میرنیوز

می‌خواهم هیچ کودکی در ایران حسرت کتاب نداشته باشد

می‌خواهم هیچ کودکی در ایران حسرت کتاب نداشته باشد 2022-07-17T09:15:20+04:30

خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: مریم دلاوری دکترای روانشناسی کودک و نوجوان دارد و از آدم‌های ویژه کشور ماست. از آنها که شعارشان این است «تو مگو همه به جنگ‌اند و ز صلح من چه آید؟ / تو چراغ خود برافروز، تو یکی نه‌ای، هزاری…». از آنها که برای وجب به وجب خاک ایران عزیز و تک تک بچه‌های این کشور خودشان را مسئول می‌دانند و شبانه‌روز برای آنها تلاش می‌کنند. مریم دلاوری که حوزه تخصصی‌اش روان‌شناسی کودک و نوجوان است تنها به برگزاری کلاس‌های روان‌شناسی اکتفا نکرده و حالا شهر به شهر دارد برای بچه‌هایی که به کتاب و خدمات فرهنگی دسترسی ندارند کتابخانه تأسیس می‌کند. او امروز ششمین کتابخانه گروه «مکتب فرهاد» را در بوشهر راه‌اندازی کرده و در فکرهای بزرگ دیگری برای ایران و حتی «خارج از ایران» است.

او که خودش شیرازی، بزرگ شده تهران و حالا مسافر شهرهای مختلف ایران است، درباره شروع فعالیت حرفه‌ای‌اش می‌گوید: بعد از تمام شدن ارشد و سال ۸۸ بود که فعالیتم را به صورت تخصصی در حوزه کودک و نوجوان شروع کردم. در این ده سال بیشتر مشغول تدریس در کلاس‌های روان‌شناسی برای کودکان و نوجوانان در کارگاه‌های بودم. کارگاه‌ها ابتدا از تهران شروع شد و بعد به شهرهای مختلف کشیده شد. در رشته ما خیلی رایج است که روان‌شناسان در شهرهای مختلف کارگاه برگزار کنند. من هم به همین واسطه به بوشهر، قشم، یاسوج، شیراز و خیلی شهرهای مختلف رفتم و کارگاه برگزار کردم.

۳۶ ماه است که ماهی ۲ کتاب به افراد هدیه می‌دهم

از دکتر دلاوری می‌پرسم «جرقه اولین فعالیت‌هایتان در حوزه ترویج کتاب کجا و چطور رقم خورد؟» جواب می‌دهد: جرقه‌اش از همین کارگاه‌های روان‌شناسی بود که در شهرهای مختلف برگزار می‌کردم. از سال ۹۲ تا الآن من هر هفته به شهرهای مختلف سفر کرده‌ام. در خلال همین سفرها متوجه شدم که دسترسی روان‌شناسان، والدین و بچه‌ها در بسیاری از شهرهای کشورمان به کتاب محدود است. من این واقعیت را نمی‌دانستم. یادم است وقتی اولین کارگاهم را در جزیره قشم برگزار کردم و به بچه‌ها گفتم که برای هفته آینده فلان کتاب را تهیه کنید و بخوانید تا درباره‌اش صحبت کنیم، دیدم هیچکدام از آنها کتاب را تهیه نکرده بودند. پرسیدم چرا کتاب را ندارید؟! گفتند «شما خیلی دیر به ما گفتید. چون توی قشم کتابفروشی نیست و ما باید از بندرعباس سفارش بدهیم. اگر بندرعباس نداشته باشد باید از تهران سفارش بدهیم که یک ماه تا یک ماه و نیم طول می‌کشد کتاب به دست ما برسد». این برای من خیلی تعجب‌آور بود. چون من خودم اهل کتاب هستم و کتاب جزو علاقه‌های من از بچگی است، برایم غیرقابل باور بود که این بچه‌ها به کتاب دسترسی ندارند. می‌دیدم چیزهایی که در شهرهای بزرگ به راحتی آب خوردن تهیه می‌کنیم، آنها ندارند. در خیلی از شهرهای ما هیچ فضای فرهنگی و کتابفروشی نیست تا پدر و مادر دست بچه را بگیرند و آنجا ببرند. این مسأله برای من از همان موقع دغدغه شد. توی ذهنم بود که چکار می‌توانم بکنم؟ شاید از اولین باری که این مسأله برای من دغدغه شد تا زمانی که من توانستم اقدامی بکنم چهار پنج سال طول کشید.

