میرنیوز

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا/ ارتقای ۶ پله ای در کیفیت پژوهش

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا/ ارتقای ۶ پله ای در کیفیت پژوهش 3 سال پیش

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC)، دکتر محمدجواد دهقانی در اجلاس معاونان پژوهشی دانشگاه های و روسای پژوهشگاه های کشور گفت: بررسی ها نشان می دهد که در سال ۲۰۲۱ تعداد مدارک علمی نمایه شده ایران در اسکوپوس به ۷۷۳۵۱ مدرک رسیده است. این رقم در سال ۲۰۲۰ برابر با ۷۱۹۷۱ مورد و در سال ۲۰۱۹ به میزان ۶۴۹۸۸ مدرک بوده است.

دهقانی گفت: لازم به ذکر است که اطلاعات سال ۲۰۲۱ در پایگاه های استنادی هنوز تکمیل نشده است و رقم ذکر شده مجدداً افزایش خواهد یافت. در حالی که مقالات علمی و آخرین یافته های پژوهشی محققان ایرانی در سال ۲۰۱۹ حدود ۰.۰۸ درصد بیش از متوسط بین المللی استناد دریافت می کرد در سال ۲۰۲۰ این رقم به ۱۴ درصد افزایش یافته است.

وی ادامه داد: بنابراین، تحقیقات و پژوهش های انجام شده محققان ایرانی در سال ۲۰۲۰ کیفی تر شده است. همچنین فعالیت های پژوهشی حاصله از مشارکت بین المللی ایران در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۷.۴ درصد بود که در سال ۲۰۲۰ به ۳۰.۷ درصد افزایش یافته است.

رئیس ISC گفت: سهم مقالات یک درصد برتر پراستناد ایران در سال ۲۰۱۹ به میزان ۱.۲ درصد بود که در سال ۲۰۲۰ به ۱.۳ درصد رسیده است. این گروه از مقالات بیشترین تعداد استنادها در دنیای علم را کسب می کنند. همچنین سهم مقالات ایران از نشریات چارک اول در سال ۲۰۱۹ برابر با ۳۸.۷ درصد بود که در سال ۲۰۲۰ به میزان ۴۱.۸ درصد رسیده است.

رشد کمیت علم در سال ۲۰۲۰

وی گفت: نتایج حاصله از بررسی ها نشان می دهد که کل مدارک علمی نمایه شده در پایگاه استنادی اسکوپوس از ایران در طول تاریخ (۲۰۲۰-۱۸۱۸ تقریبا ۲۰۲ سال) برابر با ۶۶۳۰۷۷ مورد بوده که حدود ۴۴۰۹۳۴ مورد آن یعنی حدود ۶۶ درصد آن در سخت ترین شرایط تحریم همه جانبه کشور یعنی سال های اخیر (۲۰۲۰-۲۰۱۳) بوده است.

دهقانی ادامه داد: هر چند هنوز اطلاعات ۲۰۲۱ در پایگاه های استنادی در حال تکمیل است با این حال ایران در سال ۲۰۲۱ تعداد ۷۷۱۷۷ مورد رسیده است. این رقم در سال ۲۰۲۰ برابر با ۷۱۹۷۱ مدرک بود و در سال ۲۰۱۹ برابر با ۶۴۹۸۸ مدرک بود. بر این اساس میزان رشد علمی کشور در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ حدود ۱۰.۷ درصد است.

وی افزود: در میان ۲۰ کشور برتر دنیا، ترکیه از لحاظ میزان رشد تعداد مدارک در اسکوپوس در جایگاه نخست قرار دارد. از این کشور در سال ۲۰۲۰ تعداد ۵۶۶۴۲ و در سال ۲۰۱۹ تعداد ۵۰۷۲۵ مدرک در مجلات پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شده است. بنابراین، رشد این کشور ۱۱.۷ درصد است.

