میرنیوز

سرودی که با آزادسازی خرمشهر ماندگار شد / چرا رهبری اجازه پخش این سرود را نداد

 سرودی که با آزادسازی خرمشهر ماندگار شد / چرا رهبری اجازه پخش این سرود را نداد 2023-05-23T12:53:59+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد سال 61 از شیرین‌ترین و مهمترین اتفاقات دوران دفاع مقدس و تاریخ کشورمان است. اعلام این خبر خوش نیاز به بروز یک حس جمعی داشت که با سرود «این پیروزی خجسته باد» رقم خورد. ماندگاری این اثر، یادآور اهمیت سرود است که پس از مدتی بی توجهی حالا با تلاش هایی چون برگزاری جشنواره و نیز ساخت برنامه‌های تلویزیونی با محوریت سرود مورد توجه قرار گرفته است.

نقش سرود در انقلاب و دفاع مقدس

سرود سابقه طولانی در کشور ما دارد اما این هنر را بیشتر با یادآوری سرودهای انقلابی و دفاع مقدسی می‌شناسیم؛ نواهایی که در انقلاب 57 در اتحاد و یکدلی مردم نقشی اثرگذار داشت. ماندگاری سرودهای انقلابی در سال‌های پیروزی انقلاب، به اندازه‌ای بوده که حکم شناسنامه‌ای از روزهای انقلاب پیدا کرد و همچنان شنیدن و یادآوری‌شان مهمترین یادآوری برای رفتن به روزهای پرالتهاب آن سال‌هاست و یا دوران دفاع مقدس که انتشار سرودهای حماسی جایگاهی ویژ‌ه در میان مردم باز کرد و عملیات‌ها و پیروزی‌های جنگ بهانه‌ای بود برای شکل گیری سرودی دیگر.

سال‌های دهه شصت سرودها شکل دیگری داشت و معمولا با خوانندگی یک نفر اجرا می‌شد اما به مرور بیشتر حالت جمعی به خود گرفت و با شکل‌گیری گروه‌های سرود از اجرای تک نفره خارج شد.

«این پیروزی خجسته باد» با صدای محمد گلریز سرودی بود که با آزادسازی خرمشهر منتشر شد. زنده یاد حمید سبزواری داستان شکل گیری این سرود ماندگار را اینطور تعریف کرده است: به یاد دارم «این پیروزی خجسته باد» برای  یکی از موفقیت‌های رزمندگان اسلام در جبهه‌های جنگ ساخته شد. این سرود را ساختیم و در اختیار مسئولان صداوسیما قرار دادیم تا پخش کنند، اما مدتی گذشت و دیدم این سرود پخش نشد. وقتی دلیلش را جویا شدم گفتند آقای خامنه‌ای گفتند که پخش نشود و من همان موقع مطمئن بودم که بینشی پشت این تصمیم وجود دارد، چون ایشان بسیار انسان عمیقی هستند. اتفاقا چند وقتی گذشت و با تعدادی از دوستان در اصفهان بودیم که صدای پخش این سرود را شنیدم و به دوستان گفتم که برویم که پیروزی و اتفاق مهمی رخ داده است و آن پیروزی هم آزادسازی خرمشهر بود و این سرود با بینش آقا در زمان آزادسازی خرمشهر پخش شد.( گفت‌وگو با سایت مشرق)

پس دلیل پخش نشدن سرود نگه‌داری آن برای استفاده برای استفاده در پیروزی بزرگتری بود.

 

سرود , آیت‌الله سید علی خامنه‌ای ,

احیای دوباره در دهه نود

سرودهای انقلابی بعد از بهمن 57 بیشتر حالت نوستالوژی پیدا کردند و به مرور تنها تکرار همان آثار تولید شده در سال‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اتفاق ثابت حوزه سرودهای انقلابی شد. این درحالی است که حتی تا کمی قبل‌تر گروه‌های سرود در مدارس و یا مساجد جایگاه مهمی داشتند و معمولا در مناسبت‌های ملی و مذهبی بیشتر فعال بودند، اما به مرور فعالیت گروه‌های سرود کمرنگ شد. سرود تقریبا فراموش شده بود تا نیمه دوم دهه نود که گروه‌های سرود دوباره جان گرفت و نهادهایی به این حوزه ورود کردند.

