میرنیوز

ضرورت افزایش اعتبارات پژوهشی کشور/ آمادگی شورا برای حمایت لازم از پژوهشگاه‌های ملی کشور

ضرورت افزایش اعتبارات پژوهشی کشور/ آمادگی شورا برای حمایت لازم از پژوهشگاه‌های ملی کشور 5 سال پیش

به گزارش ایسنا، دکتر سعیدرضا عاملی روزگذشته (سه‌شنبه، 11 آذر) در نشست مجمع پژوهشگاه‌های ملی کشور با حضور دکتر رحیمی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و روسای پژوهشگاه‌های عضو مجمع با گرامیداشت یاد دانشمند شهید محسن فخری‌زاده، اظهار کرد: تدوین اسناد ملی در برش‌های موضوعی پژوهش و فناوری که در این جلسه هم مطرح شد، اقدامی کاملاً ضروری است و در حوزه‌هایی که پژوهشگاه‌های ملی داریم، اسناد ملی باید ترجیحاً توسط پژوهشگاه ذی نفع و همکاری دستگاه‌های اجرایی تهیه شود.

وی با بیان اینکه در زمینه بودجه پژوهشی هم نیازمند کار جدی هستیم، گفت: براساس اعلام معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سهم اعتبارات پژوهشی از تولید ناخالص ملی از ۰.۴۷ درصد به ۰.۸۰ درصد رسیده که با توجه به سهم ۴ درصدی مقرر و سرمایه عظیم انسانی موجود در کشور، همچنان فاصله زیادی با وضع مطلوب دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اهمیت شاخص بودجه "تحقیق حین کار" که برای برخی شرکت های بزرگ خارجی بین ۱۹ تا ۲۲ میلیارد دلار در سال است، متذکر شد: در حالی که در تمام دنیا، نسبت قابل توجهی بین بودجه و پیشرفت وجود دارد؛ سهم تحقیق و توسعه از بودجه کشور همچنان بسیار کم است و متاسفانه بخش خصوصی ما هم بودجه مناسبی را به این بخش اختصاص نمی‌دهد.

عاملی با اشاره به سخنان دبیر مجمع پژوهشگاه های ملی مبنی بر طولانی بودن فرایندها در شورای عالی و ضرورت تفویض اختیارات به مراکز علمی در امور جاری خود، گفت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی آمادگی لازم در زمینه تفویض اختیارات به صورت مصداقی و بعد از کارشناسی لازم وجود دارد و به هیچ وجه دنبال بزرگ کردن تشکیلات نیستیم و بر اساس مصوبه جلسه هفتصد شورای عالی انقلاب فرهنگی در ذیل ستاد نقشه جامع علمی کشور اختیاراتی تفویض شده است و امکان تصویب و ابلاغ توسط رئیس ستاد نقشه جامع وجود دارد و باید این ظرفیت در خدمت نظام علم و فناوری کشور قرار گیرد.

وی افزود: معتقدم که تمام ظرفیت‌های پژوهشی کشور می‌تواند در خدمت نظام سیاستگذاری قرار گیرد و اگر بتوانیم در قالب لایحه از مسیر ذینفع به سیاستگذاری برسیم، سیاست‌های مصوب زمینه اجرایی بهتری خواهد داشت و امکان مناسب‌تری را برای پیشرفت کشور فراهم می‌کند.

عاملی با نقل قولی از یکی از صاحب‌نظران برجسته حوزه نوآوری که از خلاقیت به عنوان قدرت تعبیر کرده است، گفت: خلاقیت و نوآوری باید به عنوان منبعی برای پیشرفت و اقتدار علمی و فناوری ایران در عرصه جهانی مورد توجه قرار گیرد. یکی از رویکردهای نوآوری، حل مسائل و مشکلات کشور است که ولو در حد رفع مشکل کوچک در یک منطقه محدود باشد، ارزش زیادی دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه بر اهمیت توجه به حوزه آینده اندیشی و آیندهنگری در همه حوزه‌های پژوهش و فناوری و ضرورت سرمایه‌گذاری و فعالیت همه پژوهشگاه‌ها در این زمینه گفت: صنعت و کشاورزی جهان به سمت صنعت ۴ و کشاورزی ۴ حرکت کرده است که تلفیقی از ظرفیت‌های فیزیکی و سایبرنتیک است که نباید از این قبیل تحولات که تاثیر چشمگیری بر بخش های مختلف گذاشته، غافل شد.

استاد دانشگاه تهران با تاکید بر ضرورت هدفمندی و ترسیم مسیری مشخص برای فعالیت های علمی و فناوری اظهار کرد: هدف گذاری مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب بر تحقق "تمدن نوین اسلامی" است که می تواند پایه مناسبی برای هدفگذاری علم و فناوری کشور باشد و اساساً فکر کردن به آن، دکترین ما را تغییر می دهد. البته ممکن است مفهوم تمدن نوین اسلامی به سادگی روشن نباشد که لازم است وزارت علوم و موسسات پژوهشی در این زمینه وارد شوند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: تمدن نوین اسلامی موضوع بسیار مهمی است که باید همه ما در مسیر تحقق آن نقش آفرینی کنیم و لازم است نقشی که هر یک از موسسات پژوهشی ما باید در نیم قرن آینده برای دستیابی به آن ایفا کنند از ابتدا مشخص شود.

عاملی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نابرابری ها و فقر گسترده در جهان امروز، اظهار کرد: قطعاً بزرگترین سرمایه و نقطه قوت ما برای رفع این معضل جهانی و تامین عدالت و رفاه اجتماعی، دانایی و تخصص گرایی است که خوشبختانه با توجه به ظرفیت علمی بسیار بالای موجود، مسیری قابل پیمودن را پیش رو داریم.

وی با اشاره به ضعف ها و مشکلات موجود در حوزه‌هایی نظیر فناوری اطلاعات و ارتباطات که خصوصاً پس از پاندمی کرونا نمود ملموس تری پیدا کرده، گفت: برخی علت کیفیت نامناسب ارتباطات و مشکلات و محدودیتهای موجود در زمینه خدمات الکترونیکی و سیستم های آموزش مجازی را تماماً به محدودیت پهنای باند اینترنت نسبت می دهند در حالی که با همین پهنای باند محدود برخی نرم افزارهای شبکه های اجتماعی خارجی کارایی بالایی دارند این مساله نشان می دهد که بخش قابل توجهی از مشکلات این حوزه به ضعف نرم افزاری برمی گردد. شرکت گوگل با درآمدی بالغ بر ۱۶۸ میلیارد دلار در سال (۲۰۱۹)، رقمی حدود ۱۶ میلیارد دلار را که معادل سود سالانه آن است صرف تحقیق و توسعه می کند و جالب است که از بین ۹۲ هزار نفر کارشناس فعال در گوگل حدود هزار نفر آنها ایرانی هستند یعنی ظرفیت انسانی لازم برای رفع مشکلات نرم افزاری موجود در کشور به سادگی قابل تامین است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان با ابراز خرسندی از  توانمندی ها و اقدامات پژوهشگاه‌های عضو مجمع پژوهشگاه های ملی و توصیه به شبکه سازی و هم افزایی ظرفیت‌های موجود در پژوهشگاه‌ها و موسسات پژوهشی کشور ابراز امیدواری کرد که با فراهم شدن شرایط از پژوهشگاه ها بازدید و از نزدیک در جریان فعالیت‌ها و مسائل و نقطه نظرات پژوهشگران قرار بگیرد.

دکتر غلامحسین رحیمی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم هم در سخنانی در این نشست با تقدیر از دکتر عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به دلیل حضور در جمع روسای پژوهشگاه‌های عضو مجمع پژوهشگاه‌های ملی کشور و تقدیر از فعالیت‌های مجمع در ایجاد هماهنگی و فراهم کردن زمینه همفکری و هم افزایی ظرفیت‌های پژوهشی موجود، اظهار کرد: مجمع پژوهشگاه‌های ملی از ظرفیتی بی‌بدیل در حوزه پژوهش و فناوری کشور برخوردار است و هر یک از پژوهشگاههای عضو مجمع می‌توانند به عنوان نماینده وزارت علوم در حوزه تخصصی خود در سیاستگذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های مختلف به کمک دولت بیایند.

وی با دعوت از دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برای بازدید از پژوهشگاهها، پارک‌های علم و فناوری و دیگر واحدهای تحقیقاتی فناوری وزارت علوم عنوان کرد: به رغم تاکید قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه به رسیدن سهم اعتبارات بخش پژوهش به چهار درصد تولید ناخالص ملی در پایان برنامه، سهم این بخش تنها حدود نیم درصد است. صندوق‌های پژوهش و فناوری بستر خوبی برای جمع‌آوری اعتبارات پژوهشی تخصیص یافته از محل اعتبارات دستگاه‌های اجرایی و معافیت های مالیاتی معادن و … است که می‌توان این اعتبارات را صرف پژوهش در همان بخش ها کرد.