او درباره شروع پروژه بزرگش در ترویج کتاب ادامه می‌دهد: مرداد سال ۹۸ بود که جرقه‌ای در ذهنم زده شد. همینجور که داشتم کتاب می‌خواندم با خودم گفتم من می‌توانم ماهی یک کتاب تخصصی در حوزه کودک و نوجوان به روان‌شناسان هدیه بدهم تا بتوانند در منطقه خودشان از آن استفاده کنند. وقتی این نیت را در صفحه اینستاگرامم اعلام کردم، دیدم خیلی‌ها می‌گویند پس خود بچه‌ها و پدر و مادرها چی؟ خودم فکر می‌کردم ممکن است از لحاظ مالی نتوانم ماهی دو کتاب هدیه بدهم، ولی بعد دل را به دریا زدم و گفتم دو تا. حالا حدود ۳۶ ماه است که من با هزینه شخصی خودم ماهی دو تا کتاب به کسانی که فکر می‌کنم نیاز دارند هدیه می‌دهم. از کسی هم نمی‌پرسم واقعاً نیاز دارد یا نه، هرکس اظهار نیاز کند به او هدیه می‌دهم. فقط به افراد گفته‌ام خودشان کلاه‌شان را قاضی کنند تا واقعاً به کسی که نیاز دارد برسد.

تأسیس کتابخانه «مکتب فرهاد خارک» و اولین قدم در ترویج کتاب و کتابخوانی

این روان‌شناس فعال کتاب درباره اولین کتابخانه‌ای که تأسیس کرده می‌گوید: دغدغه کتاب در من یک دغدغه قدیمی بود. بنابراین وقتی به بهانه کلاس‌های مختلفی که به شهرهای مختلف سفر می‌کردم و با کمبود کتاب و فضای کتابخانه‌ای مواجه می‌شدم، دوست داشتم کاری در این زمینه انجام بدهم. خوشبختانه این اتفاق از خارک شروع شد. اگر خارک رفته باشید می‌دانید به خاطر فضای نظامی که دارد رفت و آمد به آنجا خیلی سخت است. متأسفانه هیچ امکان فرهنگی در این جزیره وجود ندارد و حتی کانون پرورش فکری فعالیت خاصی در آنجا ندارد. همه اینها باعث شده است که امکانات فرهنگی در این جزیره خیلی کم و محدود باشد. یک بار در سفری که به جزیره خارک داشتم، با دو تا از دوستانم که خواهر هم هستند حرف به اینجا کشیده شد که چقدر جای یک کتابفروشی یا کتابخانه فعال در خارک خالی است و چقدر خوب است که یک کتابخانه راه‌اندازی کنیم. آنها خیلی استقبال کردند و تصمیم گرفتیم کتابخانه را در مکانی که در اختیار ما می‌گذاشتند تأسیس کنیم. اردیبهشت سال ۹۹ بود که من با هزینه شخصی خودم ۳۰ تا کتاب خریدم و از تهران برای بچه‌ها فرستادم. آن موقع هنوز نه کتابخانه داشتیم و نه قفسه. الآن که دارم فکر می‌کنم خودم هم نمی‌دانم آن ۳۰ تا کتاب چطور تا آخر آن سال به ۳۰۰ تا کتاب تبدیل شده بود؟ با شروع کار آدم‌های دیگر هم با کمک‌های ۵۰ و ۱۰۰ هزار تومانی به ما کمک کردند و خلاصه کار را پیش بردیم. یواش یواش طوری شد که در سال ۱۴۰۰ من کتاب‌ها را با کمک‌های مردمی تهیه می‌کردم و کمتر خودم هزینه شخصی می‌کردم. الآن که با شما حرف می‌زنم در کتابخانه جزیره خارک‌مان بیشتر از ۸۰۰ کتاب و تعدادی میز و صندلی و قفسه داریم که بچه‌ها استفاده می‌کنند. بعد از احداث کتابخانه خارک بود که من مؤسسه‌ای در شیراز تأسیس کردم و در کنار مؤسسه یک کتابخانه هم دایر کردم. البته باید بگویم کتابخانه شیراز با بقیه کتاب‌خانه‌هایمان فرق دارد، چرا که من بیشتر از کتاب‌های خودم در آن استفاده کرده‌ام. به همین دلیل کمک‌هایی که جمع می‌شود برای دیگر کتابخانه‌ها استفاده می‌شود.

دلاوری به همین دو کتابخانه اکتفا نمی‌کند و احداث کتابخانه در دیگر شهرها را نیز در پیش می‌گیرد. او توضیح می‌دهد: بعد از خارک و شیراز، سومین کتابخانه ما در جنوب کرمان و در روستای دشت عباس تأسیس شد. ضمناً همینجا بگویم که ما برای احداث کتابخانه چندتا ملاک داریم؛ اول اینکه در آن کتابخانه باید یک روان‌شناس آموزش‌دیده و دغدغه‌مند حضور داشته باشد تا بتواند با بچه‌ها کار کند. دوم اینکه باید مکانی داشته باشند تا در اختیار ما قرار بدهند، چون ما نمی‌توانیم هزینه مکان را فراهم کنیم. سومین شرط هم این است که بچه‌ها در آن منطقه دسترسی کمتری به کتاب داشته باشند. با این شروط بود که بعد از کرمان به سمت سیستان و بلوچستان رفتیم و نزدیک «خاش» کتابخانه بعدی را دایر کردیم. بعد از سیستان و بلوچستان به سمت جزیره قشم رفتیم و جدیداً هم داریم کتابخانه بوشهر را راه‌اندازی می‌کنیم؛ یعنی ششمین کتابخانه.