در یک تعریف کلی سرود بخشی از موسیقی است که از نظر انتقال مفاهیم اثرگذاری بالایی دارد و این اثرگذاری را بیش از هرچیز مدیون احساس جمعی و اتحادی است که به شنونده منتقل می‌کند، درواقع سرود قابلیت قابل توجهی برای بازگو کردن احساسات جمعی و ملی دارد و می‌تواند با یک محتوای فاخر و ساختار قوی به ایجاد حرکت‌های اجتماعی کمک کند. سرود اگر در موقعیت‌های حساس و مهم با در نظر گرفتن شرایط فکری، فرهنگی و اجتماعی تولید شود ابزاری است برای بیان مفاهیم مورد نیاز جامعه.

تولد سرودهای انقلابی

اواخر دهه پنجاه و سال‌های پیروزی انقلاب اسلامی سال‌های تولد سرود انقلابی است. هنوز هم سرودهای انقلابی آن سال‌ها از خاطره انگیزترین اتفاقات دوران انقلاب است که با وجود گذشت چهل‌وچهار سال از پیروزی انقلاب یادآور‌ی‌شان اثرگذارترین رسانه برای رفتن به آن سال‌ها و مرور اتفاقات تاریخی‌اش است و بخش مهمی از انتقال حال و هوای آن روزها با سرودهای انقلابی رقم می‌خورد.
توجه به سرودهای انقلابی در آن سال‌ها به اندازه‌ای بود که بیش از 50 قطعه را در میان آثار برجسته این دوران قرار می‌دهد. این تعداد بالا از سرودهای انقلابی برجسته عمدتاً طی سال‌های 57 و 58 تولید شد و برخی همچنان مورد توجه هستند، ضمن اینکه تعدادی هم توسط گروه‌های جدید بازخوانی شدند.

بهانه‌ای برای اتحاد و همدلی

اما آنچه اساس یک سرود را شکل می‌دهد محتوایی است که قرار است در برخورد اول همراهی مخاطب را داشته باشد؛ محتوایی برآمده از شعر. سرود به دنبال شعری است که حس خوب در مخاطب ایجاد کند. سرود وقتی موفق است که حس جمعی و همدلی به همراه داشته باشد. مرور سرودهای موفق نشان می‌دهد هرگاه منجر به اتحاد و همدلی میان مردم شده در حافظه جمعی جا گرفته و با گذشت زمان به اثری خاطره انگیز تبدیل شده است.

مخاطب سرود عموم مردم هستند

اگر بخواهیم به یکی از مهمترین ویژگی‌های سرود اشاره کنیم، عام بودن آن است، به این معنا که بنابر موقعیت و زمانی که اجرا می‌شود، امکان همراه کردن طیف وسیعی از مردم را با خود دارد. به بیان دیگر سرود یکی از گونه‌های هنر مردمی است که با حماسه و مسائل اجتماعی و جمعی گره خورده و با پرداختن به موضوعات روزمره زندگی در قالبی هنری می‌تواند در عرصه‌‌های گوناگون زندگی اجتماعی ورود پیدا کند. اتفاقی که مدتی است در سرودهایی که منتشر می‌شود می‌بینیم.قابلیت اجرای دسته‌‌جمعی و همگانی، ویژگی دیگر سرود است که افراد مختلف حتی بدون نیاز به توانایی‌های آوازی، می‌‌توانند سرودی را هم‌خوانی کنند.

برهمین اساس مرکز موسیقی مأوا، سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز موسیقی حوزه هنری، مرکز آفرینش‌های هنری بسیج، مرکز هنری رسانه‌ای نهضت و دفتر موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما از جمله نهادهایی هستند که چند سالی است به این حوزه ورود کردند و در یکی دو سال گذشته تلاش مضاعفی در تولید سرود داشتند. تولید و پخش تعداد قابل توجهی سرود از سوی نهادهایی که نام برده شد اتفاق خوب و مهمی است اما تمام آنچه گفته شد نیاز به یک هوشمندی دارد که اگر مورد غفلت قرار بگیرد شاید همه تلاش‌های تولید یک سرود را به حاشیه ببرد.