رحیمی خاطرنشان کرد: مذاکرات و هماهنگی های لازم با سازمان برنامه و بودجه انجام شده تا در سال جهش تولید شاهد ابلاغ این دستورالعمل باشیم و امیدوارم اعتبار خوبی به صندوق اختصاص داده شود.

دکتر حسین میرزائی، دبیر مجمع پژوهشگاه‌های ملی کشور و رییس موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی هم در سخنانی با اشاره به ضرورت هماهنگی‌های لازم بین دولت و مجلس برای حمایت موثرتر از پژوهشگاه‌های ملی، توجه و احترام به شئون هیئت امنایی مراکز پژوهشی و آموزشی کشور به‌ویژه مفاد ماده۱ احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور و اختیارات تفویض شده به پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌ها را در رشد و بالندگی علمی این مراکز موثر دانست و بر حفظ و پاسداشت آن توسط نهادهای تصمیمگیر تاکید کرد.

طبق اعلام روابط عمومی وزارت علوم، در ابتدای این جلسه همچنین گزارش‌هایی از فعالیتها و دستاوردهای پژوهشگاه‌های عضو مجمع شامل سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)، پژوهشگاه هوافضا، پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، پژوهشگاه رنگ، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، پژوهشگاه مواد و انرژی، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنیک و زیست‌فناوری، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی و مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی توسط روسای پژوهشگاه‌ها ارائه شد و ظرفیت‌ها و بخشی از طرح‌ها و دستاوردهای شاخص آنها معرفی شد.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

پیام تسلیت وزیر ارتباطات در پی شهادت فرماندهان و دانشمندان هسته‌ای

پیام تسلیت وزیر ارتباطات در پی شهادت فرماندهان و دانشمندان هسته‌ای
یک ساعت پیش
در پی حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی، وزیر ارتباطات شهادت فرماندهان و دانشمندان هسته‌ای کشور را تسلیت گفت.

اطلاعیه دانشگاه آزاد در پی شهادت دکتر طهرانچی؛ رنجبر سرپرست شد

اطلاعیه دانشگاه آزاد در پی شهادت دکتر طهرانچی؛ رنجبر سرپرست شد
یک ساعت پیش
در پی اقدام مذبوحانه صبح امروز رژیم صهیونیستی دانشمند فرزانه،پارسای مجاهد استاد فرهیخته دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به شهادت رسید.

آماده‌باش اورژانس‌ها و مراکز درمانی برای امدادرسانی به حادثه‌دیدگان

آماده‌باش اورژانس‌ها و مراکز درمانی برای امدادرسانی به حادثه‌دیدگان
یک ساعت پیش
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت از آمادگی اورژانس‌ها و مراکز درمانی برای امدادرسانی به حادثه‌دیدگان حمله رژیم صهیونی خبر داد.

سازمان غذا و دارو در حالت آماده‌باش قرار گرفت

سازمان غذا و دارو در حالت آماده‌باش قرار گرفت
یک ساعت پیش
سازمان غذا و دارو اعلام کرد که در حالت آماده‌باش قرار گرفته است.

ولایتی: دکتر طهرانچی در عرصه فیزیک هسته‌ای پژوهشگری پیشرو بود

ولایتی: دکتر طهرانچی در عرصه فیزیک هسته‌ای پژوهشگری پیشرو بود
یک ساعت پیش
رئیس هیئت موسس دانشگاه آزاد با صدور پیام تسلیتی گفت: دکتر طهرانچی از چهره های ممتاز علمی کشور بود که هم در عرصه فیزیک هسته‌ای و لیزر به عنوان پژوهشگری پیشرو ...

افزایش بودجه واحدهای پیشرو دانشگاه آزاد تا سقف ۱۷۰درصد

افزایش بودجه واحدهای پیشرو دانشگاه آزاد تا سقف ۱۷۰درصد
2 ساعت پیش
بر اساس نظام ارزیابی جدید دانشگاه آزاد، واحدهایی که عملکرد بهتری داشته باشند، می‌توانند تا ۱۷۰ درصد بودجه بیشتر دریافت کنند. این مشوق‌ها محدود نیست و به میزا...

جامعه پزشکی آماده ارائه خدمات کامل به مجروحین حمله تروریستی است

جامعه پزشکی آماده ارائه خدمات کامل به مجروحین حمله تروریستی است
2 ساعت پیش
رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور، ضمن محکومیت شدید اقدام تروریستی اسرائیل، از آمادگی کامل مراکز درمانی کشور برای رسیدگی به مجروحین خبر داد.