«مکتب فرهاد» یعنی مکتب شهدا

او درباره اسم «مکتب فرهاد» که برای گروه‌شان انتخاب کرده است، می‌گوید: اسم تمام کتابخانه‌های ما مکتب فرهاد است. فرهاد هم اسم یک شهید است. این شهید جزو کسانی است که من می‌شناختم و زندگی‌شان را می‌دانستم. همیشه با خودم فکر می‌کردم آنها در زمانه خودشان وظیفه خودشان را به خوبی انجام داده‌اند، حالا من باید ببینم اولویت امروزم چیست. آنها کاری که در آن برهه لازم بوده را انجام داداند، حالا ما باید ببینیم چه کاری لازم است؟ اگر آنها الآن جای ما بودند چه کار می‌کردند؟ بعد به اینجا رسیدم که باید از آموخته‌های خودم، از کتاب‌ها و از ایده‌هایی که دارم استفاده کنم و بدون اینکه توقعی داشته باشم به کشور خدمت کنم. آنها جان‌شان را دادند و ما قرار است از یکسری چیزهای دیگر در زندگی‌مان بگذریم. درواقع مکتب فرهاد مکتبی است که ما به آن پایبند هستیم و دوست داریم در آن مسیر قدم برداریم. این یک مکتب یا یک راه و روشی است که هر کسی در هر جایی در کشور می‌تواند این کار را بکند. تمام کارهایی که من دارم انجام می‌دهم بر اساس این مدل فکری است. هر کسی از من درباره روش کارم می‌پرسد من همین مدل فکری را توضیح می‌دهم و سعی می‌کنم این نگاه را به دیگران هم تسری بدهم.

کتابخانه ما فقط کتابخانه نیست، یک بستر امن برای رشد بچه‌هاست

این فعال حوزه کودک و نوجوان با بیان اینکه «هدف ما از تأسیس این کتابخانه‌ها تنها یک فعالیت معمولی در حوزه کتاب نیست» ادامه می‌دهد: ما در صفحه و فعالیت‌های خودمان یک شعاری داریم که می‌گوئیم اینجا یک کتابخانه معمولی نیست. من خودم شاید اولش دغدغه کتاب داشتم، اما بعدش یک دغدغه دیگر اضافه شد و آن این بود که می‌خواستم به بهانه کتاب یک فضای امنی برای بچه‌ها ایجاد کنیم. یک فضای معاشرتی که در آن هم کتاب می‌خوانیم هم بازی می‌کنیم و هم به رشد و توسعه فردی و خانوادگی بچه‌ها کمک می‌کنیم. مثلاً الآن در کتابخانه‌ها بازی فکری داریم، بحث‌های گروهی داریم و همچنین مهارت‌آموزی. یکی از کارهایمان این است که درباره آدم‌های موفق و زندگینامه‌های‌شان صحبت می‌کنیم. به واسطه کتاب بچه‌ها را با آدم‌های موفق آشنا می‌کنیم که شاید پیش از این اصلاً درباره‌شان چیزی نمی‌دانستند. یک قفسه‌ای که در تمام کتابخانه‌های ما هست یک بسته کامل از کتاب‌های زندگینامه‌ای است. خوب است بدانید که ما در این چندسال هیچ کتاب اهدایی قبول نکرده‌ایم. اگر می‌خواستم کتاب اهدایی قبول کنم شاید سه چهار برابر کتاب‌هایی که الآن داریم کتاب جمع می‌کردیم. درواقع همه کتاب‌هایی که به کتابخانه‌ها می‌بریم کاملاً گزیده و منتخب است.

او درباره سایر فعالیت‌های کتاب‌خانه‌های «مکتب فرهاد» بیان می‌کند: از برنامه‌هایی که داریم برنامه «کتاب‌بازی» است. یک کتاب را انتخاب می‌کنیم و آن را می‌خوانیم. بعد به واسطه آن کتاب درباره آن آدم یا آن موضوع جستجو می‌کنیم، کلیپ می‌بینیم، بحث می‌کنیم، یا یک کار عملی با هم انجام می‌دهیم. یعنی از کتاب فراتر می‌رویم. به واسطه آن کتاب بچه‌ها مهارت دوست‌یابی یا تعامل با دیگران را یاد می‌گیرند یا با حرف‌های تازه‌ای آشنا می‌شوند. همین برنامه‌ها باعث شده بچه‌هایی که از صبح تا شب توی کوچه بودند، الآن بیشتر کتاب‌های کتابخانه را خوانده‌اند. ما بچه‌ها را آنقدر توانمند کرده‌ایم که اگر با مسئولی در شهر جلسه داشته باشیم خود بچه‌ها با شورای شهر جزیره خارک جلسه می‌گذارند، نیازهایشان را مطرح می‌کنند و درباره کتابخانه توضیح می‌دهند. حالا شهردار خارک آنقدر به این بچه‌ها اعتماد دارد که به آنها یک غرفه در نمایشگاه پیشگیری از اعتیاد داده است. خود بچه‌ها غرفه را گردانده‌اند و برای آدم‌ها توضیح داده‌اند و همین خیلی توی جزیره سر و صدا کرده است.

می‌خواهم هیچ کودکی در ایران حسرت کتاب نداشته باشد

معضل اعتیاد، دامنگیر کودکان جزیره خارک! / ‏اینجا‬ هیچ امکاناتی برای بچه‌ها نیست

این کارشناس روانشناسی کودک و نوجوان با بیان اینکه بعضی‌ها فکر می‌کنند در جزیره خارک اعتیاد وجود ندارد، ادامه می‌دهد: متأسفانه اعتیاد در جزیره خارک هم زیاد است. از سن پایین و از بچه‌های دبستان معضل اعتیاد وجود دارد تا سنین بالا. با اینکه تصور می‌شود خارک یک جزیره نظامی است و جمعیت خیلی کمی دارد، باید بگویم اینطور نیست. هم بومی‌های خارک و هم مهاجرین زیادی هستند که اینجا زندگی می‌کنند و متأسفانه به دلیل عدم رسیدگی و فرهنگ‌سازی آسیب‌های اجتماعی زیادی وجود دارد. موقعی که من می‌خواستم به خارک بروم همه می‌گفتند «مگر آنجا مثل یک بیابون نیست که همه آدم‌ها توش نظامی‌ان؟ مگر بچه اونجا زندگی می‌کنه؟». من می‌گویم آره، بچه زندگی می‌کند و هیچ امکاناتی هم وجود ندارد. درواقع بچه‌ها هیچ جایی ندارند که بروند.

او درباره چالش‌هایی که در مسیر فعالیت‌هایش با آنها مواجه شده می‌گوید: هر کدام از مناطقی که ما در آنها کتابخانه دایر کرده‌ایم ویژگی‌ها و ملزومات خاص خودش را دارد. مثلاً یکی از معضلات ما در روستای «دشت عباس» روستایی در همسایگی دشت عباس بود که معروف بود اهالی آن دزد و قاچاقچی هستند. به خاطر همین بچه‌های آنجا توی مدرسه و گروه‌های دوستی و… بایکوت هستند و هیچکس آنها را جایی راه نمی‌دهد. درواقع آن بچه‌ها هیچ جایی را نداشتند که بروند. بار دومی که من به آنجا رفتم یکی از برنامه‌هایم این بود که به تک تک بچه‌ها و خانواده‌هایشان سر بزنم و با آنها صحبت کنم و به آنها هدیه بدهم و دعوت کنم که از طرف به کتابخانه بیایند. من تک تک خانه‌ها را رفتم و گفتم بیایید با هم بازی کنیم، فوتبال بازی کردیم. خلاصه با خانواده‌ها ارتباط گرفتم. مثلاً فهمیدم مادر یکی از بچه‌ها خیاط است و گفتم یک لباس برای ما بدوزد. با شیوه‌های مختلف سعی می‌کردم ارتباطم را با آنها قوی‌تر کنم. مثلاً با معلم‌هایشان صحبت کردم و گفتم کمک کنند تا این بچه‌ها به کتابخانه بیایند. این معضلات را داریم و الآن خداراشکر اوضاع خیلی بهتر است. حالا بچه‌های آن روستا از طرف بچه‌های کتابخانه هم پذیرفته شده‌اند و در کتابخانه به روی همه باز است. خلاصه اینکه هر کتابخانه معضلات خاص خودش را دارد و باید راه مقابله مناسب با آن را پیدا کنیم.

انگیزه من پیشرفت ایران است / ‏‬با خوشحالی بچه‌ها ذوق می‌کنم

از مریم دلاوری «می‌پرسم از چه چیزی انگیزه می‌گیرد؟ چه نیرویی باعث می‌شود بدون خستگی ادامه بدهد و شهر به شهر به بچه‌ها سر بزند و برای آنها تلاش کند؟» دوست دارم جوابش را بشنوم. پاسخ می‌دهد: خیلی‌ها این را از من می‌پرسند. این دفعه که بوشهر بودم هم یکی از بچه‌ها گفت چی باعث می‌شه خسته نشی؟! باید بگویم من یک یک تعصب خیلی زیادی روی کشورمان دارم. خیلی از چیرهایی که مربوط به کشور هست من را غمگین می‌کند. همه‌اش به این فکر می‌کنم که برای ایران چکار می‌شود کرد؟ برایم فرقی ندارد این بچه‌ای توی شیراز یا تهران است. از اینکه برقی توی چشمان آن بچه است، واقعاً ذوق می‌کنم. یکی از برنامه‌های «کشف شهر» است که بچه‌ها را می‌بریم و تفریح می‌کنند و با جاذبه‌های شهر هم آشنا می‌شوند. برنامه رایگان است و خیلی هم مخاطب دارد. من همیشه به پدر و مادرها می‌گویم وقتی بچه‌تان را توی برنامه بعدی نمی‌بینم واقعاً دلم برایش تنگ می‌شود. مثلاً با خودم می‌گویم فلانی خیلی آب دوست دارد، کاش امروز توی این برنامه بود! فکر می‌کنم دلیل این روحیه این است که من بچه‌ها را دوست دارم، ایران را دوست دارم. از اینکه هنوز بعد از چهل سال به بعضی شهرهای کشورمان «منطقه محروم» می‌گوئیم ناراحت می‌شوم. مگر ما نمی‌گوییم ایران یک خانواده است؟ چطور حاضر هستیم بعد از چهل سال به بعضی افراد خانواده‌مان بگوییم محروم؟ دوست دارم واژه محروم را از روی بچه‌ها بردارم. خود بچه‌ها هم خیلی اذیت می‌شوند که همه آنها را به این شکل دارند می‌بینند. یکی از هدف‌های من این است بچه‌ای که در سیستان و بلوچستان و یا یک منطقه مرزی زندگی می‌کند، با خودش نگوید کاش من تهران زندگی می‌کردم. چون این «کاش من تهران زندگی می‌کردم» بعداً می‌شود «کاش من ترکیه زندگی می‌کردم، کاش اروپا زندگی می‌کردم». همینطوری می‌شود که جوان‌ها دارند از کشورمان مهاجرت می‌کنند و کشورمان از نیروهای خوب خالی می‌شود.

