیم، آن زمان با دست برای خودمان لباس می‌دوختیم و از باقیمانده پارچه عروسک می‌ساختیم.

خاله صنوبر از عروسکی می‌گوید که دوران نامزدی شبیه خودش درست کرده، عروسکی زیبا که دسته‌گل در دست داشته و کمرش را با چادر بسته بود، آن را روی طاقچه گذاشته بود، زنان همسایه هم دوست داشتند از آن داشته باشند اما صنوبر دیگر می‌خواست به فرزند و همسرش رسیدگی کند و وقتی برای ساخت عروسک نداشت.

آن عروسک را خیلی دوست داشت اما یک روز زلزله‌ای آمد و عروسک همراه با هزاران خاطره خاله صنوبر، زیر آوار ماند و دیگر حوصله‌ای نبود که عروسکی دیگر متولد شود.

صنوبر درحالی‌که به سمت پارچه‌ها حرکت می‌کند می‌گوید: به جوانان می‌گویم این روزها که عروسک خریدار دارد درست کنید و به دختران کوچک هم یاد دهید، حالا که امکانات زیاد است و با چرخ عروسک را درست می‌کنید آن زمان ما شبانه و با نور چراغ نفتی عروسک درست می‌کردیم چرا که صبح باید به صحرا و کشاورزی می‌رفتیم.

خاله صنوبر پارچه را در دست می‌گیرد و شروع به آموزش می‌کند تا عروسک بااصالت را آموزش دهد.

عروسک‌هایی با اصالتی ۲۰۰ ساله

زهرا (عروس خانواده) با اشتیاق حرف‌های خاله صنوبر را ضبط می‌کند، او نیز جزو اولین نفراتی بود که برای زنده کردن هویت روستا قدم برداشته است؛ درحالی‌که با تلفن همراهش از خاله صنوبر فیلم می‌گیرد، رو به من می‌گوید: اولین‌بار که برای مسابقه عروسک درست کردیم کیفیتش خوب نبود چون تجربه نداشتیم اما هرچه که گذشت و تشویق شدیم کیفیت کار هم خوب شد، عروسک‌سازی به‌قدری در روستا رواج پیدا کرد که حتی مردان در آن مشارکت می‌کنند و مواردی مانند ساخت گاوآهن برای عروسک را برعهده گرفتند.

زهرا درحالی‌که عروسک ساخته دست خاله صنوبر را برانداز می‌کند، ادامه می‌دهد: این عروسک‌ها اهمیت ویژه‌ای دارند، عروسک‌های بومی بااصالت که پیشینه روستا را نشان می‌دهد، قبل از این ما فقط سنتی کار می‌کردیم اما می‌خواهیم عروسک بومی خودمان را احیا کنیم که قدمتش ۲۰۰ سال است، عروسکی که دست‌به‌دست چرخیده و در نهایت به ما رسیده است.

وی ادامه می‌دهد: همه این عروسک‌ها دارای شناسنامه هستند، هر شناسنامه حاوی یک داستان است، ما درباره این شناسنامه‌ها از مادربزرگ‌هایمان تحقیق می‌کنیم. مثلاً می‌پرسیم قبلاً که می‌خواستید بچه‌هایتان را بخوابانید چه‌کارهایی انجام می‌دادید؟ آن‌ها تعریف می‌کنند ما بازآفرینی می‌کنیم.

زهرا می‌خواهد که به خانه مادربزرگشان برویم تا این داستان‌ها را برایمان تعریف کند.

آلزایمر هم حریف عروسک‌سازی نمی‌شود

می‌گویند مادربزرگ آلزایمر دارد و تنهایی در خانه‌اش زندگی می‌کند، خانه‌ای با بافت قدیمی در کنار خانه‌ای به‌جامانده از آوار سال‌های پیش؛ خانه همان ابتدای کوچه است از سراشیبی کوچه بالا می‌رویم، بدون اینکه در بزنیم وارد می‌شویم، الوارهای چوبی داخل حیاط توجهم را جلب می‌کند.