رئیس ISC گفت: ایتالیا، چین، اسپانیا و برزیل کشورهای دیگری هستند که در سال ۲۰۲۰ در رده های بعدی از لحاظ رشد کمیت علم قرار می گیرند. این کشورها به ترتیب حدود ۱۱.۴ درصد، ۱۰.۲ درصد، ۱۰ درصد و ۷.۵ درصد رشد علمی داشته اند.

وی گفت: ۵ کشور انگلستان، فرانسه، آلمان، ژاپن و آمریکا کمترین رشد علمی را در بین ۲۰ کشور برتری که بیشترین کمیت علم دنیا را تولید می کنند داشته اند. این ۵ کشور به ترتیب ۲.۲ درصد، ۰.۶ درصد، ۰.۳ درصد، ۰.۳ درصد و منفی ۰.۸ درصد رشد داشته اند.

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا

رشد کیفیت علم در سال ۲۰۲۰

رئیس ISC گفت: متوسط استناد نرمال شده مقالات ایران در اسکوپوس در سال ۲۰۲۰ هم اکنون ۱.۱۴ است. این بدان معنی است که مقالات ایران ۱۴ درصد بیش از متوسط بین المللی استناد دریافت می کنند. استنادها به صورت مرتب در حال تغییر هستند. بنابراین، این شاخص نیز به صورت مرتب در حال تغییر است.

وی افزود: هم اکنون میزان شاخص متوسط استناد نرمال شده برای مقالات ایران در سال ۲۰۱۹ در اسکوپوس ۱.۰۸ است، این بدان معنی است که مقالات ایران درسال ۲۰۱۹ حدود ۰.۰۸ درصد بیش از متوسط بین المللی استناد دریافت کرده اند. بنابراین در سال ۲۰۲۰ مقالات ایران ۰.۰۶ درصد بیش از سال ۲۰۱۹ استناد دریافت کرده اند.

دهقانی یادآور شد: اگر این مقدار را به تعداد استنادها تبدیل کنیم می بینیم که میزان استنادهای سال ۲۰۲۰ کمتر از سال ۲۰۱۹ است، اما در شاخص متوسط استناد نرمال شده که در اسکوپوس با عنوان Field weighted citation impact معرفی شده است تعداد استنادها بر حسب رشته و سال انتشار مقاله نرمال سازی می شود.

وی اظهار داشت: مقاله ای که در سال ۲۰۱۹ منتشر شده با مقالات ۲۰۱۹ و مقاله ای که در سال ۲۰۲۰ منتشر شده با مقالات سال ۲۰۲۰ مقایسه می شود. به عبارت دیگر مقاله ای که در سال ۲۰۱۹ منتشر شده فرصت بیشتری برای دریافت استناد داشته تا مقاله ای که در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است.

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا

وی افزود: بررسی رتبه جهانی ایران از نظر شاخص استناد نرمال شده در طول ۱۰ سال گذشته نشان می دهد که کشور در سال ۲۰۱۱ در جایگاه ۲۲ بود که به تدریج این جایگاه بهبود یافته است. به طوری که در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ در جایگاه ۱۷ و نهایتا در سال ۲۰۲۰ به جایگاه ۱۶ ارتقا یافته است.

دهقانی ادامه داد: بنابراین ایران در بعد کیفیت پژوهش در طول ۱۰ سال گذشته ۶ پله ارتقا داشته است. این درحالی است که جایگاه کشور از نظر کمیت و حجم انتشارات علمی در همین سال ۱۵ می باشد و این حاکی از توجه بیشتر و تاکید بر کیفیت در مقایسه با کمیت و حجم تولیدات علمی در سال های اخیر است.

