میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، سید حسین فدایی حسین نمایشنامهنویس، مترجم، پژوهشگر و کارگردان عرصه تئاتر همزمان با برپایی هفته هنر انقلاب درباره نقش و اهمیت تولید آثار نمایشی با موضوع انقلاب و دفاع مقدس گفت: تئاتر از زوایای مختلف قابل تقسیمبندی است که از جمله میتوان به موضوع، شیوه اجرا، صحنه و انواع تماشاگر اشاره کرد اما متداولترین تقسیمبندی، همان تقسیمبندی موضوعی است و وقتی از تئاتر انقلاب صحبت میکنیم، نمایشهایی را مد نظر داشتهایم که موضوعشان انقلاب بوده است.
وی افزود: البته برخی به اشتباه نمایشهایی را به عنوان تئاتر انقلاب در نظر میگیرند که پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران تولید شدهاند در حالی که این تولیدات را نمیتوان به عنوان نمایشهای انقلاب اسلامی در نظر گرفت در نتیجه با توجه و تمرکز بر موضوع آثار تکلیفمان روشن میشود.
این پژوهشگر حوزه تئاتر انقلاب و دفاع مقدس با اشاره به اینکه باید به این نکته توجه داشت که در گذشته نمایشهایی داشتهایم که نمایشهای ویژه دوران انقلاب بودند و در همان دوران تولید میشدند، تأکید کرد: این نمایشها بیش از هر چیز به مسائل مردم، شرایط اجتماعی در حال تحول و انواع و اقسام این نوع موضوعات میپرداخت. نمایشهای پس از انقلاب و پیش از وقوع جنگ تحمیلی نیز نمایشهایی بودند که به طور مستقیم به جریان انقلاب اشاره داشتند و به طور مشخص، نمایش «خانات» از رضا صابری را به یاد دارم که در اولین یا دومین دوره جشنواره تئاتر فجر با موضوع انقلاب اجرا شد.
وی بیان کرد: اما به هر روی پس از وقوع جنگ به دلیل عظمت دفاع مقدس، بیشتر آثار نمایشی به این سمت سوق داده شد و البته این امر طبیعی بود. به هر صورت هنرمندان طی سالهای اخیر کمتر به سراغ موضوع انقلاب و دفاع مقدس رفتهاند و چه بسا جشنوارههایی مانند جشنواره تئاتر مقاومت، همچنان چراغ تولیدات نمایشی با این مضامین را روشن نگه داشتهاند.
فدایی حسین در ادامه یادآور شد: البته این هم یک واقعیت است که فرزندان ما چیز زیادی از انقلاب نمیدانند چراکه در آن دوران نبودهاند و پس از تولد آنها مسائل روز جامعه، مسائلی با موضوعات مشخص دیگر است. به هر روی هنرمندان تئاتر متأثر از شرایط روز جامعه هستند و طبیعی است در حال حاضر کمتر شاهد تولید آثار نمایشی با موضوع انقلاب باشیم اما نباید این امر سبب شود که گذشته خود و موقعیتهای اثرگذار تاریخی را فراموش کنیم و هنرمندان وظیفه دارند به این موضوعات بپردازند.
این نویسنده و کارگردان تئاتر بیان کرد: اغلب هنرمندان تئاتر عادت کردهاند که لزوماً نهادی از این جریان حمایت کند تا نمایشهایی با این موضوع تولید شود و چه بسا اگر امروز کمتر شاهد تولید این آثار هستیم، به همین مسئله میزان کم حمایت از چنین تولیداتی باز میگردد که به عقیده من این خود یک اجحاف در حق جریان انقلاب شکوهمند اسلامی ایران است.
وی با تأکید بر اینکه باید نهادهای متولی پیش قدم شوند و شرایط برای تولید آثار نمایشی در زمینه انقلاب و دفاع مقدس فراهم شود، اظهار کرد: البته هنرمندان نباید نگاهشان به مسئله انقلاب و جنگ یک نگاه شعارگونه باشد و اگر بخواهند یک پوسته یا واقعهای سطحی را از جنگ مطرح کنند، آوردهای نخواهد داشت و باید به عمق و تفکر حاکم بر این وقایع مهم تاریخی در جریان تولید آثار نمایشی پرداخته شود.