بچه‌هایی که با کتابی غیر از کتاب درسی آشنا نبودند!

دلاوری درباره محرومیت شهرهای دور از مرکز ادامه می‌دهد: یکبار که به کتابخانه‌مان در دشت عباس رفته بودم، ما را به روستای دیگری دعوت کردند تا برویم و کتابخانه‌ای که می‌خواهند تأسیس را ببینیم. واقعاً وقتی از آنجا برگشتم متأثر شدم. من کسی نیستم که خیلی گریه کنم، چون کارم روان‌شناسی کودک است و سال‌هاست با رنج کودکان سر و کار دارم. اما وقتی از آن روستا برگشتم نمی‌توانستم جلوی بغضم را بگیرم. ما آنجا رفتیم تا بفهمیم دارند چکار می‌کنند، بعد دیدیم آن بچه‌ها برای یک چاردیواری که توی آن هیچ کتابی نبود و چندتا کتاب درسی و کنکوری بود، روبان گذاشته بودند و سرود آماده کرده بودند و شربت درست کرده بودند. وقتی دیدم وضعیت اینطوری است گفتم «ما چنین قراری نداشتیم. مگر ما قرار است کتابخانه افتتاح کنیم؟ من دست خالی آمده‌ام و هیچ کتابی همراهم ندارم». گفتند «نه، بچه‌ها شوق و ذوق داشتند که اینجا را افتتاح کنیم». درواقع ما آنجا یک کتابخانه بدون کتاب را افتتاح کردیم! وقتی از بچه‌ها پرسیدم دوست دارید چه کتابی داشته باشید، جواب‌هایی می‌دادند که من متوجه شدم اینها اصلاً نمی‌دانند چیزی غیر از کتاب درسی و قرآن هم وجود دارد. می‌گفتم چه کتابی دوست دارید؟ می‌گفتند قرآن. می‌گفتم دیگر چه کتابی؟ می‌گفتند درباره اسلام. دیدم فایده ندارد. گفتم کسی هست به یک حیوانی علاقه داشته باشد؟ گفتند آره. گفتم می‌خواهید یک کتابی راجع به حیوان‌ها داشته باشید؟ همینطور یکی یکی از آنها پرسیدم تا برایشان تهیه کنم. برایم عجیب بود که این بچه‌ها به غیر از کتاب درسی هیچ کتاب دیگری ندیده‌اند. این خیلی غم‌انگیز است. بچه‌های خیی زیادی هم در این روستا بودند. آنقدر که به خانم مسئولشان گفتم از روستاهای دیگر بچه آوردید؟! گفت نه، همه مال همینجا هستند و تازه نصف‌شان هم نیامده‌اند. می‌خواهم بگویم وضعیت مناطق دورافتاده کشور اینطوری است. هیچکس از آنها خبر ندارد و هیچکس برای آنها برنامه‌ای ندارد.

می‌خواهم هیچ کودکی در ایران حسرت کتاب نداشته باشد

دوست دارم به بچه‌های دیگر کشورها هم کتاب برسانم

از دکتر مریم دلاوری درباره برنامه‌هایی که برای آینده دارد می‌پرسم. جواب می‌دهد: من به فراتر از ایران فکر می‌کنم. البته نمی‌دانم به عمر ما قد می‌دهد یا نه، اما دوست دارم روزی برسد که تمام بچه‌های ایران به کتاب دسترسی داشته باشند و من به بچه‌هایی که خارج از مرزهای ایران به کتاب دسترسی ندارند کمک کنم. می‌دانم خیلی بلندپروازانه است ولی من به اینها فکر می‌کنم. دوست دارم ایران ما طوری باشد که هیچ بچه‌ای در ایران در حوزه کتاب حسرت نداشته باشد. می‌خواهم کارمان را با وجود همه مشکلاتی که هست گسترش بدهیم. با اینکه سختی‌ها زیاد است، اما تا جان دارم تلاش می‌کنم. به بچه‌ها می‌گویم «دعا کنید من یک اتوبوس بخرم، بیایم از این شهر به آن شهر همه شما را ببرم. برویم این کارها را انجام بدهیم». یک سری ایده درباره ماشین سیار دارم و دوست دارم آن را عملی کنم. بعدش اگر عمری بود برویم توی کشورهایی مثل افغانستان کار کنیم؛ کشورهایی که دسترسی بچه‌هایش به کتاب کم باشد.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار مجازی

مغازه‌ای که هر سال موکب می‌شود/ ما هنوز، یک ذره هم عاشق نیستیم!