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا

رئیس ISC گفت: بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران به سرعت در حال رشد است، اما به هر ترتیب کشور نیازمند به تقویت خود در حوزه مرجعیت علمی است. ایران براساس استناد نرمال شده در سال ۲۰۱۹ رتبه ۱۷ و در سال ۲۰۲۰ رتبه ۱۶ دنیا را در اختیار دارد. کشورهای سوئیس، دانمارک، هلند، بلژیک، استرالیا، انگلستان، سوئد، ایتالیا، اتریش، کانادا، آمریکا، آلمان، فرانسه، اسپانیا، تایوان به مراتب استنادهای بیشتری نسبت به ایران دریافت می کنند.

وی گفت: مرجعیت علمی اولین بند از سند سیاست های علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری را تشکیل می دهد و تقویت آن با هدف توسعه قلمروهای علم کشور از اهمیت برخوردار است. به هرحال رشد ایران و همچنین رتبه استنادی کشور نشان می دهد که تلاش روز افزون در جهت کسب مرجعیت در حال رشد است.

رشد مشارکت های بین المللی در علم در سال ۲۰۲۰

دهقانی اظهار داشت: یکی از شاخص های رشد مشارکت علمی در سطح بین المللی انجام تحقیقات مشترک بین دو یا چند کشور است که در نهایت از طریق مقالات با توجه به وابستگی سازمانی ذکر شده بر روی آنها قابل شمارش است. جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۰ بیش از یک سوم مقالاتش در اسکوپوس با مشارکت بین المللی به رشته تحریر درآمده است که این رقم حدود ۳۰.۷ درصد است.

وی ادامه داد: در سال ۲۰۱۹ میزان مقالات با مشارکت بین الملل ایران به ۲۷.۴ درصد رسید، بنابراین در مقایسه با سال ۲۰۱۹ پژوهشگران ایران حدود ۳.۳ درصد به مشارکت های بین المللی شان اضافه شده است. باید در نظر داشت که در سال ۲۰۲۰ مقالات بیشتری در سطح بین المللی از پژوهشگران ایرانی منتشر شده ولی با این حال میزان مشارکت های بین المللی افزایش یافته است.

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا

رشد تعداد مقالات یک درصد برتر پراستناد پایگاه وب آو ساینس در سال ۲۰۲۰

دهقانی ادامه داد: سهم مقالات ایران از مقالات یک درصد برتر پراستناد در اسکوپوس در سال ۲۰۲۰ به ۱.۳ درصد رسیده است که در سال ۲۰۱۹ این رقم ۱.۲ درصد بود. بنابراین تعداد مقالات یک درصد برتر پراستناد ایران حدود ۰.۱ درصد افزایش یافته است.

وی افزود: برای انتخاب مقالات یک درصد برتر پراستناد، در گام نخست اسکوپوس، مقالات را بر حسب رشته های موضوعی در هر سال تفکیک می کند. علت این امر تفاوت تعداد استنادهای دریافتی در رشته های مختلف است. اندازه و فرهنگ در رشته های مختلف عامل اصلی تفاوت در تعداد استنادهای دریافتی است.

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا

رشد تعداد مقالات ایران در نشریات چارک اول ) Q۱ ( در سال ۲۰۲۰

رئیس ISC افزود: در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۲ درصد مقالات ایران در نشریات Q۱ اسکوپوس منتشر شده اند. سهم مقالات ایران در مجلات Q۱ در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۹ درصد بود. بنابراین پژوهشگران ایرانی در سال ۲۰۲۰ نسبت به ۲۰۱۹ حدود ۳ درصد بیشتر در نشریات Q۱ مقاله منتشر کرده اند.

