میرنیوز

آیا مطبوعات کودک و نوجوان را می‌توان زنده کرد؟

 آیا مطبوعات کودک و نوجوان را می‌توان زنده کرد؟ 2021-04-03T09:34:34+04:30

خبرگزاری تسنیم‌، سیدعلی کاشفی خوانساری:

در یادداشتی که در آخرین روزهای سال 99 در خبرگزاری تسنیم از من منتشر شد‌، از مرگ دسته‌جمعی مطبوعات کودک و نوجوان سخن گفته بودم و آن یادداشت بحث‌هایی را در یکی از گروه‌های مجازی به دنبال داشت. دوستی دولت را مسبب همه مشکلات مطبوعات کودک می‌دانست و دیگری می‌گفت در شرایط فعلی اصلاً نیازی به مجلات کاغذی کودک نیست.

آنجا عرض کردم تا پیش‌‌زمینه‌های زایش و بالندگی مطبوعات فراهم نباشد، یارانه‌ها و حمایت‌های مقطعی مشکلی را حل نخواهند کرد. برای شکل‌گیری فضای حرفه‌ای مطبوعات کودک و نوجوان، نهادینه شدن مصرف این کالای فرهنگی، تجاری‌سازی این کسب‌وکار و اثربخشی اجتماعی این نشریات، نیازمند پیش‌شرط‌هایی فرهنگی و پژوهشی هستیم و بدون فراهم بودن این پیش‌شرط‌ها، هر موفقیت و دستاوردی موقت و ناپایدار خواهد بود.

هرگونه برنامه‌ریزی و توانمندسازی، نیازمند پشتوانه‌های علمی و شکل‌گیری گفتمان‌های تخصصی است. متأسفانه پیش شرط‌های علمی برای ارتقاء و بالندگی مطبوعات کودک و نوجوان در کشور ما فراهم نیست و این امور به فراموشی سپرده شده است و با این وضعیت، سیاست‌های حمایت از نشر و فروش مجلات به تنهایی مکفی و موثر نخواهد بود. پیش‌شرط‌هایی که می‌توانند انتشار مجلات کودک را پایدار و کارآمد سازند، از این قرارند:

نظام صنفی

هیچ انجمن و تشکل صنفی در حوزه مطبوعات کودک و نوجوان شکل نگرفته است و بدیهی است هر نهاد اجتماعی و اقتصادی برای شکل‌گیری و بالندگی نیازمند نهادهای صنفی است. در دهه 70 تلاش‌هایی برای تشکیل انجمن روزنامه‌نگاران (کارگری) مطبوعات کودک و نوجوان با حضور افرادی چون حسن احمدی، لیلا رستگار، حمید محمدی محمدی، مهران بهروزفغانی، مناف یحیی‌پور‌، بنده و ... شکل گرفت که ناکام ماند.

در نخستین سال‌های دهه 90 مدیران مطبوعات کودک و نوجوان بیش از 20 جلسه برای تشکیل انجمن مدیران (کارفرمایی) مطبوعات کودک برگزار کردند و محمدرضا زائری، منیژه شعاعی، مجتبی سادات سرکی، فاطمه علی‌بخشی و بنده را به عنوان مؤسس برگزیدند. این انجمنِ درحال تأسیس همایش، نمایشگاه و بزرگداشت هم برگزار کرد اما مجوز آن صادر نشد و به خاطره‌ها پیوست.

جشنواره، نمایشگاه، همایش

آخرین نمایشگاه مطبوعات کودک سال 93، آخرین جشنواره سال 95 و آخرین همایش سال 92 برگزار شده است. بدیهی است بدون چنین رویدادهایی شکل‌گیری جریان حرفه‌ای و پویای مطبوعات کودک و نوجوان ممکن نیست.

آرشیو و گنجینه ملی

مهمترین کتابخانه تخصصی ادبیات کودک در ایران کتابخانه مرجع کانون پرورش فکری است. اما این کتابخانه مجلات ایرانی قبل از دهه 50 را ندارد و خرید مجلات جدید خارجی هم برای آن متوقف شده است.

مؤسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان نمونه‌هایی از نشریات دوره پهلوی را در اختیار دارد؛ اما دسترسی به آن برای پژوهشگران آسان نیست. کتابخانه‌هایی مثل کتابخانه تحقیقاتی شورای کتاب کودک، خانه کتابدار، کتابخانه مرکز مطالعات ادبیات کودک شیراز، کتابخانه کودک کتابخانه مرکزی پارک شهر و ... نیز همگی با آرشیوی ملی و کامل فاصله بسیار دارند. همین‌طور کتابخانه‌های بزرگ کشوری مثل کتابخانه ملی آستان قدس رضوی، مجلس شورای اسلامی، دانشگاه تهران، دانشکده ادبیات، وزیری، ملک، ملی تبریز، ملی رشت، دانشکده ارتباطات علامه، دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها، دانشکده‌های ارتباطات در دانشگاه‌های آزاد تهران مرکزی، سوره و خبر و ... هم هیچ کدام بخش مطبوعات کودک روزآمد و کاملی ندارند.

اطلاعاتی از نشریات موجود در کتابخانه کودک کتابخانه ملی و مجلات کودک موجود در بخش نشریات این کتابخانه و همچنین کتابخانه‌های بزرگ دیگر در دست نیست. کتابخانه مجلس شورای اسلامی تنها کتابخانه‌ بزرگی است که فهرست نشریات کودک و نوجوان خود را منتشر کرده است.

در میان دانشگاه‌ها نیز کتابخانه‌های تخصصی ادبیات کودک در دانشگاه‌های شیراز، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، فردوسی مشهد و ... راه‌اندازی شده که از نشریات موجود دراین کتابخانه‌ها بی‌اطلاعیم و تا رسیدن به جایگاهی ملی و مرجع فاصله زیادی دارند.

تعداد اندکی از مطبوعات کودک و نوجوان دیجیتال‌سازی شده اند و دسترسی به این نشریات دشوار و گاهی ناممکن است.

نشریه تخصصی

تنها مجله تخصصی مسائل مطبوعات کودک در تاریخ مطبوعات ایران "سالنامه مطبوعات کودک و نوجوان" بود که در سال 1375 تا 1377 به سردبیری علی‌اصغر سیدآبادی و بنده در خانه روزنامه‌نگاران جوان منتشر شد.

مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه‌ها هم در سال‌های پایانی دهه هفتاد گاهنامه‌ای را با تکثیر محدود درباره مسائل این مجلات منتشر می‌کرد. در دو دهه اخیر نه تنها مجله مستقلی درباره این نشریات وجود ندارد، ویژه‌نامه یا ضمیمه‌ای هم با این موضوع منتشر نشده است و تعداد مقالات این حوزه در مجلات گوناگون در هر سال از تعداد انگشتان یک دست فراتر نمی‌رود.

پژوهش

در هیچ مرکز پژوهشی، پژوهشگاه و پژوهشکده‌ای برنامه مشخصی در خصوص پژوهش‌های بنیادی و کاربردی مطبوعات کودک و نوجوان پیش‌بینی نشده است و هر چند سال یکبار شاید یک پژوهش و یا پایان‌نامه‌ای در این زمینه بروز یابد.

تعاملات جهانی

روزنامه‌نگاران مطبوعات کودک و نوجوان ایران در انجمن‌های جهانی عضو نیستند. در همایش‌های بین‌المللی حضور ندارند و به نمایشگاه‌های خارجی نمی‌روند. هیچ روزنامه‌نگار و استاد خارجی به ایران نمی‌آید و مجلات کودک و نوجوان خارجی در دسترس روزنامه‌نگاران و پژوهشگران ایرانی نیستند.

آموزش (آکادمیک و آزاد)

در حال حاضر در رشته علوم ارتباطات (گرایش روزنامه‌نگاری) واحدهایی مرتبط با مطبوعات کودک پیش‌بینی نشده و تنها در درس مطبوعات تخصصی از آن یاد می‌شود. در رشته کارشناسی ارشد ادبیات کودک و نوجوان نیز تنها دو واحد درس اختیاری مطبوعات و رسانه‌های کودک و نوجوان وجود دارد.

در سایر رشته‌های مرتبط همچون علوم تربیتی، آموزش پیش از دبستان، کتابداری، تصویر سازی و ... هم واحد مستقلی به نام مطبوعات کودک و نوجوان پیش‌بینی نشده و به اشاراتی کوتاه در ضمن سایر دروس بسنده می‌‌شود.