مغازه‌ای که هر سال موکب می‌شود/ ما هنوز، یک ذره هم عاشق نیستیم!
2023-09-07T17:16:53+03:30
«هر چه داریم از امام حسین(ع) داریم. زندگی‌مان مال امام حسین(ع) است. این کار هم بساط هر سال است، این مغازه پدرمان است که خادم و عاشق امام حسین (ع) بود. ما هم ...

مردم کانادا امکان مشاهده این صفحه را ندارند/ فیلترینگ، به وسعت دو نیم‌کره!

مردم کانادا امکان مشاهده این صفحه را ندارند/ فیلترینگ، به وسعت دو نیم‌کره!
2023-09-04T15:36:59+03:30
فیلتر کردن بسترهای مختلف فضای مجازی در سطح جهان مسئله تازه‌ای نیست؛ از جنوب غرب آسیا که شدت فیلترینگ در آن بیشتر است گرفته تا چند قاره آن طرف‌تر در کشور کانادا.

دلتنگ‌ها یکدیگر را پیدا می‌کنند/ کربلایی‌شدن بدون نیت قبلی!

دلتنگ‌ها یکدیگر را پیدا می‌کنند/ کربلایی‌شدن بدون نیت قبلی!
2023-09-03T13:30:14+03:30
هنگام تماشای اعزام زائران افغانستانی اشک می‌ریختند؛ گویا دلتنگ‌ها یکدیگر را پیدا می‌کنند و انگار بدرقه اربعینی‌ها، به مناسک جاماندگان تبدیل شده باشد، جاماندگ...

خوش‌رویی، چاشنی میزبانی است/ از تأخیر در صدور ویزای عراق تا کمبود اتوبوس در مرز دوغارون

خوش‌رویی، چاشنی میزبانی است/ از تأخیر در صدور ویزای عراق تا کمبود اتوبوس در مرز دوغارون
2023-08-26T10:01:16+03:30
«مشکل زائران افغانستانی ارتباط چندانی به ایران ندارد؛ مربوط به دولت افغانستان است که اربعین برایش در اولویت نیست و متولی دولتی برای زیارت اربعین ندارد، بنابر...

دشمن آتش و تبر/ «من، حبیب‌الله؛ حبیب خدا و جنگل هستم!»

دشمن آتش و تبر/ «من، حبیب‌الله؛ حبیب خدا و جنگل هستم!»
2023-08-15T14:21:28+03:30
حبیب‌الله حاجی‌زاده، سال‌ها است بدون اینکه کسی از او بخواهد یا حقوقی دریافت کند از جنگل‌ها مراقبت می‌کند: «ما نه می‌گذاریم آتش به جان جنگل بیفتد، نه می‌گذاری...

گرداب روانشناسی زرد در «اینستاگرام»/ تن به هر چالشی ندهید!

گرداب روانشناسی زرد در «اینستاگرام»/ تن به هر چالشی ندهید!
2023-08-14T13:07:53+03:30
شبکه‌های اجتماعی این روزها چالش‌هایی را رواج می‌دهند که مبنای علمی ندارند، دنبال جذب مخاطب هستند و سعی دارند القا کنند: «شما تنها با شرکت در چالش‌ها، به یک ا...

چهل سال همسایگی با زندان و زندانی و زندان‌بان/ پارک و هتل نمی‌خواهیم؛ درخت‌ها را آب بدهید!

چهل سال همسایگی با زندان و زندانی و زندان‌بان/ پارک و هتل نمی‌خواهیم؛ درخت‌ها را آب بدهید!
2023-08-12T13:01:13+03:30
همسایگان زندان «رجایی شهر» بعد از تخلیه از این ندامتگاه، بیش از آنکه از سال‌ها همجواری با آن شکایت کنند، به فکر آینده بودند: «ما از مسئولان پارک و هتل نمی‌خو...

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی
2023-08-07T20:23:55+03:30
بعد از پایان دیدار خودم را به امیر ایرانی می‌رسانم و می‌گویم بعد از این مأموریت چه برنامه‌ای دارید؟ مختصر جواب می‌دهد: «انشاالله دوستان و دشمنان را مثل مأمور...

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی!

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی!
2023-08-07T15:57:38+03:30
بعد از پایان دیدار خودم را به امیر ایرانی می‌رسانم و می‌گویم بعد از این مأموریت چه برنامه‌ای دارید؟ مختصر جواب می‌دهد: «انشاالله دوستان و دشمنان را مثل مأمور...

