میرنیوز
به گزارش ایسنا، اکثر پنیرهای سنتی بر حسب تجربه قدیمی دامداران، به طور عمده از شیر خام گوسفند و بز، بدون استفاده از آغازگر تولید میشوند.این پنیرها علیرغم برتریهای حسی از نظر طعم و... نسبت به پنیرهای صنعتی، احتمال آلودگی دارند. چرا که ممکن است شیر خام در مراحل تولید، پس از دوشیدن و زمان آمادهسازی پنیر، به انواع باکتریهای فاسد کننده و بیماریزا مثل «اشرشیاکلای» آلوده شود.
باکتری اشرشیاکلای؛ جزو باکتریهای طبیعی (فلور) روده تمام حیوانات خونگرم است. حضور این باکتری در آب و غذا به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی و حضور احتمالی عوامل بیماریزا شناخته شده است.
باکتری اشرشیاکلای، سویههای مختلفی دارد و «اشرشیاکلای انتروهموراژیک» یکی از مهمترین عوامل بیماریزای خطرناک است که میتواند در زمان همهگیریهای ناشی از مصرف غذاهای آلوده، باعث مرگومیر زیادی شود. این باکتری در انسان اسهال و کولیت خونریزیدهنده ایجاد میکند. سم «شیگاتوکسین» که توسط برخی سویههای اشرشیاکلای از جمله اشرشیاکلای انتروهموراژیک، ساخته میشود، از عوامل اصلی ایجادکننده مسمومیت غذایی هستند.
گوسفند و بز از منابع مهم باکتریهای تولیدکننده شیگاتوکسین هستند و آلودگی شیر به مدفوع این حیوانات و استفاده از آن برای تولید فرآوردههای لبنی میتواند در انسان ایجاد مسمومیت کند.
با توجه به اهمیت این باکتری در ایجاد مسمومیتها و تاکید سازمان جهانی بهداشت بر پایش مستمر سویههای بیماریزای باکتری اشرشیاکلای، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی سمنان در مطالعهای شیوع این باکتری را در پنیر سنتی سمنان، مورد ارزیابی قرار دادند.
«مریم ملکیپروری»، «مهنوش پارساییمهر»؛ پژوهشگران گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی دانشگاه سمنان به همراه دیگر همکارانشان در گروه پاتوبیولوژی دانشگاه سمنان در این مطالعه مشارکت داشتند.
در این مطالعه ۱۰۰ نمونه پنیر از پنج سرداب در مناطق ییلاقی مختلف شمال سمنان (مهدیشهر و شهمیرزاد) در مدت یک سال و در فصلهای مختلف جمعآوری شد و با استفاده از ظروف استریل به آزمایشگاه منتقل شدند. این نمونهها از نظر وجود باکتریهای بیماریزای اشرشیاکلای مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی میزان بیماریزایی باکتریهای این نمونهها نیز با استفاده از آزمایش PCR، وجود چهار ژن حدت یا ویرولانس در آنها بررسی شد.
در این مطالعه از ۱۰۰ نمونه پنیر سنتی بررسیشده، تعداد ۵۹ سویه اشرشیاکلای جداسازی شد. از این تعداد، ۵۵ باکتری (۹۳ درصد) دارای ژنهای حدت بودند. وجود ژنهای حدت به این معنا است که این باکتریها میتوانند باعث بروز بیماری شوند.
از میان باکتریهای دارای ژن حدت، ۴۴ جدایه بیشتر از یک ژن حدت داشتند و ۱۱ جدایه تنها حامل یک ژن حدت بودند.
نتایج این مطالعه در خصوص آلودگی پنیر سنتی بسیار نزدیک به مطالعات ده سال گذشته است. وجود اشرشیاکلای در نمونههای پنیر سنتی در این مطالعه میتواند ناشی از درصد کم نمک در نمونهها و مقاومت باکتی اشرشیاکلای به شرایط اسیدی پنیر باشد.
این نتایج حاکی از آن است که تقریبا ۶۰ درصد پنیرهای سنتی سمنان به باکتری بیماریزای اشرشیاکلای آلوده هستند. این پنیرها قابل مصرف نیستند و سلامت جامعه را تهدید میکنند.
پژوهشگران این مطالعه میگویند: «با توجه به شیوع اشرشیاکلایهای حاوی ژنهای حدت در جدایههای اشریشیاکلای بیماریزا در پنیرهای سنتی، به کارگیری روشهای مولکولی به منظور بررسی کنترل کیفیت میکروبی این محصولات، ضروری به نظر میرسد.
نتایج این مطالعه دی ماه سال جاری به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی مولکولی شیوع و شناسایی اشرشیاکلای انتروهموراژیک جداسازی شده از یک نوع پنیر سنتی ایرانی» در نشریه کومش؛ فصلنامه دانشگاه علوم پزشکی سمنان منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا