میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در آستانه سالگرد شهادت پدر موشکی جمهوری اسلامی ایران، سردار رشید اسلام شهید تهرانی مقدم به میان همکاران و دوستان قدیمی ایشان رفتیم و برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای ایشان با آنها به گفتوگو پرداختهایم. تلاشهایی که امروز علاوه بر اینکه امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران را تأمین میکند، مظلومین جهان هم چشم امید به کمک آن دارند. تلاشهایی با ارادههای فولادین که ابهت پوشالی ابر قدرتهای جهان را فرو ریخت. نمونه بینظیر آن موشکهای حاج حسن بود که پایگاه آمریکایی عینالاسد را شخم زدند تا به جهانیان بفهماند که اگر کسی نگاه چپ به این کشور کند، عاقبت اینچنینی خواهد داشت. به همین دلیل به سراغ یکی از همکاران شهید حسن تهرانی مقدم رفتیم و با او به گفتوگو نشستیم، او هم مانند الگوی خود گمنامی را برگزید و اجازه نداد که نامی از او بردهشود، برای همین از وی به عنوان یک دوست و یک همکار یاد میکنیم. متن زیر مشروح گفتوگوی خبرنگار تسنیم با وی است.
در خصوص نحوه آشنایی خودتان با شهید تهرانی مقدم بفرمایید.
وقتی جنگ موشکی و جنگ شهری صدام بعثی علیه کشورمان شروع شد من با شهید تهرانیمقدم آشنا شدم. در آن دوران جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت که موشکپرانیهای بعثیها را پاسخ داده و مقابله به مثل کند. در یکی از پرتابها، موشکی به مشکلی برخورد کرده بود که همکاران شهید تهرانیمقدم از بنده و همکارانم خواستند که برای رفع این مشکل اقدام کنیم؛ به همین دلیل به آن منطقه عازم شدیم و حدود نیمههای شب به آنجا رسیدیم. شب را در یک آسایشگاه استراحت کردیم، صبح روز بعد شخصی را دیدم که بسیار صمیمانه با همه حاضرین احوالپرسی میکند؛ ایشان بسیار گرم با من برخورد کرد و من احساس کردم که از دوستان قدیمی و چندین ساله من است وقتی از اتاق بیرون رفت از دوستان پرسیدم که ایشان چه کسی است؟ گفتند که ایشان حسن تهرانی مقدم فرمانده تیپ موشکی است؛ همین رفتار ایشان باعث شد حدود 3 دهه دوستی و همکاری ما ادامه داشته باشد.
شهید تهرانی مقدم چه ویژگیهایی داشتند که اینچنین ماندگار شدند؟
صحبت در خصوص شهید تهرانیمقدم بسیار است، اما همانطور که گفته شده «آب دریا را اگر نتوان کشید، هم به قدر تشنگی باید چشید» ، مطالبی خلاصه عرض میکنم ایشان چهرهای بودند که متأسفانه هم در زمان حیات و هم در زمان بعد از شهادتشان بسیار مظلوم و گمنام باقی ماندند هرچند تبلیغاتی برای ایشان انجام شد؛ اما بسیاری از نقاط مهم و کلیدی زندگی مدیریتی و فردی ایشان مغفول ماندهاست که با توجه به بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری برای جوانها که مسئولیتهایی را تعریف و تبیین فرمودهاند، اقتدا به این شهید بزرگوار میتواند در همین مسیر بسیار کارگشا و راهگشا باشد.
* شهید تهرانیمقدم در بُعد سجایای اخلاقی و مدیریتی بسیار نمونه بودند
در بُعد اخلاقی، این شهید بزرگوار بسیار مخلص بود و خالصانه کارهایش را انجام میداد و هیچگاه برای مطرح کردن خود کاری را انجام نمیداد و اهل خودنمایی نبود. به همین دلیل نمیتوان حتی یک مصاحبه کوتاه از این بزرگوار پیدا کرد یکی از نشانههای تواضع و اخلاص این بود که هیچگاه در رابطه با مأموریتهایش با رسانهها مصاحبه نمیکرد و همواره در گمنامی فعالیت میکرد، ایشان دائماً به نیروها و اطرافیانی که با ایشان کار میکردند تأکید میکرد که باید خالصانه کار کرد و میگفت کهکار مخلصانه باعث برکت در آن میشود و خدا به واسطه آن اخلاص مشکلات را برطرف میکند.
از دیگر ویژگیهای فردی ایشان میتوان به تواضع و رفتار بسیار برادرانه و دوستانه با زیردستان خود اشاره کرد. البته این رفتار نافی رفتار مدیریتی و فرماندهی ایشان نبود، اما با زیردستان خود به گونهای برخورد میکرد که آنها احساس راحتی با حاج حسن داشتند. با نیروهای تحت امر دوستانه رفتار میکرد و با آغوش باز از نظرات و پیشنهادات استقبال میکرد.
* بهرهگیری از نظرات همکاران از ویژگیهای بارز شهید طهرانی مقدم بود
شهید تهرانیمقدم همیشه از خردجمعی استفاده میکرد از نظرات پایینترین سطوح گرفته تا بالاترین نیروها و فرماندههان؛ از تمامی مشاورهها بهره میجست هرچند که ایشان در موضوعات علمی بسیار جلوتر از ما بود اما موضوعاتی که از جانب ما مطرح میشد را به خوبی گوش میداد و به زیبایی با استدلال جوابگوی آن بود و محاسن و معایب آن را بیان میکرد.
این شهید بزرگوار، به قدری متواضع بود که وقتی وارد جمعی میشد و کسی ایشان را نمیشناخت؛ به هیچ عنوان خود را معرفی نمیکرد و به قدری با صمیمیت در این جمع مینشست که هیچکس از متوجه نمیشد که وی از فرماندهان عالیرتبه است؛ این رفتار او نشئت گرفته از سیره نبوی بود.
ویژگی بارز دیگر ایشان این بود که با طیفهای مختلف مردم سازگاری داشت؛ در تیم کاری ایشان از بچه حزباللهیهای دو آتیشه تا اقلیتهای دینی حضور داشتند. ایشان معتقد بود که همه باید برای اعتلای ایران ، تلاش کنند و از توانمندی آنها در راستای مأموریتهای محوله استفاده میکرد.
* شهید طهرانی مقدم و آرمانهای انقلاب؛ از شعار تا عمل
شهید تهرانی مقدم یک انقلابی آرمانگرا بود. ایشان به دلیل اینکه خودش را مدیون انقلاب میدانست همواره از هیچ کوششی برای پیشرفت انقلاب اسلامی دریغ نمیکرد، زمانی که سختترین مأموریتها به ایشان محول میشد ایشان با جان و دل آن را میپذیرفت و به نحو احسن آن را به سرانجام میرساند؛ به همین دلیل مسئولین جمهوری اسلامی هر کار غیرممکنی را به شهید حاج حسن طهرانیمقدم محول میکردند. ایشان حرف و شعار را رها کرده و همواره مرد میدان بود.
از ویژگیهای مدیریتی شهید تهرانیمقدم برایمان بگویید.
یکی از ویژگیهای مدیریتی شهید تهرانی مقدم که متأسفانه مغفول مانده -که ارائه آن به جوانان بسیار لازم و ضروری است- پرتلاش بودن ایشان و پیگیری مستمر از نیروها در انجام وظایف، تا حصول نتیجه بود. وقتی میگوییم پرتلاش در ذهن ما این موضوع میآید که میخواهد کاری را یکی، دو بار پیگیری کند و در صورت عدم تحقق آن را رها میکند، اما ایشان کاری را که آغاز میکرد به قطع و یقین باید آن را تمام میکرد به همین دلیل مقام معظم رهبری هم در بیانات خود پس از شهادت ایشان فرمودند که هر کاری که به ایشان میسپردیم مطمئن بودیم که انجام میشود و از ایشان نه نمیشنیدیم.