ماجرای شلغم‌های یک نماینده در توئیتر

ماجرای شلغم‌های یک نماینده در توئیتر
2023-08-01T14:43:59+03:30
روزنامه «جوان» در گزارشی به ماجرای جر و بحث اخیر نماینده مردم تربت‌جام در مجلس با کاربران توئیتری پرداخت.

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»
2023-07-29T00:24:02+03:30
«تقریباً دو ساعت طول کشید تا نارگل را به شهر ببریم. در این مسیر دخترم روی دست من بود و آرام جان می‌داد! شاید اگر جاده آسفالت بود و مسیر رسیدن به شهر راحت‌ و ...

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»
2023-07-26T10:37:22+03:30
«تقریباً دو ساعت طول کشید تا نارگل را به شهر ببریم. در این مسیر دخترم روی دست من بود و آرام جان می‌داد! شاید اگر جاده آسفالت بود و مسیر رسیدن به شهر راحت‌ و ...

سرنوشت دخترک ۱۱ماهه در روستای مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم جان داد!»

سرنوشت دخترک ۱۱ماهه در روستای مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم جان داد!»
2023-07-26T09:43:56+03:30
«تقریباً دو ساعت طول کشید که نارگل را به شهر ببریم. در این مسیر دخترم روی دست من بود و آرام جان می‌داد! شاید اگر جاده آسفالت بود و مسیر رسیدن به شهر راحت‌ و ...

دو هزار بیلبورد متحرک عاشورایی در شهر/ ۱۲ سال خط‌نویسی روی خط عاشقی!

دو هزار بیلبورد متحرک عاشورایی در شهر/ ۱۲ سال خط‌نویسی روی خط عاشقی!
2023-07-23T11:03:54+03:30
«مجید دستانی» از 12سال ماشین‌نویسی در محرم می‌گوید که با رفقایش، خودروها را با خط خوش مزین به نام اباعبدالله(ع) می‌کنند،خودروهایی که تا مدت‌ها مثل بیلبوردهای...

وام‌های راحت‌الحلقوم و ضمانت‌های ضربدری!

وام‌های راحت‌الحلقوم و ضمانت‌های ضربدری!
2023-07-20T12:18:55+03:30
روزنامه «همشهری» در گزارشی به تبلیغات اخیر برخی شرکت‌ها برای اعطای وام بدون ضامن پرداخت و ابعاد غیرقانونی بودن آن را شفاف کرد، این گزارش همچنین توضیحاتی دربا...

عاقبت بخیری یک پمپ بنزین! 

عاقبت بخیری یک پمپ بنزین! 
2023-07-20T11:38:56+03:30
خودرو را پارک کردم و به محل گودبرداری برگشتم و پرسیدم اینجا قبلاً پمپ بنزین نبود؟ جوابشان حافظه تصویری‌ام را تأیید کرد: «پمپ بنزین بود! دیگر نیست؛ حالا قرار ...

تماشای گذر عمر در سایه ایستگاه صلواتی/ چای همان چای و بیرق همان بیرق!

تماشای گذر عمر در سایه ایستگاه صلواتی/ چای همان چای و بیرق همان بیرق!
2023-07-19T13:19:04+03:30
می‌گویند نوشیدن چای داغ در لیوان‌های پلاستیکی احتمال ابتلاء به سرطان را افزایش می‌دهد؛ اعتراضی نیست! فقط ای کاش طعم چای بعد از روضه را عوض نکند. کافی است چای...

بازندگان کنکور!

بازندگان کنکور!
2023-07-16T13:07:00+03:30
روزنامه «جام جم» در گزارشی به تاثیر شرایط جغرافیایی و شکاف طبقات اجتماعی بر قبولی رشته‌های دانشگاهی در دهک‌های مختلف جامعه پرداخته و از دهک‌های ضعیف به عنوان...

جایی برای درمان درد دیدن!/ چشم‌ها؛ قدردان دست‌های روشنایی‌بخش

جایی برای درمان درد دیدن!/ چشم‌ها؛ قدردان دست‌های روشنایی‌بخش
2023-07-16T13:06:59+03:30
پیر و جوان ندارد، تقریباً همه باندی به چشم دارند و دستی به در و دیوار! اینجا همه درد چشم دارند؛ درد بینایی! و ضیا با تخصص خود به چشم‌ها نور روشنایی می‌بخشد، ...

چگونه دختران دهه‌هشتادی محله بانی برگزاری یک مراسم ازدواج شدند؟

چگونه دختران دهه‌هشتادی محله بانی برگزاری یک مراسم ازدواج شدند؟
2023-07-16T10:54:01+03:30
روزنامه «همشهری» به سراغ یکی از محله‌های تهران رفت که در آن دختران دهه هشتادی با برگزاری مراسم عروسی از آغاز سنین نوجوانی باعث و بانی امر خیر می‌شوند. ​​​​​​​

جهان‌شهر علوی/ غم و شادی شیعیان به هم گره خورده است

جهان‌شهر علوی/ غم و شادی شیعیان به هم گره خورده است
2023-07-11T14:22:15+03:30
تاجیک، تمام روز لحظه‌ای استراحت نکرده و در مسیر شلوغ «مهمونی ۱۰ کیلومتری» خدمت کرده اما در دل حسرت می‌خورد که کاش تمام شیعیان دنیا می‌توانستند در جشن بزرگ ام...