پیرزن داخل خانه است و متوجه حضور ما نمی‌شود، زهرا درب خانه را می‌زند، پیرزنی با چهره‌ای تکیده درب را باز می‌کند و از ما می‌خواهد که به داخل برویم، لبخندی زیبا به لب دارد، به قول دخترش، همیشه لباس‌های شیک و مرتبی بر تن دارد؛ به جزئیات چهره‌اش نگاه می‌کنم، چین‌های روی صورتش گویای این است که پیرزن فراموش کرده است که حتی در آیینه به خودش نگاهی بیندازد.

اگرچه جوانان روستا تصور می‌کنند مادربزرگ ساخت عروسک را فراموش کرده است اما از او می‌خواهم که برایم از ساخت عروسک بگوید، فرصتی می‌خواهد که ظرف‌های ناهارش را بشوید و به جمع ما بپیوندد، حرف کسی به گوشش نمی‌رود و می‌گوید یک زن باید اول خانه‌اش را تمیز کند.

پتویی در حیاط می‌اندازند، دختران با یکدیگر زیرگوشی صحبت می‌کنند، به من می‌گویند مادربزرگ کسی را نمی‌شناسد و بعید است که بتواند عروسک درست کند اما مادربزرگ با دیدن تکه پارچه‌ها، چشمانش برق می‌زند، پارچه‌ها را یکی‌یکی نگاه می‌کند تا بهترین و زیباترین پارچه را انتخاب کند، با وسواس زیادی پارچه‌ها را انتخاب می‌کند و اصول ساخت عروسک را توضیح می‌دهد.

 دختران که باورشان نمی‌شود هنوز یادش مانده باشد، تلفن‌های همراهشان را درمی‌آوردند و شروع به ضبط می‌کند، می‌گویند حیف است که این گنجینه ثبت نشود؛ مادربزرگ نحوه درست‌کردن پای عروسک را به آن‌ها یاد می‌دهد و در زمانی کوتاه عروسک را درست می‌کند.

جوانان شگفت‌زده شده‌اند، می‌خواهند که دوباره برایشان آموزش دهد مادربزرگ که گویا یاد کودکی‌اش افتاده است با عشق، عروسک دیگری درست می‌کند و کودکان هرکدام تلاش می‌کنند که زودتر از دیگری یاد بگیرند، شوق مادربزرگ، جوانان را نیز سر ذوق آورده است آن‌ها هم می‌خواهند عروسک بومی‌شان را به درست‌ترین روش یاد بگیرند.

ترجیح می‌دهم که با سؤال‌هایم ذوق مادربزرگ را کور نکنم، آنجا را ترک می‌کنم تا دختران کوچک و جوان بتوانند با آرامش خاطر این هویت و اصالت خود را یاد بگیرند و حفظ کنند.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار استان ها

‌‌دیدار رئیسی و علی‌اف آغاز شد + تصاویر

 ‌‌دیدار رئیسی و علی‌اف آغاز شد + تصاویر
2024-05-20T00:18:59+03:30
دیدار مهم و تاریخی روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در نقطه مرزی دو کشور در حاشیه رود ‌ارس آغاز شد.

بهره‌برداری از بزرگ‌ترین مرکز درمان ناباروری شرق کشور

 بهره‌برداری از بزرگ‌ترین مرکز درمان ناباروری شرق کشور
2024-05-20T00:18:58+03:30
با حضور وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و تولیت آستان قدس رضوی، بزرگترین مرکز درمان ناباروری شرق کشور با عنوان «بشری» در بیمارستان رضوی مشهد به به...

هدفگذاری رشد ۴۴ درصدی بخش صنعت، معدن و تجارت ایران

 هدفگذاری رشد ۴۴ درصدی بخش صنعت، معدن و تجارت ایران
2024-05-20T00:18:58+03:30
رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: امسال هدفگذاری رشد اقتصادی در بخش صنعت ۸ درصد، معدن ۱۳ درصد و تجارت ۲۳ درصد است.