کم گوی و گزیده گوی

نیاز به سرود جمعی همان اندازه که لازم و ضروری است زیاده روی در انتشار و پخش آن اثری معکوس دارد. سرودهای ماندگار دوران پیروزی انقلاب و دفاع مقدس زمانی منتشر می‌شدند که فضای رسانه‌ای فرصت ظهور و بروز امروزی را نداشت اما نهادهایی که امروز در این حوزه ورود کردند لازم است با درنظر گرفتن شراط رسانه‌ای امروز و با ظرافتی بیشتر کار کنند تا حتی با کم شدن تعداد آثار اما کارهایی با کیفیت و ماندگار به جا بماند، همانطور که سرودهایی چون «این پیروزی خجسته باد» همچنان یادآرو یک اتفاق بزرگ و همدلی جمعی است.

هم‌آهنگ آمد

یکی از اتفاق‌های مهم در حوزه سرود، مسابقه «همآهنگ» است که اقدامی برای ساخت برنامه‌ای تلویزیونی در حوزه سرود است. این برنامه تازه‌ترین تلاش جدی از سوی سازمان هنری رسانه‌ای اوج برای احیای سرود است. این مسابقه که پخش آن در شبکه نسیم به نیمه راه رسیده، در تلاش است استعداد نوجوانان از سراسر کشور را کشف و معرفی کند. در «همآهنگ» شاهد اجراهایی خوب، متنوع و متفاوت بوده‌ایم که خود نویدی است بر پویایی سرود. هرچند عملکرد برخی گروه‌ها فاقد استاندرهای لازم است اما در مقابل، هستند گروه‌های زیادی که نگاهی تازه به سرود دارند. بهره‌مندی از اشعار میهنی و بومی در کنار اشعار مذهبی و همچنین حضور گروه‌های دختران و نیز اهتمام به حرکات درست نمایشی از امتیازهای «همآهنگ» است که می‌تواند سرود را وارد مرحله‌ای تازه از حیات خود کند.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

حدیث امامت| حد و حدود مهربانی پدر با خانواده

 حدیث امامت| حد و حدود مهربانی پدر با خانواده
2023-05-30T09:07:40+03:30
گاهی والدین به قدری امکانات در اختیار فرزند قرار می‌دهند و او را در تجملات فرو می‌برند که سبب می‌شود به مرور زمان از مسیر راست منحرف شود و به دام شیطان بیفت...

سرنوشت محبت بدون ولایت‌پذیری از امام رضا(ع)

 سرنوشت محبت بدون ولایت‌پذیری از امام رضا(ع)
2023-05-30T08:54:22+03:30
علاقه به قدرت و ظواهر دنیا و علم نداشتن به حقانیت و ولایت امام رضا(ع) موجب شد فردی که ادعای محبت امام هشتم را داشت، قاتل آن حضرت شود.

حج دوره کاملی از سیر عبودیت و بندگی خدا است / اسرار اعمال حج

حج دوره کاملی از سیر عبودیت و بندگی خدا  است / اسرار اعمال حج
2023-05-30T07:47:24+03:30
حج یک دوره کاملی از سیر عبودیت و بندگی خدا و به اصطلاح یک سیر وسلوک معنوی است که بنده از موطن خود تا قرب الهی را می پیماید.

خزاعی: چگونه عفو رهبری گرفتید؛ اما هنوز اپوزیسیون هستید

 خزاعی: چگونه عفو رهبری گرفتید؛ اما هنوز اپوزیسیون هستید
2023-05-30T05:27:41+03:30
نخستین گردهمایی سینماگران انقلاب و دفاع مقدس با حضور جمعی از اهالی سینما و مدیران فرهنگی در بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد.