رتبه سومی ایران در رشد کمیت پژوهش در میان ۲۰ کشور برتر دنیا

وی ادامه داد: هر چند انتشار نتایج پژوهش در معتبرترین مجلات بین المللی نشان از قدرت علمی اعضای هیات علمی کشور دارد، اما بر اساس سیاست های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری، کمیت تولید علم تنها یکی از ابعاد توسعه علمی است. لذا توجه به سایر ارکان تولید علم شامل دیپلماسی علمی، کیفیت تولیدات علمی و اثرگذاری فنآورانه و نوآورانه از عوامل بسیار با اهمیتی هستند که نباید نادیده انگاشته شوند. به هر ترتیب مهمترین مسئله حال حاضر کشور هدایت مقالات علمی به سمت نیازهای جامعه است.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

پیشگیری نقش کلیدی در ارتقای سطح سلامت جامعه دارد

پیشگیری نقش کلیدی در ارتقای سطح سلامت جامعه دارد
36 دقیقه پیش
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: استقرار کامل پزشکی خانواده، زمینه‌ساز گسترش اقدامات پیشگیرانه و ارتقای سلامت جامعه است.

ارتباط چربی شکم با بیماری پوستی پسوریازیس

ارتباط چربی شکم با بیماری پوستی پسوریازیس
36 دقیقه پیش
یک مطالعه جدید می‌گوید که به نظر می‌رسد چربی شکم، نسبت به چربی موجود در سایر نقاط بدن، نشانه هشدار دهنده قوی‌تری برای پسوریازیس است.

اعلام شرایط قیمت گذاری تجهیزات پزشکی با ارز ۴۲۰۰ تومانی

اعلام شرایط قیمت گذاری تجهیزات پزشکی با ارز ۴۲۰۰ تومانی
36 دقیقه پیش
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو گفت: در حال حاضر مقداری کالا با ارز ترجیحی در انبار شرکت‌ها موجود است، اما اجازه قیمت گذاری جدید داده نمی‌شود.

پلاسما؛ از اهدای داوطلبانه تا فروش داروها

پلاسما؛ از اهدای داوطلبانه تا فروش داروها
36 دقیقه پیش
مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران گفت: پلاسما و خون کامل ممکن است یکسان باشند اما تفاوت آن‌ها در فرآیند اهدا، کاربرد درمانی و نقش استراتژیک در تولی...

آتش سوزی در بیمارستان قلب شهید رجایی؛ دستگیری فرد متخلف

آتش سوزی در بیمارستان قلب شهید رجایی؛ دستگیری فرد متخلف
36 دقیقه پیش
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران از آتش سوزی در بخش اداری این بیمارستان در نخستین ساعات صبح امروز، سه شنبه ۲۰ خردادماه ...

نظام پزشکی اسامی افراد مداخله گر در امور پزشکی را اعلام کرد

نظام پزشکی اسامی افراد مداخله گر در امور پزشکی را اعلام کرد
36 دقیقه پیش
سازمان نظام پزشکی با هشدار درباره فعالیت افراد فاقد صلاحیت در حوزه درمان، فهرستی درباره فعالیت افراد فاقد صلاحیت در حوزه درمان، از متخلفان را منتشر کرد.

خبرگزاری مهر و انجمن اهدای عضو ایرانیان تفاهم‌نامه امضا کردند

خبرگزاری مهر و انجمن اهدای عضو ایرانیان تفاهم‌نامه امضا کردند
36 دقیقه پیش
تفاهم‌نامه همکاری خبرگزاری مهر و انجمن اهدای عضو برای ترویج فرهنگ اهدای عضو امضا شد.

پرستاران از «پرستاری» فرار می‌کنند

پرستاران از «پرستاری» فرار می‌کنند
36 دقیقه پیش
دبیرکل خانه پرستار، معتقد است به جای استفاده از واژه «مهاجرت» پرستاران، باید بگوییم پرستاران از حرفه «پرستاری» فرار می کنند.

تصادف شدید اتوبوس و کامیون در محور جاجرود

تصادف شدید اتوبوس و کامیون در محور جاجرود
36 دقیقه پیش
تصادف شدید اتوبوس و کامیون در محور جاجرود صورت گرفت و ۶ تیم اورژانس به محل حادثه رسیدند و عملیات امدادرسانی همچنان در حال انجام است.