اهمیت استراتژیک "سد قیزقلعه‌سی" برای ایران و آذربایجان

 اهمیت استراتژیک "سد قیزقلعه‌سی" برای ایران و آذربایجان
2024-05-20T00:18:58+03:30
وزیر نیرو با تشریح اهمیت استراتژیک "سد قیزقلعه‌سی" برای ایران و آذربایجان گفت: سد قیزقلعه‌سی ‌نمادی از دوستی و مودت بین مردم دو کشور ایران و آذربا...

۱۰ هزار نفر در قوه قضائیه استخدام می‌شوند

 ۱۰ هزار نفر در قوه قضائیه استخدام می‌شوند
2024-05-20T00:18:58+03:30
معاون قوه قضائیه، گفت: در قانون جدید شوراهای حل اختلاف ۱۰ هزار نفر با اولویت اعضای شوراهای حل اختلاف به استخدام قوه قضائیه در خواهند آمد.

دستگیری فرد مرتبط با شبکه‌های معاند در اصفهان

 دستگیری فرد مرتبط با شبکه‌های معاند در اصفهان
2024-05-20T00:18:57+03:30
سازمان اطلاعات فراجا از دستگیری فرد مرتبط با شبکه‌های معاند در اصفهان خبر داد.

روند نزولی جمعیت ‌متوقف شد/ جلوگیری از سقط ۴هزار جنین سالم

 روند نزولی جمعیت ‌متوقف شد/ جلوگیری از سقط ۴هزار جنین سالم
2024-05-20T00:18:57+03:30
وزیر بهداشت جلوگیری از سقط جنین را یکی از موضوعات بسیار مهمی که در حال پیگیری است، عنوان ‌کرد و گفت: در این راستا گروه‌های مردمی نفس در تمامی استان‌ها راه‌ا...

افتتاح سد قیزقلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و ‌آذربایجان

 افتتاح سد قیزقلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و ‌آذربایجان
2024-05-20T00:18:57+03:30
سد قیزقلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان افتتاح شد و سد خداآفرین نیز همزمان با افتتاح این سد به بهره‌برداری نهایی رسید.

اذعان آمریکا به کمک ۱۱ کشور به اسرائیل در حمله موشکی ایران

 اذعان آمریکا به کمک ۱۱ کشور به اسرائیل در حمله موشکی ایران
2024-05-20T00:18:56+03:30
سخنگوی سپاه پاسداران گفت: رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد ما و ۱۰ کشور دیگر به اسرائیل در وعده صادق کمک کردیم ولی با مشخص شدن ابعاد این عملیات، تعداد کشورها بیش...

سانحه برای بالگرد رئیس‌جمهور در آذربایجان شرقی/ درحال تکمیل

 سانحه برای بالگرد رئیس‌جمهور در آذربایجان شرقی/ درحال تکمیل
2024-05-20T00:18:56+03:30
برخی اخبار حاکی از آن است که بالگرد حامل آیت‌الله رئیسی، رئیس‌جمهور در آذربایجان شرقی دچار سانحه شده است.

جلسه شبانه وزرا و فرمانده سپاه در منطقه سانحه ‌بالگرد رئیسی

 جلسه شبانه وزرا و فرمانده سپاه در منطقه سانحه ‌بالگرد رئیسی
2024-05-20T00:05:54+03:30
پس سانحه برای بالگرد رئیس جمهور بلافاصله جمعی از وزرا، فرمانده کل سپاه و معاونین رئیس جمهور به منطقه سانحه آمدند.