پیشنهاد وسوسه‌کننده کتاب‌سازان برای کتابفروشی‌ها

 پیشنهاد وسوسه‌کننده کتاب‌سازان برای کتابفروشی‌ها
2023-05-30T05:14:26+03:30
برخی کتابفروشان در روزهای اخیر در تماس با تسنیم از پیشنهاد وسوسه‌کننده برخی ناشران کتاب‌ساز برای عرضه کتاب‌هایشان با ۸۰ درصد تخفیف خبر داده‌اند.به نظر می‌رس...

ماجرای سکونت پیامبر در خانه یک پیرزن هنگام ورود به مدینه

 ماجرای سکونت پیامبر در خانه یک پیرزن هنگام ورود به مدینه
2023-05-30T05:01:08+03:30
ورود پیامبر (ص) به مدینه و سکونت ایشان در خانه یک پیرزن، ماجرایی دارد که حجت‌الاسلام طباطبائی آن را بیان کرده است.

خزاعی: چگونه عفو رهبری گرفتید؛ اما هنوز اپوزیسیون هستید؟! / سینمای ایران تحریم‌شدنی نیست

 خزاعی: چگونه عفو رهبری گرفتید؛ اما هنوز اپوزیسیون هستید؟! / سینمای ایران تحریم‌شدنی نیست
2023-05-30T05:01:08+03:30
نخستین گردهمایی سینماگران انقلاب و دفاع مقدس با حضور جمعی از اهالی سینما و مدیران فرهنگی در بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد.

حضور پررنگ خانواده های تهرانی در اجتماع امام رضایی ها

حضور پررنگ خانواده های تهرانی در اجتماع امام رضایی ها
2023-05-29T22:54:05+03:30
اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها با حضور گسترده مردم شامگاه امروز دوشنبه هشتم خرداد ماه در میدان خراسان تهران برگزار شد.

شیعیان افغانستان علاوه بر جنگ با داعش با عملیات‌ روانی و رسانه‌ای دشمن جنگیدند

 شیعیان افغانستان علاوه بر جنگ با داعش با عملیات‌ روانی و رسانه‌ای دشمن جنگیدند
2023-05-29T17:14:13+03:30
آیین اختتامیه مسابقه طراحی معماری فاطمیون با حضور حجت گنابادی از فرماندهان لشکر فاطمیون و با معرفی سه برگزیده این یادمان برگزار شد.

وزیر ارشاد: دوره طلایی انقلاب اسلامی فرارسیده است

 وزیر ارشاد: دوره طلایی انقلاب اسلامی فرارسیده است
2023-05-29T17:00:56+03:30
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اعتقاد و عزم مسئولان بخش های مختلف کشور بر تحول انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور گفت: امروز با همگرایی ایجاد شده در ساختا...

رضا صابری: نسل امروز ما دچار کج فهمی‌های فضای مجازی شده

 رضا صابری: نسل امروز ما دچار کج فهمی‌های فضای مجازی شده
2023-05-29T16:47:36+03:30
در هشتمین شب برنامه "شصت سال سینمای ایران و عرض ارادت به پیشگاه امام رضا (ع)" ، فیلم زمزمه ساخته خسرو ملکان در پردیس مهر کوهسنگی به نمایش در آمد و...

ماجرا انتشار خبر لغو کنسرت فرج علیپور چه بود؟

 ماجرا انتشار خبر لغو کنسرت فرج علیپور چه بود؟
2023-05-29T16:34:17+03:30
درپی انتشار خبری مبنی بر لغو کنسرت فرج علیپور، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز درباره دلیل به تعویق افتادن برگزاری این کنسرت توضیح داد.

رفع سد معبر در حریم تئاتر شهر مطالبه جدی هنرمندان و تماشاگران است

 رفع سد معبر در حریم تئاتر شهر مطالبه جدی هنرمندان و تماشاگران است
2023-05-29T16:21:01+03:30
شهردار منطقه ۱۱ و رئیس مجموعه تئاتر شهر در نشست مشترک خود ضمن ارائه نقطه نظرات خود پیرامون ساماندهی حریم تئاتر شهر و انتقاد هنرمندان و تماشاگران از وضعیت فع...