* حضور فیزیکی و پیگیری مستمر و خستگیناپذیری، از دلایل موفقیت طرحها بود
پیروزی در دستیابی و نیل به موفقیتهای کاری ایشان ناشی از حضور همیشگی، تلاش و پیگیری مستمر و خستگیناپذیری ایشان در زمینههای مختلف بود که امیدوارم جوانان، این شاخصه شهید تهرانیمقدم را الگوی خود قرار بدهند که در برابر سختیهای امروزی با خستگیناپذیری در میدان عمل بجنگند و به نتیجه برسند. اینکه جوانی پس از یکی دو بار ناکامی گوشه عزلت بگزیند، اصلا شایسته جوان انقلابی نیست. شهید تهرانیمقدم در 24 ساعت زمان کمی را به استراحت اختصاص میداد و همواره در حال تلاش بود بهطوریکه میان همکاران مشهور بود که ایشان خستگی را خسته کرده است.
* گوش به فرمان رهبری؛ دستور حاج حسن در فتنه 88 بود
وقتی در فتنه 88 افرادی به ایشان مراجعه میکردند و نظر ایشان را جویا میشدند میگفت که گوشتان به فرمایشات مقام معظم رهبری باشد. نه جلوتر و نه عقبتر از ایشان. باید فقط در خط رهبری باشیم و تمام فرمایشات ایشان را دنبال کنیم.
یکی از ویژگیهای شهید طهرانی مقدم این بود که بسیار با همکاران صمیمی و دوست بودند؛ از جنابعالی میخواهم در خصوص نحوه مدیریت و فرماندهی ایشان نکاتی را بفرمایید.
در بحث مدیریت دو دیدگاه وجود دارد، یکی فرماندهی و دوم مدیریت است. در نوع اول، بایدها و نبایدها تبیین میشود اما در نوع دوم در کنار انجام دادن کارها به چگونگی و نحوه آن هم پرداخته میشود. این دو ویژگی همزمان در شهید تهرانیمقدم وجود داشت. ایشان سالها فرماندهی یگان موشکی سپاه و همزمان مدیریت بخشهای پژوهشی و تحقیقاتی را برعهده داشت.
ایشان با همین رویکرد، مدیران بسیاری را آموزش داد که در حال حاضر در بالاترین مقامات و مسئولیت ها فعالیت میکنند. کسانی که پرورش یافته این شهیدند، اکنون با تأسی به آن شهید بزرگوار، تلاش خود را مخلصانه بهثمر میرسانند.
* محرمانه بودن بسیاری از فعالیتهای شهید طهرانی مقدم؛ دلیلی است برای عدم بیان جزئیات آنها
امروز به دلیل طبقهبندی بودن بسیاری از مأموریتهای ایشان نمیتوان همه کارهای حاج حسن را اعلام کرد که انشاءالله در زمان مقتضی گفته خواهد شد.
اگر خاطرهای از ایشان دارید بفرمایید.
یکی از خاطراتی که از ایشان دارم نشاندهنده نگاه الهی ایشان است. در اوایل دهه 1370 وقتی میخواستیم اولین موشکهای ساخته شده توسط متخصصین داخلی را تست کنیم. در یکی از سایتها ایشان را دیدم و از وی خواستم که دعا کنید این کار موفق باشد. شهید حاج حسن گفت که از خداوند بخواهید هر آنچه که خیر و صلاح ما است به ما عنایت کند زیرا ممکن است اشکالی در موشک پیدا شود و رفع مشکل باعث رشد و جهش دانش موشکی کشورمان شود که ارزش اینکار، بسیار بالاتر از یکی دو تا تست ناموفق باشد. پس از آنکه خبر موفقیتآمیز تست این موشک رسید، ایشان در یک سخنرانی کوتاه در جمع دست اندرکاران گفت «هذا من فضل ربی» این موفقیت هدیهای از طرف خدا بود. به خودتان مغرور نشوید و شاکر فضل خدا باشید.
در خاتمه امیدوارم که خداوند متعال همه را قدردان شهدای مدافع حرم، دفاع مقدس و شهدایی که برای پیشرفت انقلاب اسلامی تلاش کردند قرار دهد.