جا دارد ضمن پیش‌بینی واحدهای اجباری در مقاطع کارشناسی رشته روزنامه‌نگاری، آموزش پیش از دبستان، تربیت معلم، کتابداری و ... و همچنین دوره ارشد ادبیات کودک و تصویرسازی، با توجه به میان‌رشته‌ای بودن انتشار نشریات کودک، درس اختیاری مطبوعات کودک در سایر رشته‌های مرتبط دانشگاهی پیش‌بینی شود.

همچنین دوره‌های آزاد و تکمیلی آموزش روزنامه‌نگاری در مطبوعات کودک و نوجوان برای شاغلین در مطبوعات و سایر علاقه‌مندان مفید خواهد بود.

منابع نظری تألیف و ترجمه

منابع نظری و آموزشی درباره مطبوعات کودک و نوجوان به زبان فارسی بسیار اندک است. مجموع کتاب‌های منتشر شده درباره مطبوعات کودک و نوجوان به زبان فارسی به 10 عنوان هم بالغ نمی‌شود.  دو عنوان فهرست‌نگاری ( کاشفی‌خوانساری، کاشفی و فخریان)، سه عنوان تاریخ‌نگاری ( منصور حسین‌زاده، کاشفی‌خوانساری، مرتضی بختیاری) و دو عنوان مباحث نظری ( هر دو از کاشفی) تنها کتاب‌های درباره مطبوعات مطبوعات کودک و نوجوان به زبان فارسی هستند که طی بیش از صد سال عمر مطبوعات کودک در ایران منتشر شده‌اند. نکته تلخ اینکه تنها یک کتاب از این کتاب‌ها، آن هم فقط یکبار تجدید چاپ شده است و اکثر قریب به اتفاق این کتاب‌ها امروز در دسترس نیستند. کانون پرورش فکری کودکان نیز در دهه پیش جزوه‌ای برای آموزش مربیان خود در موضوع مطبوعات کودک تهیه کرده بود که آن جزوه نیز سال‌هاست تجدید چاپ نشده است.

نهاد مدنی

هیچ نهاد و سازمان غیردولتی که به طور خاص در زمینه مطبوعات کودک و نوجوان فعالیت کند، وجود ندارد. جشنواره، همایش، سازمان مردم نهاد، تشکل و موسسه پژوهشی دراین زمینه شکل نگرفته است و انجمن علمی، موسسه، پژوهشگاه، باشگاه خوانندگان، انجمن پیشکسوتان، و ... در حوزه مطبوعات کودک و نوجوان وجود ندارد. هیچ نهادی این مجلات را رصد و پایش نمی‌کند. هیچ بیانیه و موضع‌گیری درباره تحولات و مشکلات مطبوعات کودک بروز پیدا نمی‌کند.

درحال حاضر تنها در شورای کتاب کودک، گروه بررسی نشریات کودک وجود دارد که هرساله به تهیه و ارائه گزارش در زمینه نشریات فعال در این حوزه می‌پردازد. انجمن نویسندگان کودک و نوجوان هم گرچه نویسندگان مطبوعات کودک را به عنوان عضو می‌پذیرد اما در بیست و چند سال فعالیت خود هیچ برنامه و یا رویکردی مرتبط با مطبوعات کودک نداشته است.

تا زمانی که موضوعاتی چنین بنیادی و بدیهی مغفول و حل‌ناشده باقی بماند صحبت از رشد مطبوعات کودک و حمایت از آن شعار و آرزویی بیش نخواهد بود.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

نمایشگاه گروهی خوشنویسی «حکمت های نهج البلاغه» برگزار می شود

نمایشگاه گروهی خوشنویسی «حکمت های نهج البلاغه» برگزار می شود
2024-10-13T15:45:02+03:30
نگارخانه هدی نمایشگاه گروهی خوشنویسی با رویکرد حمایت از هنرمندان نوجوان محله از ۲۱ تا ۳۰ مهرماه در نگارخانه هدی فرهنگسرای قرآن برگزار می کند.