دلیل طولانی شدن «گیلدخت» چه بود؟

 دلیل طولانی شدن «گیلدخت» چه بود؟
2023-05-29T16:20:58+03:30
نویسنده گیلدخت با اشاره به برخی از انتقادات نسبت به طولانی شدن و از ریتم افتادن سریال، گفت: درباره طولانی بودن قبول دارم برخی جاها ریتم افتاد اما این اتفاق ...

نمایشگاه ایفپکس یک رویداد گسترده فراملی است/ حضور بزرگترین کارخانه‌ کاغذ چین در ایران

 نمایشگاه ایفپکس یک رویداد گسترده فراملی است/ حضور بزرگترین کارخانه‌ کاغذ چین در ایران
2023-05-29T16:07:35+03:30
بابک عابدین در نشست خبری نمایشگاه آینده صنعت چاپ این نمایشگاه را یک رویداد فراملی دانست و گفت: ما نیامدیم برای چهار روز غرفه بفروشیم، بلکه آمده‌ایم یک بازی ...

برنامه ویژه «صبح جمعه با شما» برای میلاد امام رضا/ جزئیاتی از ویژه‌های رادیو

 برنامه ویژه «صبح جمعه با شما» برای میلاد امام رضا/ جزئیاتی از ویژه‌های رادیو
2023-05-29T15:27:30+03:30
شبکه‌های رادیویی در سالروز ولادت امام رضا(ع)، ویژه برنامه‌های مختلفی را تدارک دیده‌ که شاید مهمترین آن صبح عید با شما باشد که صبح ۱۰ خرداد روی آنتن می‌رود.

زندانی دوره نازی‌ چگونه به پدرخوانده سینمای آوانگارد آمریکا تبدیل شد؟

 زندانی دوره نازی‌ چگونه به پدرخوانده سینمای آوانگارد آمریکا تبدیل شد؟
2023-05-29T15:27:30+03:30
«جوناس مکاس» که به عنوان «پدرخوانده سینمای آوانگارد آمریکا» شناخته می‌شود، نقشی کلیدی و چند وجهی را در پیشبرد سینمای آوانگارد ...

کتاب «ایمان و آثار آن» روانه بازار نشر شد

کتاب «ایمان و آثار آن» روانه بازار نشر شد
2023-05-29T15:07:25+03:30
کتاب «ایمان و آثار آن» نوشته عبدالله ابراهیم زاده آملی در ۷۳۶ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شد.

سلسله‌نشست‌های تخصصی و همایش «تحریف ظالمانه؛ بازکاوی پدیده تحریف امام»

سلسله‌نشست‌های تخصصی و همایش «تحریف ظالمانه؛ بازکاوی پدیده تحریف امام»
2023-05-29T14:54:05+03:30
همایش «تحریف ظالمانه؛ بازکاوی پدیده تحریف امام» با مشارکت جمعی از مراکز تخصصی و پژوهشی در شهر مقدس قم برگزار می‌گردد.

جشن میلاد امام رضا (ع) هیئت کجا برویم؟

جشن میلاد امام رضا (ع) هیئت کجا برویم؟
2023-05-29T14:27:24+03:30
همزمان با فرا رسیدن ایام دهه کرامت و روز یازدهم ذی‌القعده، سالروز میلاد امام رضا علیه‌السلام، اماکن متبرکه، مساجد و هیأت‌های مذهبی کشور مجالس جشن و شادی برپا...

دختر عکاس فقید دفاع مقدس: انتشار کتاب عکس‌های مادرم باعث شد که او دوباره زنده شود

 دختر عکاس فقید دفاع مقدس: انتشار کتاب عکس‌های مادرم باعث شد که او دوباره زنده شود
2023-05-29T13:54:13+03:30
آیین بزرگداشت مریم کاظم زاده عکاس و روزنامه نگار فقید دفاع مقدس با حضور خانواده هنرمند، عکاسان پیشکسوت و جمعی از مدیران در بنیاد فرهنگی روایت فتح برگزار شد.