فریاد انتقام در قلب پایتخت؛ تجمع دانشجویی-مردمی در میدان انقلاب

فریاد انتقام در قلب پایتخت؛ تجمع دانشجویی-مردمی در میدان انقلاب
2 ساعت پیش
تجمع دانشجویی–مردمی در محکومیت اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و با مطالبه انتقامی جدی و دردناک، امروز ساعت ۱۰:۳۰ در میدان انقلاب برگزار می‌شود.

ضرورت بازنگری و کارشناسی جدی در تعرفه اپراتورهای ارتباطی

ضرورت بازنگری و کارشناسی جدی در تعرفه اپراتورهای ارتباطی
2 ساعت پیش
عضو کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات گفت: نیازمند انجام یک کار کارشناسی دقیق در تعرفه اپراتورها هستیم، مردم نیز معمولاً با پرداخت هزینه‌ای که منجر به دریافت خدم...

اطلاعیه دانشگاه آزاد در پی شهادت دکتر طهرانچی/رنجبر سرپرست شد

اطلاعیه دانشگاه آزاد در پی شهادت دکتر طهرانچی/رنجبر سرپرست شد
2 ساعت پیش
در پی اقدام مذبوحانه صبح امروز رژیم صهیونیستی دانشمند فرزانه،پارسای مجاهد استاد فرهیخته دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به شهادت رسید.

میوه‌ای برای تقویت ایمنی بدن و سلامت گوارش

میوه‌ای برای تقویت ایمنی بدن و سلامت گوارش
3 ساعت پیش
ازگیل، میوه‌ای کوچک و خوش‌طعم که نه تنها خوراکی لذیذ است بلکه سرشار از خواص مفید برای سلامت بدن به ویژه تقویت سیستم ایمنی و بهبود گوارش است.

ورزش احتمال شکست سرطان را افزایش می‌دهد

ورزش احتمال شکست سرطان را افزایش می‌دهد
4 ساعت پیش
یک مطالعه جدید می‌گوید انجام تمرینات منظم می‌تواند احتمال شکست سرطان را افزایش دهد.

پیشگیری نقش کلیدی در ارتقای سطح سلامت جامعه دارد

پیشگیری نقش کلیدی در ارتقای سطح سلامت جامعه دارد
11 ساعت پیش
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: استقرار کامل پزشکی خانواده، زمینه‌ساز گسترش اقدامات پیشگیرانه و ارتقای سلامت جامعه است.

ارتباط چربی شکم با بیماری پوستی پسوریازیس

ارتباط چربی شکم با بیماری پوستی پسوریازیس
11 ساعت پیش
یک مطالعه جدید می‌گوید که به نظر می‌رسد چربی شکم، نسبت به چربی موجود در سایر نقاط بدن، نشانه هشدار دهنده قوی‌تری برای پسوریازیس است.

اعلام شرایط قیمت گذاری تجهیزات پزشکی با ارز ۴۲۰۰ تومانی

اعلام شرایط قیمت گذاری تجهیزات پزشکی با ارز ۴۲۰۰ تومانی
11 ساعت پیش
مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو گفت: در حال حاضر مقداری کالا با ارز ترجیحی در انبار شرکت‌ها موجود است، اما اجازه قیمت گذاری جدید داده نمی‌شود.

پلاسما؛ از اهدای داوطلبانه تا فروش داروها

پلاسما؛ از اهدای داوطلبانه تا فروش داروها
11 ساعت پیش
مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران گفت: پلاسما و خون کامل ممکن است یکسان باشند اما تفاوت آن‌ها در فرآیند اهدا، کاربرد درمانی و نقش استراتژیک در تولی...

آتش سوزی در بیمارستان قلب شهید رجایی؛ دستگیری فرد متخلف

آتش سوزی در بیمارستان قلب شهید رجایی؛ دستگیری فرد متخلف
11 ساعت پیش
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بیمارستان قلب شهید رجایی تهران از آتش سوزی در بخش اداری این بیمارستان در نخستین ساعات صبح امروز، سه شنبه ۲۰ خردادماه ...

نظام پزشکی اسامی افراد مداخله گر در امور پزشکی را اعلام کرد

نظام پزشکی اسامی افراد مداخله گر در امور پزشکی را اعلام کرد
11 ساعت پیش
سازمان نظام پزشکی با هشدار درباره فعالیت افراد فاقد صلاحیت در حوزه درمان، فهرستی درباره فعالیت افراد فاقد صلاحیت در حوزه درمان، از متخلفان را منتشر کرد.