فعلا حرف خواب و خوراک نباشد؛ بعد از مراسم همه سِرُم می‌زنیم!

فعلا حرف خواب و خوراک نباشد؛ بعد از مراسم همه سِرُم می‌زنیم!
2023-07-07T14:28:52+03:30
حرف آخر را یکی از خادمان می‌زند: «یادتان نرود؛ قرار است یکی از بزرگ‌ترین کارهای دنیا را انجام بدهیم. تا صبح شنبه کسی حرف از خواب و خوراک نزند، بعد از مراسم ه...

«چند قطره باران» بر گونه آرزوهای کوچک/ پیتزای مهربانی بدون عکس!

«چند قطره باران» بر گونه آرزوهای کوچک/ پیتزای مهربانی بدون عکس!
2023-07-06T12:22:13+03:30
حسن صلواتی چند سالی است که با همراهی دوستان عکاس و هنرمندش یک حرکت جذاب را شروع کرده است؛ فروش عکس‌ها به نفع بچه‌های محروم! امسال هم سفره پیتزای آنها به عشق ...

«سر بر دامن ماه»؛ روایتی از زندگی تنها همسر امام هادی (ع)

«سر بر دامن ماه»؛ روایتی از زندگی تنها همسر امام هادی (ع)
2023-07-04T14:22:10+03:30
«سر بر دامن ماه» از طریق برش کمتر دیده‌شده تاریخ یعنی زندگی امام هادی (ع)، قدم به روایت غیبت امام زمان (عج) می‌گذارد و در این میان شخصیت «بانو حُدیث» مادربزر...

«سر بر دامن ماه»؛ روایتی مدرن از زندگی تنها همسر امام هادی (ع)

«سر بر دامن ماه»؛ روایتی مدرن از زندگی تنها همسر امام هادی (ع)
2023-07-04T09:42:14+03:30
«سر بر دامن ماه» از طریق برش کمتر دیده‌شده تاریخ یعنی زندگی امام هادی (ع)، قدم به روایت غیبت امام زمان (عج) می‌گذارد و در این میان شخصیت «بانو حُدیث» مادربزر...

کارت شما مسدود است!/ زخم رفتارهای سلیقه‌ای با مهاجران

کارت شما مسدود است!/ زخم رفتارهای سلیقه‌ای با مهاجران
2023-06-28T08:48:35+03:30
اواخر خرداد هر سال با پایان مهلت کارت‌های آمایش، حساب‌ بانکی مهاجران افغانستانی برای مدتی نامعلوم مسدود می‌شود؛ اقدامی که بیش از یک دستورالعمل مدیریتی، اعمال...

عروسی که صبح ازدواجش دوید/ می‌گفتند قدت کوتاه است، برو یک رشته دیگر!

عروسی که صبح ازدواجش دوید/ می‌گفتند قدت کوتاه است، برو یک رشته دیگر!
2023-06-27T01:41:38+03:30
سال‌های زیادی از زمانی که به اسماعیل‌نژاد می‌گفتند «قدت کوتاه است، به درد دویدن نمی‌خوری» می‌گذرد اما او امروز رکورددار دوی سرعت در ایران است و رویای کسب مدا...

عکاسان خبری، دشمن کسی نیستند!/ ثبت تاریخ از دل آتش تا قلب کرونا

عکاسان خبری، دشمن کسی نیستند!/ ثبت تاریخ از دل آتش تا قلب کرونا
2023-06-11T12:21:13+03:30
«عکاس خبری دشمن کسی نیست! باید به این آگاهی برسیم که عکاس، ثبت‌کننده تاریخ است و قرار نیست نگاه پررنگ سیاسی داشته باشد، دغدغه جدی عکاسان این است که در هر شرا...

غنی‌سازی با خلوص بالا برای رفع تحریم است/همچنان با آژانس بین‌المللی انرژی تعامل داریم

غنی‌سازی با خلوص بالا برای رفع تحریم است/همچنان  با آژانس بین‌المللی انرژی تعامل داریم
2023-06-11T00:00:47+03:30
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی گفت غنی‌سازی‌های با خلوص بالا برای این صورت گرفته تا تحریم‌ها لغو شوند، هدف قانونگذار هم همین بوده که اقدام راهبردی برای ل...

چرا راه آهن رشت - آستارا کلیدی‌ترین پروژه ریلی کشور است؟

چرا راه آهن رشت  - آستارا کلیدی‌ترین پروژه ریلی کشور است؟
2023-05-18T11:13:51+03:30
کریدور شمال - جنوب یک مسیر اقتصادی مهم و استراتژیک برای ترانزیت بار میان هند، روسیه و شمال اروپا از طریق ایران است که راه‌آهن رشت - آستارا به عنوان حلقه مفق...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)