خودکفایی ایران در تولید کیسه خون و تجهیزات انتقال خون

خودکفایی ایران در تولید کیسه خون و تجهیزات انتقال خون
36 دقیقه پیش
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران از پیشرفت‌های فناورانه ایران در زمینه انتقال خون به خودکفائی کامل کشور در تولید کیسه‌های خون خبر داد.

تأکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر ضرورت بازسازی بیمارستان بهارلو

تأکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر ضرورت بازسازی بیمارستان بهارلو
36 دقیقه پیش
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر ضرورت نوسازی و انتقال بیمارستان بهارلو به مکان جدید تأکید کرد.

انتقال HPV از استخر و دستشویی عمومی واقعیت دارد؟

انتقال HPV از استخر و دستشویی عمومی واقعیت دارد؟
36 دقیقه پیش
استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتقاد از انتشار اطلاعات نادرست درباره ویروس HPV در شبکه‌های اجتماعی، بر لزوم نظارت و آگاه‌سازی عمومی تأکی...

توصیه‌های تغذیه‌ای در شرایط آلودگی هوا

توصیه‌های تغذیه‌ای در شرایط آلودگی هوا
36 دقیقه پیش
در دهه‌های اخیر برخی از مطالعات نشان داده‌اند که اثرات مضر ناشی از آلاینده‌های هوا مثل ذرات معلق بر سلامتی می‌تواند از طریق دریافت مواد مغذی ضروری و اسیدهای ...

معجونی برای رفع عطش، کنترل وزن و تقویت خلق‌وخو

معجونی برای رفع عطش، کنترل وزن و تقویت خلق‌وخو
36 دقیقه پیش
با شروع روزهای گرم سال، آب دوغ خیار به عنوان یک غذای ساده و خنک، می‌تواند بهترین همراه شما برای مقابله با گرما و تأمین سلامت بدن باشد.

خواص درمانی زیتون را بشناسیم؛ پیشگیری از سرطان و سکته مغزی

خواص درمانی زیتون را بشناسیم؛ پیشگیری از سرطان و سکته مغزی
36 دقیقه پیش
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، پیرامون خواص غذایی و درمانی روغن زیتون، نکاتی را مطرح کرد.

کاهش موالید یک زنگ خطر جدی برای کشور است

کاهش موالید یک زنگ خطر جدی برای کشور است
36 دقیقه پیش
عضو هیئت مدیره انجمن متخصصین زنان و زایمان ایران گفت: در حال حاضر میزان موالید کشور ما به کمتر از یک میلیون رسیده و این یک زنگ خطر بسیار جدی برای کشور است.

استقرار آزمایشی دستگاه پرتودهی پیشرفته در سازمان انتقال خون ایران

استقرار آزمایشی دستگاه پرتودهی پیشرفته در سازمان انتقال خون ایران
36 دقیقه پیش
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران از استقرار آزمایشی یک دستگاه پرتودهی پیشرفته ویژه فرآورده‌های خونی در این سازمان خبر داد.

آغاز طرح ملی پوشش همگانی بیمه سلامت

آغاز طرح ملی پوشش همگانی بیمه سلامت
36 دقیقه پیش
مدیر کل بیمه‌گری و جذب منابع سازمان بیمه سلامت ایران، از اجرای قریب‌الوقوع طرح ملی بیمه همگانی سلامت برای همه مردم کشور خبر داد.

با خوردن این میوه افسرده نمی‌شوید

با خوردن این میوه افسرده نمی‌شوید
36 دقیقه پیش
توت سفید حاوی ویتامین‌های گروه B است. از این رو می‌تواند در کاهش و رفع ترس، اضطراب، عصبانیت و هیجان و استرس مفید و مؤثر باشد. دم کرده پوست درخت توت سفید دارا...