علی‌اف: دخالت بیگانگان‌ را برنمی‌تابیم/ از ایران حمایت می‌کنیم

 علی‌اف: دخالت بیگانگان‌ را برنمی‌تابیم/ از ایران حمایت می‌کنیم
2024-05-19T23:13:16+03:30
رئیس‌جمهور آذربایجان با بیان اینکه در حوزه مسائل بین‌الملل نظرات‌ ایران و آذربایجان بسیار به هم نزدیک است، گفت: در چارچوب همه سازمان‌های بین‌المللی از یکدیگ...

امیر نصیرزاده: دشمنان علیه ایران تغییر رویکرد داد‌ه‌اند

 امیر نصیرزاده: دشمنان علیه ایران تغییر رویکرد داد‌ه‌اند
2024-05-19T23:13:15+03:30
جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ‌با بیان اینکه دشمن تغییر رویکرد داده و ما باید در جبهه دیگری آماده باشیم، گفت: در غزه هرشکلی از نقص حقوق بشر و جنایت جنگی ...

رئیسی: روابط ایران و آذربایجان گسسته نخواهد شد

 رئیسی: روابط ایران و آذربایجان گسسته نخواهد شد
2024-05-19T23:13:15+03:30
رئیس‌جمهور با بیان اینکه روابط ایران و آذربایجان گسسته نخواهد شد، گفت: اراده برای توسعه روابط در تمام حوزه‌ها بین دو کشور داریم.

همه مقصران و متهمان سیل دردناک مشهد

 همه مقصران و متهمان سیل دردناک مشهد
2024-05-19T23:13:14+03:30
مشهد کم‌آب بود و سدهایش خشک؛ سازمان هواشناسی پیام نجات آورد و به مشهدی‌ها مژده بارش‌های چندروزه داد؛ مشهد اما به‌قدری بی‌آبی چشیده بود که کسی مژده هواشناسی ...

وحیدی:‌ هنوز به نقطه مدنظر سانحه بالگرد نرسیده‌ایم

 وحیدی:‌ هنوز به نقطه مدنظر سانحه بالگرد نرسیده‌ایم
2024-05-19T23:13:14+03:30
وزیر کشور با ارائه گزارشی از وضعیت جستجو برای یافتن بالگرد رئیس جمهور گفت: دامنه دید در منطقه بسیار محدود است و به همین دلیل، نیروهای امدادی متاسفانه هنوز ب...

محل دقیق سانحه بالگرد شناسایی شد

 محل دقیق سانحه بالگرد شناسایی شد
2024-05-19T23:13:13+03:30
فرمانده سپاه آذربایجان شرقی از شناسایی محل دقیق سانحه بالگرد خبر داد.

فرمانده کل سپاه به محل سانحه بالگرد رئیس جمهور رفت

 فرمانده کل سپاه به محل سانحه بالگرد رئیس جمهور رفت
2024-05-19T23:13:13+03:30
فرمانده کل سپاه، فرمانده نیروی زمینی سپاه و جمعی از فرماندهان سپاه پس از سانحه برای بالگرد رئیس جمهور، به منطقه رفتند.

اما و اگرهای ساماندهی دستفروشان در بیرجند

 اما و اگرهای ساماندهی دستفروشان در بیرجند
2024-04-14T14:39:26+03:30
شهرداری بیرجند در پی گلایه‌مندی مردم از سد معبر دستفروشان در شهر اعلام کرد: فقط اجازه جمع آوری دارد که اقدامی بازدارنده نیست و حق پلمب اصناف متخلف با سایر د...

تداوم دست‌اندازی‌ها به چشمه مرغک رونیز استهبان فارس

 تداوم دست‌اندازی‌ها به چشمه مرغک رونیز استهبان فارس
2024-04-14T14:12:13+03:30
درحالی که دست اندازی‌ها به چشمه مرغک رونیز استهبان اصفهان همچنان ادامه دارد، فرماندار استهبان درخصوص تخلفات صورت گرفته در این محوطه گفت: طی یکی دو هفته آیند...