شهید حسن تهرانی مقدم در 6 آبان ماه 1338 در محله سرچشمه تهران متولد و پس از طی تحصیلات مقدماتی، موفق به اخذ مدرک کارشناسی در رشته مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی شد. ایشان که در اولین روزهای تشکیل سپاه پاسداران، به عضویت این نهاد درآمده بود، در دوران جنگ ایران و عراق، نخستین فرمانده توپخانه سپاه و بنیانگذار واحد توپخانه در سپاه بود. پس از آن شهید تهرانی مقدم مسئولیت واحد توپخانه را به حسن شفیعزاده واگذار کرد و به یگان موشکی سپاه پاسداران رفت و مسئولیت این یگان را برعهده گرفت. او همچنین در تشکیل و بنیانگذاری فرماندهی موشکی سپاه پاسداران تأثیرگذار بود. ایشان با پایان جنگ، وارد حوزه تحقیقات و توسعه فعالیتهای موشکی در سپاه پاسداران شد و مسئولیت ریاست سازمان جهاد خودکفایی سپاه را برعهده گرفت.شهید تهرانی مقدم در 21 آبانماه 1390 بر اثر انفجار زاغه مهمات در پادگان مدرس، واقع در شهرستان ملارد، به همراه سایر همکاران به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
«یک کندو عسل» برای آنها که دنبال تجربه یک کلاس مداحی مکتوب را تجربه کنند
«درسنامه آداب و اسرار زیارت معصومین (ع)» منتشر شد
کتاب مدیریت مساجد در ایران؛ ذهنیتشناسی و خط مشیها منتشر شد
مدیریت فضای مجازی، نیازمند دانش فلسفه است/فضای مجازی، فضای ماندگاری در عالم خیال
مسجد رسول اکرم (ص) در ایام فاطمیه میزبان شیخ حسین انصاریان میشود
هر کسی دعای کمیل را قرائت کند مورد آمرزش و رحمت الهی قرار میگیرد
مداحان و رسانهای ها برای کمک به جبهه مقاومت فوتبال بازی میکنند
هفتمین اجلاسیه با موضوع «قرآن، فرهنگ، هنر و رسانه» برگزار میشود
نشست آغاز مقاومت ۲ برگزار میشود
نقش راویان زیدی در روایات/ جریان زیدیه بر گفتمان سیاسی خاص بنا شد
ماجرای نمازی که «شیخ مرتضی انصاری» با لب تشنه اقامه کرد/سکوتِ به جا، مؤمن را خسته نمیکند
مرحوم آیت الله شاه آبادی در شجاعت کم نظیر بود/کلید حل همه مشکلات عمل به آیات و روایات است
سهشنبههای مهدوی در مرکز اسلامی مسکو برگزار شد
«محفل» در جزیره ایرانی ابوموسی برپا می شود
مرحوم شاه آبادی در شجاعت کم نظیر بود/کلید حل همه مشکلات عمل به آیات و روایات است
استحکامات نرمافزارانه استحکام اصلی محور مقاومت است
پنجاه و دومین جلسه هیئت اندیشه ورز ادیان و مذاهب اسلامی برگزار شد
سیر تکوین علوم اجتماعی در ایران بررسی میشود
پیام تبریک دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به شیخ نعیم قاسم
نامههایی که دشمن هم آن را الگوی حکمرانی می دانست/جاه طلبی اجازه نمی دهد انسان به باور قلبی عمل کند
اسامی برگزیدگان شانزدهمین دوره آزمون «ترنم وحی»اعلام شد
ادله دیدگاه نافیان علم بومی خدشه پذیر است/پروژه های انجام شده به دیسیپلین علمی نمی رسند
تلاوت قرآن انفکاکپذیر از ستایشگری اهل بیت (ع) نیست/ماجرای تنظیم استودیویی آثار محمود کریمی
جزئیات برنامههای دومین روز برگزاری رویداد «مسجد ره بر»
سمینار بینالمللی قرآن و عقلانیت در اندونزی برگزار شد
تجربهگرایی و تجربه ستیزی توامان در علوم انسانی ایران وجود دارد
دعوای علم بومی نقطه مقابلش علم جهانی است/بومی سازی علوم انسانی ابهام مفهومی دارد
نیازمند تمیزکاری فکری هستیم/تولید علوم اجتماعی در جهان بومی است
جشنواره مقاومت به همت آستان امامزاده قاضی الصابر برگزار می شود
نگاه رهبر معظم انقلاب به «مسجد» راهبردی است/احساس تعلق به مسجد را نباید از مردم گرفت