انتشار فهرست مداخله گران درمان؛ زنگ هشدار برای سلامت عمومی

انتشار فهرست مداخله گران درمان؛ زنگ هشدار برای سلامت عمومی
36 دقیقه پیش
مدیرکل اقتصاد و درمان سازمان نظام پزشکی یکی از دلایل انتشار فهرست اخیر افراد مداخله گر در درمان را موج گسترده تبلیغات افراد غیرمجاز در فضای مجازی و رسانه‌ها ...

اهمیت صنعت گیاهان دارویی در رشد اقتصادی کشور

اهمیت صنعت گیاهان دارویی در رشد اقتصادی کشور
36 دقیقه پیش
معاون وزیر علوم، بر اهمیت استفاده از ظرفیت گیاهان دارویی در کشور برای ایجاد اشتغال و کسب درآمد تأکید کرد.

چگونه خطر چاقی دوران کودکی را پیش‌بینی کنیم؟

چگونه خطر چاقی دوران کودکی را پیش‌بینی کنیم؟
36 دقیقه پیش
یک مطالعه جدید می‌گوید کودکان پیش‌دبستانی که به طور طبیعی وزن کم نمی‌کنند، بیشتر احتمال دارد تا سن ۹ سالگی به چاقی کامل دوران کودکی مبتلا شوند.

مراقب سکته قلبی خاموش باشید

مراقب سکته قلبی خاموش باشید
36 دقیقه پیش
یک متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی، نسبت به خطر سکته قلبی خاموش هشدار داد.

تغذیه؛ نسخه‌ای برای سلامتی یا تجویزی برای بیماری؟

تغذیه؛ نسخه‌ای برای سلامتی یا تجویزی برای بیماری؟
36 دقیقه پیش
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: رژیم غذایی سالم نقش کلیدی در حفظ سلامت کبد و پیشگیری از بیماری‌های مختلف دارد.

خطر گرایش متخصصین زنان به انجام اعمال زیبایی

خطر گرایش متخصصین زنان به انجام اعمال زیبایی
36 دقیقه پیش
رئیس انجمن متخصصین زنان و زایمان ایران، نسبت به خطر مهاجرت متخصصین زنان و زایمان از حیطه بارداری و زایمان به انجام اعمال زیبایی هشدار داد.

اجرای طرح ملی «مهر شفا» در غرب تهران

اجرای طرح ملی «مهر شفا» در غرب تهران
36 دقیقه پیش
کلنگ احداث مرکز درمانی شهید حاج قاسم سلیمانی، در قالب طرح ملی «مهر شفا»، در غرب تهران به زمین خورد.

کاهش وزن در میانسالی می‌تواند به طول عمر بیفزاید

کاهش وزن در میانسالی می‌تواند به طول عمر بیفزاید
36 دقیقه پیش
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که کاهش تنها ۶.۵ درصد از وزن بدن در میانسالی ممکن است خطر ابتلا به بیماری و مرگ زودرس را در سنین بالاتر کاهش دهد.

سایه بحران ناباروری بر آینده ایران؛ کلید مقابله با چالش جمعیتی چیست؟

سایه بحران ناباروری بر آینده ایران؛ کلید مقابله با چالش جمعیتی چیست؟
36 دقیقه پیش
یک فوق تخصص نازایی گفت: تنها سه، چهار سال فرصت برای کنترل روند پیری جمعیت باقی مانده و اطلاع‌رسانی علمی و دقیق به جوانان، بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

۷ درصد تولید ناخالص ملی ما در تصادفات پودر می‌شود

۷ درصد تولید ناخالص ملی ما در تصادفات پودر می‌شود
36 دقیقه پیش
رئیس پلیس راهور فراجا گفت: ۷ درصد از تولید ناخالص ملی ما بر اثر تصادفات در کشور پودر می‌شود.

زوال عقل با بیماری‌های قلبی و متابولیک مرتبط است

زوال عقل با بیماری‌های قلبی و متابولیک مرتبط است
36 دقیقه پیش
یک مطالعه جدید می‌گوید بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و دیابت در بسیاری از موارد زوال عقل نقش دارند.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)