فدایی حسین در پایان صحبتهایش متذکر شد: به لحاظ ادبی در زمینه انقلاب و دفاع مقدس غنی هستیم اما به منظور تداوم نگارش متون نمایشی و در ادامه تولید اثر، لازم است هنرمندان عرصه تئاتر بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرند. ما تاریخ شفاهی انقلاب را داریم که خود میتواند به عنوان یک منبع مطالعاتی، ظرفیتهای بسیار زیادی را به منظور تولید یک اثر نمایشی در اختیار علاقهمندان قرار دهد کما اینکه من در یک حرکت پژوهشی درباره ظرفیتهای مغفول مانده انقلاب نوشتم و به این ترتیب میتوان ادعا کرد موقعیتهای نمایشی بسیار اثرگذاری داریم که قابلیت تولید در شرایط کنونی و برای نسل جدید مخاطبان تئاتر را داراست.
منبع : خبرگزاری مهر
«خرمشهرها» رونمایی شد/ یک پلان سینمایی از افتخارات در قالب یک عکس
درخواست فرزند مدیر فقید/ لطفا مراسم سالگرد برگزار نکنید
طرح یک درخواست از فرزند مدیر فقید/ لطفا مراسم سالگرد برگزار نکنید
پیام تسلیت رئیس بنیاد روایت در پی درگذشت مریم کاظمزاده
«گورکن» جلوی دوربین رفت/ روایتی از یک داستان معمایی در دهه ۵۰
انتشار فراخوان دوره جدید ارسال طرح به خانه مستند
در فقدان هنرمندی که تا پایان عمر در خط انقلاب ماند
نمایش دعوت شده به جشنواره حرکت تفلیس گرجستان معرفی شد
آغاز اجراهای «شب بخیر، مادر» در تماشاخانه سپند
نماهنگ «پنجاه و نُه ۶۱» تماشایی شد/ «تو خرداد از نو شکوفا شدیم»
اولین نشست «سایه روشن ارکستر ملی» برگزار شد/ تبارشناسی یک اصطلاح
مرحوم کاظم زاده اسوه ای از یک بانوی رزمنده و هنرمند بود
سامان احتشامی با «باغ ایران» می آید
انجمن سینمای جوانان بازوی اجرایی سازمان سینمایی در استانهاست
رییس سازمان سینمایی پرتغال زیر چتر سینمای ایران قرار گرفت
هند سالنهای سینما را زیاد میکند
جراحی جمال اجلالی بازیگر پیشکسوت کنسل شد/ بهبود وضعیت جسمانی
خواننده پاپ و تولید یک آلبوم اختصاصی برای «پلیس»
جراحی جمال اجلالی کنسل شد/ بهبود وضعیت جسمانی
مریم کاظمزاده عکاس جنگ و همسر شهید اصغر وصالی درگذشت
مریم کاظمزاده عکاس جنگ و همسر شهید وصالی درگذشت
روایت جزئیات شهادت شیرین ابو عاقله از زبان همکارش
ماجراهای عجیب «دختری در قطار»/ تئاتر برای مسئولان ضرورت شود
«ضد»، «هناس» و «شادروان»به کن رسید/ مذاکرات مثبت برای تولید مشترک
جزییات تازه از اولین ساخته سینمایی آهنگساز اسکاری «محمد(ص)»
نشان ویژه فرهنگستان هنر به هادی حجازیفر رسید
شبکه خبر را برای «متروپل» به خط کردیم، گفتند بس است!/ تحت فشاریم
افزایش سریالهای بیکیفیت از ترس «ماهواره»/ سند تحول خرداد میرسد
«هیچکس نخوابد» و «رخ» را میسازم/ یک مستند دیگر با موضوع ورزشی
در قضاوت عدالت را مدنظر قرار دادیم/جذابیتهای منحصر به فرد