دستگیری ۸۹ قاچاقچی ارز و کالا در شهریار

 دستگیری ۸۹ قاچاقچی ارز و کالا در شهریار
2024-04-14T13:45:59+03:30
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان شهریار گفت: طی شش ماه گذشته بیش از ۵.۱ میلیون لیتر فراورده‌های نفتی، ۲۵ تن مواد خوراکی، ۲۹ هزار قلم انواع لوازم خانگی آشپزخان...

کشف ۱۰۲ هزار لیتر سوخت قاچاق در سواحل عسلویه

 کشف ۱۰۲ هزار لیتر سوخت قاچاق در سواحل عسلویه
2024-04-14T13:32:41+03:30
فرمانده مرزبانی استان بوشهر از توقیف یک فروند شناور حامل سوخت قاچاق در نوار ساحلی استان در بندر عسلویه خبر داد و گفت: این شناور بیش از ۱۰۲ هزار لیتر سوخت گا...

مهاجرت یک میلیون بال پرنده تابستان‌گذران به مازندران

 مهاجرت یک میلیون بال پرنده تابستان‌گذران به مازندران
2024-04-14T13:32:40+03:30
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران با اشاره به مهاجرت پرندگان تابستان‌گذران به مازندران گفت: هر سالهه بیش از یک میلیون بال پرنده تابستان‌گذران وارد مازن...

حمایت آیت الله نوری همدانی از پاسخ کوبنده ایران به اسرائیل

 حمایت آیت الله نوری همدانی از پاسخ کوبنده ایران به اسرائیل
2024-04-14T11:59:17+03:30
مرجع تقلید شیعیان از پاسخ کوبنده ایران و گروه‌های مقاومت به رژیم صهیونیستی حمایت کرد.

انتقام ایران پاسخی به خباثت‌های رژیم صهیونیستی بود

 انتقام ایران پاسخی به خباثت‌های رژیم صهیونیستی بود
2024-04-14T11:46:54+03:30
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به انتقام سپاه پاسداران از رژیم صهیونیستی گفت: شب گذشته تنها شبی بود که مردم فلسطین با آرامش خوابیدند و این نشان می‌ده...

دپوی چوب آلات برای قاچاقچیان ناامن خواهد بود

 دپوی چوب آلات برای قاچاقچیان ناامن خواهد بود
2024-04-14T11:46:53+03:30
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران منطقه نوشهر گفت: با همکاری دستگاه قضا هرگونه دپوی چوب آلات زیر ذره بین ماموران یگان حفاظت قرار دارد.

حملات سپاه ثابت کرد رژیم صهیونیستی مترسکی بیش نیست

 حملات سپاه ثابت کرد رژیم صهیونیستی مترسکی بیش نیست
2024-04-14T11:46:53+03:30
نماینده مردم  خمینی‌شهر در مجلس شورای اسلامی گفت: ضرب‌شست شب گذشته به رژیم جعلی صهیونیستی، در کنار حملات جبهه مقاومت که هیمنه گنبد آهنین پوشالی را در ه...

جزئیات رقابت‌های جهانی تکواندو در کیش

 جزئیات رقابت‌های جهانی تکواندو در کیش
2024-04-14T11:05:38+03:30
رقابت‌های جهانی تکواندو و مچ‌اندازی قهرمانی آسیا در دو بخش بانوان و آقایان در سالن چندمنظوره المپیک جزیره زیبای کیش برگزار می‌شود.

تجمع خیابانی مردم تبریز در حمایت از عملیات سپاه علیه اسرائیل

 تجمع خیابانی مردم تبریز در حمایت از عملیات سپاه علیه اسرائیل
2024-04-14T11:05:38+03:30
مردم تبریز در حمایت از عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه رژیم صهیونیستی به خیابان آمدند.

پیش‌بینی رگبار برف در ارتفاعات لرستان

 پیش‌بینی رگبار برف در ارتفاعات لرستان
2024-04-14T11:05:37+03:30
مدیرکل هواشناسی لرستان از صدور هشدار زرد هواشناسی و رگبار برف در ارتفاعات خبر داد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)