طرح «۴۰ هزار حافظ قرآن ۴۰ هزار شهید» تشریح می‌شود

طرح «۴۰ هزار حافظ قرآن ۴۰ هزار شهید» تشریح می‌شود
2024-10-13T15:31:42+03:30
نشست خبری طرح «۴۰ هزار حافظ قرآن به پاس آرمان ۴۰ هزار شهید میهن اسلامی» دوشنبه ۲۳ مهرماه برگزار می‌شود.

حکمرانی به معنای رسیدن به ساختار هماهنگی اجتماعی، خود پیشرفت است

حکمرانی به معنای رسیدن به ساختار هماهنگی اجتماعی، خود پیشرفت است
2024-10-13T15:31:42+03:30
حجت الاسلام لک‌زایی در خصوص رابطه حکمرانی و پیشرفت گفت: در گذشته می‌گفتند حکمرانی ابزار پیشرفت است ولی اکنون حکمرانی خود پیشرفت است؛ یعنی اگر شما به ساختار ه...

«هنر و تاملاتی در آثار هنری با موضوع غزه» در نشستی بررسی می‌شود

«هنر و تاملاتی در آثار هنری با موضوع غزه» در نشستی بررسی می‌شود
2024-10-13T15:18:23+03:30
نشست «هنر و تاملاتی در آثار هنری با موضوع غزه» در حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار می‌شود.

رئیس ستاد چهل‌ ویکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم معرفی شد

رئیس ستاد چهل‌ ویکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم معرفی شد
2024-10-13T13:31:42+03:30
 رئیس سازمان اوقاف طی حکمی حمید مجیدی‌مهر را به عنوان رئیس ستاد چهل‌ویکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.

کتاب «شخصیت‌های مسیحی» منتشر شد/معرفی الهی‌دانان قرون وسطی و راهبان مسیحی

کتاب «شخصیت‌های مسیحی» منتشر شد/معرفی الهی‌دانان قرون وسطی و راهبان مسیحی
2024-10-13T12:38:22+03:30
کتاب «شخصیت‌های مسیحی» تألیف محمدصادق احمدی توسط انتشارات پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیه‌السلام منتشر شد.

برگزاری مراسم عزاداری وفات حضرت معصومه (س) با نوای حسین طاهری

برگزاری مراسم عزاداری وفات حضرت معصومه (س) با نوای حسین طاهری
2024-10-13T11:45:02+03:30
مراسم عزاداری ایام شهادت حضرت زهرا (س) و شهادت حضرت معصومه (س) با نوای حسین طاهری در حسینیه سیدالشهدا (ع) برگزار می شود.

همدلی طلایی بانوان تهرانی با جبهه مقاومت/ طلاهایی که صرف مبارزه با صهیونیست‌ها می‌شود

همدلی طلایی بانوان تهرانی با جبهه مقاومت/ طلاهایی که صرف مبارزه با صهیونیست‌ها می‌شود
2024-10-13T11:31:42+03:30
جمعی از زنان تهرانی در مراسم «همدلی طلایی» طلاهای خود را به جبهه مقاومت اهدا کردند.

واکنش حجت‌الاسلام قمی به کنش‌های انقلابی رئیس مجلس، رئیس‌جمهور و وزیر خارجه کشورمان

واکنش حجت‌الاسلام قمی به کنش‌های انقلابی رئیس مجلس، رئیس‌جمهور و وزیر خارجه کشورمان
2024-10-13T10:38:22+03:30
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به کنش‌های انقلابی رئیس مجلس، رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان واکنش نشان داد.

چند ویژگی کوفیان که باعث ایستادن آنان مقابل امام شد/ دعا برای تعجیل در فرج نوعی دعوت از امام است

چند ویژگی کوفیان که باعث ایستادن آنان مقابل امام شد/ دعا برای تعجیل در فرج نوعی دعوت از امام است
2024-10-13T10:25:02+03:30
ابن الوقت به افراد فرصت طلب گفته می‌شود، کسانی‌که هر لحظه رنگ عوض می‌کنند و طایفه‌ای از مردمان کوفه اینچنین بودند.