شاخصه‌های دیپلماسی فرهنگی عزتمند و موفق

 شاخصه‌های دیپلماسی فرهنگی عزتمند و موفق
2023-05-29T13:54:13+03:30
حجت‌الاسلام ایمانی‌پور نوشت: دیپلماسی فرهنگی وقتی موفق و مؤثر است که اولاً منجر به «علاقه»، ثانیاً منجر به «باور» و نهایتاً منجر به ...

برگزیدگانِ دوره‌های ارتقاء قاریان و دعاخوانان در اردیبهشت ۱۴۰۲ معرفی شدند+عکس

 برگزیدگانِ دوره‌های ارتقاء قاریان و دعاخوانان در اردیبهشت ۱۴۰۲ معرفی شدند+عکس
2023-05-29T13:54:13+03:30
دعاخوانان دوره‌های ارتقاء قاریان و دعاخوانان در اردیبهشت۱۴۰۲ معرفی شدند، ۱۸۰ قاری و ۴۰ دعاخوان، نصاب لازم را جهت عضویت در پانزدهمین دوره ارتقاء قاریان و هفت...

کتابفروشی سیار در مناطق روستایی استان خراسان رضوی

 کتابفروشی سیار در مناطق روستایی استان خراسان رضوی
2023-05-29T13:54:13+03:30
به همت به‌نشر(انتشارات آستان قدس رضوی)همزمان با دهه کرامت رضوی، طرح توزیع کتاب در راستای گسترش عدالت اجتماعی و توسعه فرهنگی به وسیله کتابخانه‌های سیار در من...

با حضور رئیس حوزه هنری؛ افتخارآفرینان فستیوال تئاتر صحرایی تونس تجلیل شدند

 با حضور رئیس حوزه هنری؛ افتخارآفرینان فستیوال تئاتر صحرایی تونس تجلیل شدند
2023-05-29T13:54:13+03:30
گروه تعزیه «شبیه واقعه» که مقام نخست فستیوال تئاتر صحرایی تونس را کسب کردند از سوی رئیس و مدیران حوزه هنری طی مراسمی تجلیل شدند.

معاون رئیس‌جمهور پیشنهاد کرد: رونمایی از آثار قرآنی بانوان در حرم امام علی (ع)

 معاون رئیس‌جمهور پیشنهاد کرد: رونمایی از آثار قرآنی بانوان در حرم امام علی (ع)
2023-05-29T13:54:13+03:30
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری پیشنهاد کرد: بانوان فعال قرآنی در دهه ولایت با تشرف به حرم حضرت علی (ع) و در صحن حضرت زهرا (س) از آخرین دستاورد خود د...

حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران شد

 حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران شد
2023-05-29T13:54:13+03:30
علی رمضانی طی حکمی حامد محقق را به عنوان معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران منصوب کرد.

درس‌هایی از زندگی امام خمینی(ره) برای لبنانی‌ها

 درس‌هایی از زندگی امام خمینی(ره) برای لبنانی‌ها
2023-05-29T13:54:13+03:30
ترجمه عربی کتاب «اخلاق در خانواده» به کوشش انتشارات دارالمعارف الحکمیه در آستانه سالروز رحلت امام خمینی(ره) در لبنان منتشر شد.

«صحیفه زندگی»؛ تبیین معارف زبور آل محمد(ص) بر محور بیانیه گام دوم

 «صحیفه زندگی»؛ تبیین معارف زبور آل محمد(ص) بر محور بیانیه گام دوم
2023-05-29T13:54:13+03:30
کتاب «صحیفه زندگی» با هدف تبیین معارف صحیفه سجادیه بر محور بیانیه گام دوم انقلاب، به کوشش جمعی از اساتید دانشگاه منتشر شد.

مردمی‌ترین انقلاب هم در حدوث و هم در بقا انقلاب اسلامی ایران بود

مردمی‌ترین انقلاب هم در حدوث و هم در بقا انقلاب اسلامی ایران بود
2023-05-29T13:34:05+03:30
همایش بین‌المللی "انقلاب اسلامی و جامعه معاصر؛ فرصت‌ها و چالش‌ها" صبح امروز دوشنبه ۸ خرداد با حضور دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) در پردیس مرکزی دان...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)