خبرگزاری مهر و انجمن اهدای عضو ایرانیان تفاهم‌نامه امضا کردند

خبرگزاری مهر و انجمن اهدای عضو ایرانیان تفاهم‌نامه امضا کردند
11 ساعت پیش
تفاهم‌نامه همکاری خبرگزاری مهر و انجمن اهدای عضو برای ترویج فرهنگ اهدای عضو امضا شد.

پرستاران از «پرستاری» فرار می‌کنند

پرستاران از «پرستاری» فرار می‌کنند
11 ساعت پیش
دبیرکل خانه پرستار، معتقد است به جای استفاده از واژه «مهاجرت» پرستاران، باید بگوییم پرستاران از حرفه «پرستاری» فرار می کنند.

تصادف شدید اتوبوس و کامیون در محور جاجرود

تصادف شدید اتوبوس و کامیون در محور جاجرود
11 ساعت پیش
تصادف شدید اتوبوس و کامیون در محور جاجرود صورت گرفت و ۶ تیم اورژانس به محل حادثه رسیدند و عملیات امدادرسانی همچنان در حال انجام است.

خودکفایی ایران در تولید کیسه خون و تجهیزات انتقال خون

خودکفایی ایران در تولید کیسه خون و تجهیزات انتقال خون
11 ساعت پیش
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران از پیشرفت‌های فناورانه ایران در زمینه انتقال خون به خودکفائی کامل کشور در تولید کیسه‌های خون خبر داد.

تأکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر ضرورت بازسازی بیمارستان بهارلو

تأکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر ضرورت بازسازی بیمارستان بهارلو
11 ساعت پیش
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بر ضرورت نوسازی و انتقال بیمارستان بهارلو به مکان جدید تأکید کرد.

انتقال HPV از استخر و دستشویی عمومی واقعیت دارد؟

انتقال HPV از استخر و دستشویی عمومی واقعیت دارد؟
11 ساعت پیش
استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتقاد از انتشار اطلاعات نادرست درباره ویروس HPV در شبکه‌های اجتماعی، بر لزوم نظارت و آگاه‌سازی عمومی تأکی...

توصیه‌های تغذیه‌ای در شرایط آلودگی هوا

توصیه‌های تغذیه‌ای در شرایط آلودگی هوا
11 ساعت پیش
در دهه‌های اخیر برخی از مطالعات نشان داده‌اند که اثرات مضر ناشی از آلاینده‌های هوا مثل ذرات معلق بر سلامتی می‌تواند از طریق دریافت مواد مغذی ضروری و اسیدهای ...

معجونی برای رفع عطش، کنترل وزن و تقویت خلق‌وخو

معجونی برای رفع عطش، کنترل وزن و تقویت خلق‌وخو
11 ساعت پیش
با شروع روزهای گرم سال، آب دوغ خیار به عنوان یک غذای ساده و خنک، می‌تواند بهترین همراه شما برای مقابله با گرما و تأمین سلامت بدن باشد.

خواص درمانی زیتون را بشناسیم؛ پیشگیری از سرطان و سکته مغزی

خواص درمانی زیتون را بشناسیم؛ پیشگیری از سرطان و سکته مغزی
11 ساعت پیش
عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، پیرامون خواص غذایی و درمانی روغن زیتون، نکاتی را مطرح کرد.

کاهش موالید یک زنگ خطر جدی برای کشور است

کاهش موالید یک زنگ خطر جدی برای کشور است
11 ساعت پیش
عضو هیئت مدیره انجمن متخصصین زنان و زایمان ایران گفت: در حال حاضر میزان موالید کشور ما به کمتر از یک میلیون رسیده و این یک زنگ خطر بسیار جدی برای کشور است.

استقرار آزمایشی دستگاه پرتودهی پیشرفته در سازمان انتقال خون ایران

استقرار آزمایشی دستگاه پرتودهی پیشرفته در سازمان انتقال خون ایران
11 ساعت پیش
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران از استقرار آزمایشی یک دستگاه پرتودهی پیشرفته ویژه فرآورده‌های خونی در این سازمان خبر داد.

آغاز طرح ملی پوشش همگانی بیمه سلامت

آغاز طرح ملی پوشش همگانی بیمه سلامت
11 ساعت پیش
مدیر کل بیمه‌گری و جذب منابع سازمان بیمه سلامت ایران، از اجرای قریب‌الوقوع طرح ملی بیمه همگانی سلامت برای همه مردم کشور خبر داد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)