نشست «گردشگری، صلح و محیط زیست در راه ابریشم» برگزار می‌شود

نشست «گردشگری، صلح و محیط زیست در راه ابریشم» برگزار می‌شود
2024-10-13T10:11:43+03:30
نشست «گردشگری، صلح و محیط زیست در راه ابریشم» چهارشنبه ۲۵ مهر در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

کتاب «دولت متعالیه؛ ماهیت و مسائل» منتشر شد

کتاب «دولت متعالیه؛ ماهیت و مسائل» منتشر شد
2024-10-13T10:11:42+03:30
کتاب «دولت متعالیه؛ ماهیت و مسائل» به اهتمام مجتبی جاذبی در ۴۹۵ صفحه منتشر شد.

زنان تهرانی در همدلی طلایی به جبهه مقاومت طلا اهدا کردند

زنان تهرانی در همدلی طلایی به جبهه مقاومت طلا اهدا کردند
2024-10-12T18:38:22+03:30
جمعی از زنان تهرانی در مراسم همدلی طلایی طلاهای خود را به جبهه مقاومت اهدا کردند.

کینه دشمنان از آیت الله سیستانی در پی صدور فتوای جهاد علیه داعش به اوج رسید

کینه دشمنان از آیت الله سیستانی در پی صدور فتوای جهاد علیه داعش به اوج رسید
2024-10-12T12:45:01+03:30
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اقدام وقیحانه رسانه‌های صهیونیستی علیه آیت‌الله سیستانی را محکوم کرد

کنفرانس علمی وحدت بین ادیان و مذاهب در بانکوک برپا شد

کنفرانس علمی وحدت بین ادیان و مذاهب در بانکوک برپا شد
2024-10-12T12:31:41+03:30
کنفرانس علمی وحدت بین ادیان و مذاهب با عنوان «حضرت محمد(صلی الله علیه و آله) پیامبر رحمت و مهر» با شرکت اقشار مختلف مردمی در نمایندگی جامعه المصطفی در بانکوک...

جامعه دینی باید مطابق با تحول تکنولوژیک هوش مصنوعی خود را متحول کند

جامعه دینی باید مطابق با تحول تکنولوژیک هوش مصنوعی خود را متحول کند
2024-10-12T12:31:41+03:30
رئیس مرکز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات گفت:ما باید در اوج تکامل فکری و قدرت بایستیم و لازم است برای ۱۰ سال آینده یک برنامه منظم در زمین...

مراسم همدلی طلایی برگزار می شود

مراسم همدلی طلایی برگزار می شود
2024-10-12T10:58:21+03:30
مراسم همدلی طلایی با حضور حاج حسین یکتا و گروه‌های مردمی امهات‌القدس، نهضت مادری، مادران مقاومت، مادران شریف، روح‌القدس، مادران تاریخ، گروه جهادی حسنا برگزار...

مراسم دهمین سالگرد ارتحال آیت الله مهدوی کنی برگزار می‌شود

مراسم دهمین سالگرد ارتحال آیت الله مهدوی کنی برگزار می‌شود
2024-10-12T10:58:21+03:30
مراسم بزرگداشت دهمین سالگرد ارتحال عالم ربانی آیت الله مهدوی کنی برگزار می شود.

حضرت یوسف و سلیمان (ع)هرگز زندگی خویش را با بیت المال تأمین نکردند/آخرت تابع اتفاقات نیست

حضرت یوسف و سلیمان (ع)هرگز زندگی خویش را با بیت المال تأمین نکردند/آخرت تابع اتفاقات نیست
2024-10-12T10:05:01+03:30
حضرت یوسف و سلیمان است، آنان به تخت و حشمت رسیدند اما هرگز زندگی خویش را با بیت المال تأمین نکردند بلکه با دست رنج خویش مخارج زندگی را تأمین می‌کردند .

زن‌های ایرانی با طلاهایشان به میدان حمایت از جبهه مقاومت آمدند

زن‌های ایرانی با طلاهایشان به میدان حمایت از جبهه مقاومت آمدند
2024-10-12T09:51:42+03:30
از زمان انتشار فرمان رهبر انقلاب مبنی بر کمک همه مسلمانان به مردم جنگزده لبنان، زن های ایرانی در جنبشی خودجوش طلاهای خود را برای کمک به جبهه مقاومت اهدا کردند.

نامه دختران امت واحده به رهبر انقلاب در روز جهانی دختر

نامه دختران امت واحده به رهبر انقلاب در روز جهانی دختر
2024-10-12T09:51:42+03:30
مطالعه‌ی سیره زنان سرزمینمان در هشت سال دفاع مقدس، ما نسل چندمی‌های انقلاب اسلامی را بر آن داشته تا به الگوپذیری از آن شیرزنان، نفَساً، قلماً و قدماً پای کار...

نماهنگ نسیم سامرا از گروه همخوانی بین المللی تسنیم منتشر شد

نماهنگ نسیم سامرا از گروه همخوانی بین المللی تسنیم منتشر شد
2024-10-12T09:51:41+03:30
اثر عیدانه نوجوانان گروه تسنیم به مناسبت ولادت حضرت امام حسن عسکری علیه السلام همراه با حال و هوای حرم مطهر سامراء منتشر شد.

امید به رحمت الهی بدون انجام عمل صالح یک امید باطل است/تبیین فیض کاشانی از امید مثبت و منفی

امید به رحمت الهی بدون انجام عمل صالح یک امید باطل است/تبیین فیض کاشانی از امید مثبت و منفی
2024-10-12T09:51:41+03:30
کسانی که اهل عمل صالح و اخلاق حسنه هستند اگر به خدا امید داشته باشند این امید مثبت است اما اگر کسی دستش از ایمان، عمل صالح و اخلاق خالی باشد نمی‌تواند امید د...

ایرانیان ۶ تخته فرش نفیس به حرم حضرت رقیه (س) اهدا کردند

ایرانیان ۶ تخته فرش نفیس به حرم حضرت رقیه (س) اهدا کردند
2024-10-11T18:45:01+03:30
۶ تخته فرش دستباف نفیس از سوی خادمان موکب محبان علی بن ابی طالب به حرم حضرت رقیه سلام الله علیها اهدا شد.

سید حسن نصرالله یک مکتب و راه است

سید حسن نصرالله یک مکتب و راه است
2024-10-11T17:25:01+03:30
همدان ـ امام جمعه نهاوند گفت: سید حسن نصرالله یک مکتب و راه است.

فرمایشات رهبری برای جبهه مقاومت و مردم ایران امیدافزا بود

فرمایشات رهبری برای جبهه مقاومت و مردم ایران امیدافزا بود
2024-10-11T16:05:03+03:30
زاهدان_ نماینده ولی‌فقیه در سیستان وبلوچستان، گفت: سخنرانی و فرمایشات حکیمانه مقام معظم رهبری برای جبهه مقاومت و مردم ایران اطمینان بخش، امیدافزا و حرکت آفری...

مهمترین دغدغه مقام معظم رهبری در جمعه نصر تشکیل امت واحده بود

مهمترین دغدغه مقام معظم رهبری در جمعه نصر تشکیل امت واحده بود
2024-10-11T16:05:02+03:30
قم- امام جمعه پردیسان گفت: نماز جمعه مقام معظم رهبری آثار و برکات بسیاری دارد و اصلی‌ترین دغدغه رهبری ایجاد امت واحده بود.

ایران هر روز قوی‌تر و غنی‌تر از پیش می‌شود

ایران هر روز قوی‌تر و غنی‌تر از پیش می‌شود
2024-10-11T16:05:02+03:30
کرج- امام جمعه کرج با اشاره به حضور گسترده مردم در نماز جمعه نصر گفت: ایران هر روز قوی‌تر و غنی‌تر از پیش می‌شود.

نمازجمعه نصر راه استقامت و برادری را به جهانیان نشان داد

نمازجمعه نصر راه استقامت و برادری را به جهانیان نشان داد
2024-10-11T15:51:41+03:30
یزد- امام جمعه موقت بهاباد با اشاره به حضور مقتدرانه و با صلابت رهبری در نمازجمعه نصر گفت: رهبری با اقامه نمازجمعه، راه استقامت، انسجام برادری و ایستادگی را ...

توکل به خدا راه رهایی از مشکلات است

توکل به خدا راه رهایی از مشکلات است
2024-10-11T15:38:24+03:30
دیواندره_ امام جمعه دیواندره گفت: تنها راه رهایی از بن بست و مشکلات زندگی، امید و توکل به خدا، دعا، توبه و توسل است که موجب ممکن شدن همه ناممکن‌ها می‌شود.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)